El Govern municipal defensa la transparència i la bona gestió a la Paeria

La tinent d’alcalde Montse Mínguez assegura que no existeix cap irregularitat i que “tenim la tranquil·litat que les coses s’han fet bé amb criteris tècnics i no polítics”

L’equip de govern de la Paeria ha defensat la transparència i el bon govern que s’exerceix a l’Ajuntament, tal com reconeixen i acrediten els indicadors internacionals i nacionals que així ho mesuren. En el ple extraordinari celebrat aquest divendres per debatre l’informe de la Sindicatura de Comptes de Catalunya, relatiu a l’exercici de 2015 de la Paeria, la primera tinent d’alcalde Montse Mínguez ha reiterat que no existeix cap irregularitat i que s’ha fet un debat polític d’un debat tècnic. “Tenim la tranquil·litat que les coses s’han fet bé i que els informes són correctes”, ha insistit, “perquè la Sindicatura ha fet un treball laboriós mirant tot allò que necessitava, fins i tot anys molt enrere, i les recomanacions que fa s’han assumit i es continuaran treballant”.

Mínguez ha remarcat que la Paeria ha estat capaç de millorar els mecanismes de transparència i de bon govern, gràcies a l’avenç a les lleis i a les normatives internes, i que s’han registrat índexs alts al respecte. Sense defugir del debat i de les explicacions corresponents, la tinent d’alcalde ha apuntat que es poden donar diferents interpretacions tècniques a les observacions expressades a l’informe de la Sindicatura, però en qualsevol cas, ha afegit, “totes han estat consultades i explicades”.

Els quatre grups que han forçat la convocatòria d’aquest ple extraordinari (CiU, ERC, Crida-CUP i Comú de Lleida) havien presentat 9 propostes de resolució, dues de les quals (introduïdes pel Comú i la Crida-Cup, respectivament) incloïen la reprovació de Montse Mínguez, com a responsables dels Recursos Econòmics municipals, i del Govern, per la seva gestió econòmica. No obstant això, de les 9, només n’ha prosperat una, la que instava al govern municipal a agilitzar l’encàrrec d’actualitzar la relació de llocs de treballs, amb l’objectiu de resoldre les deficiències detectades en l’Informe de la Sindicatura. Aquesta resolució ha rebut el suport unànime de tots els grups, entre altres coses perquè aquesta tasca ja havia estat encarregada per l’equip de Govern, malgrat que ara s’insta a agilitzar-la.

En el debat, tant Joan Vilella (PP) com Ángeles Ribes (Cs) han centrat les seves intervencions en la correcció que s’havia fet durant aquest mandat de la figura del reconeixement de crèdit i com havia anat reduint-se la xifra dels 3,4 milions d’euros del 2015, als 780.000, del 2017. Una correcció dels comptes municipals, que s’havia pogut fer mercès al paper fiscalitzador dels grups de l’oposició, dels quals tots plegats es podien congratular, segons ambdós portaveus. La mateixa Montse Mínguez ha qualificat que aquest nivell de desviament pressupostari (un 0,6% del total del Pressupost General) podria titllar-se gairebé de tècnic, pel que representa i perquè mai es podrà aconseguir un nivell 0.

Durant el debat no han estat en la mateixa sintonia la resta de grups. Pau Juvillà, per la Crida, ha valorat l’informe de la Sindicatura com un revés a la gestió econòmica i política del Govern, i ha acusat el Govern de manca de control, per la qual cosa ha demanat responsabilitats. Carlos González, del Comú de Lleida, també s’ha lamentat de la manca de dimissions; mentre que Carles Vega, d’ERC, ha assenyalat que executar despeses sense partida pressupostària és una pràctica irregular, que detecta una gestió deficient. El portaveu de CiU, Antoni Postius, ha destacat que recórrer al reconeixement de crèdit era una forma de no incrementar el deute de la Paeria, que d’haver-se fet d’una altra manera hauria sobrepassat el 110% permès per la llei.