El Ple de l’Ajuntament de Lleida accepta formalment la renúncia a l’alcaldia d’Àngel Ros

La sessió sol·licita a la junta electoral la tramitació de l'acta com a nou edil del PSC per a Joan Queralt

El Ple de l’Ajuntament de Lleida ha acceptat formalment aquest dimarts la renúncia d’Àngel Ros a l’alcaldia de la ciutat i també com a regidor a la Paeria, després d’haver estat nomenat ambaixador d’Espanya a Andorra. Ha estat una sessió de tràmit sense intervencions dels grups i en què el secretari general ha procedit a la lectura de la renúncia de Ros, qui ha estat present al saló de sessions per seguir el plenari entre el públic. El Ple extraordinari, presidit per l’alcaldessa en funcions, Montse Mínguez, també ha sol·licitat a la junta electoral la tramitació de l’acta com a nou regidor del PSC per a Joan Queralt, que anava de número 9 en la llista socialista el 2015 i que passarà a ocupar la vacant com a edil que deixa Àngel Ros. Caldrà esperar fins al Ple previst pel 29 d’agost per saber qui serà el nou alcalde de Lleida. La decisió la prendrà dos dies abans la militància del PSC, que haurà de triar entre Mínguez i el segon tinent d’alcalde Fèlix Larrosa, que ja s’han postulat oficialment per rellevar Ros i, a la vegada, esdevenir el candidat de la formació en les municipals del 2019.

La Paeria ha acceptat formalment aquest dimarts la renúncia d’Àngel Ros com alcalde i regidor de la Paeria en un Ple extraordinari de caire administratiu i que ha durat només deu minuts. El secretari general de la Paeria, Jesús Gutiérrez, ha procedit a llegir la renúncia que Ros va formalitzar el passat 4 d’agost i, a la vegada, ha sol·licitat a la jutja electoral que tramiti la credencial com a nou edil per al socialista Joan Queralt, que passarà a assumir l’acta de regidor que deixa vacant Àngel Ros en el Ple del 29 d’agost. El recentment nomenat ambaixador d’Espanya a Andorra no s’ha volgut la sessió i l’ha seguida entre el públic present al saló de sessions.

Un cop finalitzat el Ple i després de rebre les salutacions de molts dels regidors, Àngel Ros ha manifestat davant els mitjans de comunicació que, després de més de 14 anys com alcalde i de 23 treballant a la Paeria –desenvolupant altres tasques-, la jornada d’avui li suposa “un cúmul d’emocions”, un dia “agredolç” i “en el qual penses en tot allò que aquells que estimem Lleida, la Paeria és un dels llocs fonamentals des d’on es pot servir la ciutat” ja que “Lleida és una ciutat molt municipalitzada històricament”, i “des de la Paeria s’han marcat els ritmes de la nostra ciutat”, ha manifestat. “És un dia en el qual hi ha massa records en el cap i, afortunadament, la immensa majoria són agradables”, ha sentenciat Ros.

Montse Mínguez, com alcaldessa en funcions, ha presidit el seu primer Ple, a l’espera del pròxim que se celebrarà el 29 d’agost en què s’escollirà el nou alcalde o alcaldessa de la ciutat. Mínguez ha volgut felicitar a Ros pel seu nomenament com ambaixador i traslladar-li un “agraïment polític i personal”. “Serà recordat com l’alcalde que ha transformat la ciutat en els darrers anys, que també ha demostrat valentia, que tenia projectes i il·lusions i que s’estimava Lleida” i “espero que el temps també li reconegui aquest tasca”, ha afirmat l’alcaldessa en funcions.

Alguns grups de l’oposició, com és el cas del PDeCAT, ERC-Avancem, Crida-CUP i el Comú han criticat la forma en què Ros ha deixat la Paeria i també que no hagin tingut l’ocasió d’intervenir davant d’un Ple amb la presència d’Àngel Ros per exposar-li les respectives valoracions sobre la seva renúncia i fer balanç de la gestió que ha dut a terme al capdavant de l’Ajuntament de Lleida.

En acabar la sessió, el president del grup del PDeCAT, Toni Postius, s’ha mostrat convençut que sigui quin sigui el candidat socialista que acabi succeint Ros, “el canvi de debò es produirà en les municipals del 2019” en les quals s’ha mostrat convençut que “la ciutadania acabarà fent costat a un canvi important a Lleida i acabarà amb els 40 anys del PSC”. El republicà Carles Vega ha criticat el llegat que deixa Ros després que aquesta legislatura hagi pactat “amb l’espanyolisme recalcitrant i d’alinear-se amb el 155”, i també ha criticat la “privatització dels serveis públics” que s’ha dut a terme durant els seus mandats. A la vegada, ha criticat la situació d’endeutament en què el fins ara alcalde deixa la Paeria.

Des de la Crida-CUP, Francesc Gabarrell, ha afirmat que Àngel Ros “ha plegat per por a la derrota a les urnes i a la democràcia”. “Ros ha decidit plegar per no perdre” en les municipals del 2019 i, en aquest sentit, els cupaires han defensat que “havia d’afrontar la lluita fins al final” i “és una pena que no hagi assumit la seva responsabilitat de presentar-se a les eleccions perquè sigui la ciutadania qui digui si ha de continuar o no”, ha dit Gabarrell. Per Sergi Talamonte, del Comú, s’ha mostrat content per la marxa de Ros i ha defensat “Lleida serà una ciutat molt millor, a partir d’ara i aquesta nova etapa que comença a la ciutat”. Tot i això, ha manifestat que “deixa una ciutat totalment endeutada, els serveis públics privatitzats i la crisi social sense resoldre”. “Hem aprés molt de la seva gestió i ara sabem el que no s’ha de fer”, ha declarat Talamonte.

Per la seva banda, la presidenta del grup del PP, Dolors López, ha manifestat que la fi d’Àngel Ros com alcalde suposa, a la vegada, la fi d’una etapa” i, en aquest sentit, ha qualificat de positiu que s’acabi donant una “alternança” al capdavant de la Paeria després d’anys de governs socialistes a Lleida. Finalment, la portaveu de Ciutadans, Ángeles Ribes, ha fet un balanç positiu dels acords assolits per la formació amb el govern d’Àngel Ros i ha expressat la voluntat de Cs se seguir negociant i arribant a nous acords amb el futur executiu municipal.

Ribes ha manifestat que la persona que acabi rellevant Ros no haurà estat escollida per la ciutadania com alcalde i ha reiterat que el grup de Ciutadans votarà en el Ple extraordinari del 29 d’agost per escollir el nou alcalde la seva candidata, que serà la mateixa Ribes, de la mateixa manera que s’espera que facin la resta de grups, votant pels seus respectius candidats de cada formació. Això comportarà que sigui investit el candidat del PSC, pel fet d’haver estat el partit més votat el 2015.

L’agrupació local del PSC de Lleida ciutat ja ha posat en marxa un procés de primàries per escollir el regidor que proposarà com a candidat en el Ple del dia 29 i que també serà el cap de llista en les municipals del 2019. L’alcaldessa en funcions, Montse Mínguez, i el segon tinent d’alcalde i primer secretari dels socialistes a la capital del Segrià, Fèlix Larrosa, ja han anunciat públicament la seva intenció de presentar la seva candidatura per succeir Ros, però abans hauran de reunir un total de 92 avals de la militància. Dos dies abans del ple, en concret el 27 d’agost, els militants del PSC de Lleida escolliran el guanyador i, per tant, qui serà el nou alcalde de la ciutat.