Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

La Diputació de Lleida aprova una moció per acabar amb el 155 i l’amenaça contra la immersió lingüística

El ple també rebutja la sentència que declara inconstitucional que l'occità sigui llengua preferent a la Val d'Aran

 La Diputació de Lleida ha aprovat una moció per acabar amb el 155 i l’amenaça contra la immersió lingüística. Ho ha fet amb els vots a favor del PDeCAT, ERC, i la CUP si bé el PSC i Unitat d’Aran només han votat a favor el punt sobre el català i s’han abstingut pel que fa al 155. Les diputades del PPC i C’s han votat en contra del text que no ha estat exempt de polèmica quan els diferents portaveus han defensat el seu posicionament. El president de la Diputació, Joan Reñé, ha acusat als partits que defensen el 155 de ”tensionar” ara amb la llengua i d’intentar ”d’acabar de rematar l’ànima del país”. En aquest sentit, ha remarcat que faran tot el possible perquè això no acabi sent així. La portaveu de C’s, Ángeles Ribes, ha instat als partits independentistes a què si volen protegir la llengua ”diguin als seus que facin Govern d’una vegada”. La Diputació també ha aprovat una moció de rebuig a la sentència del Tribunal Constitucional que declara inconstitucional que l’occità sigui la llengua preferent a la Val d’Aran.
La moció per acabar amb el 155 i l’amenaça contra la immersió lingüística ha estat presentada pel grup del PDeCAT arrel de l’anunci del govern espanyol per incorporar una casella del castellà en la inscripció del proper curs escolar. Es demana rebutjar aquesta mesura i exigir al govern espanyol que no continuï aplicant l’article 155. En aquest sentit defensa el model d’immersió lingüística i s’ha proposat fer un front comú entre Generalitat, Diputacions, Universitats, escoles, entitats i societat civil.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha reconegut que no els estranya que ara, alguns grups polítics, aprofitant el ”desori del 155 que permet el campi qui pugui en les agressions al país”, es vulgui tocar el català. Ha afegit que el govern espanyol ho està fent a través d’una ”absoluta inacció’ vers la gestió ciutadana però també ha acusat directament a C’s de qui ha dit que la seva prioritat com a formació política és ”aniquilar la llengua catalana”.

Reñé ha fet aquestes afirmacions durant la seva intervenció per posar punt i final al debat sobre la moció i això ha indignat a la portaveu de C’s, Ángeles Ribes, que ha volgut intervenir però no ho ha pogut fer perquè el president ja havia donat per finalitzat el debat. Amb anterioritat, Ribes ha instat a les formacions independentistes a què si volen acabar amb el 155 i protegir la llengua diguin ”als seus” que es donin pressa a formar Govern, però que ho facin ”amb un candidat que no sigui un fugitiu de la justícia”.

Un altre dels moments de tensió del debat ha tingut lloc quan el diputat de la CUP, Joel Jové, ha retret a la portaveu del PPC, Dolors López, que el govern espanyol vol posar la casella del castellà perquè és una llengua que està ”en perill” a Catalunya. Jové li ha preguntat si va al cinema o mira la televisió per comprovar que més del 90% dels continguts són precisament en castellà. En aquest sentit, el diputat cupaire ha remarcat que el discurs del PPC i C’s ”no cola” a Catalunya entre tots aquells que no volen que el català desaparegui.

Rebuig a la sentència del TC sobre l’aranès

El Ple també ha aprovat una moció de rebuig a la sentència del TC que declara inconstitucional que l’occità sigui llengua preferent a la Val d’Aran. Ha estat presentada per ERC i la CUP i també ha comptat amb els vots a favor del PDeCAT, el PSC i UA, mentre que C’s i el PPC hi han votat en contra. El diputat d’ERC Joan Talarn ha criticat la ”prepotència” que demostra el govern espanyol amb aquesta qüestió pel fet que dona la sensació que ”el peix gros està preocupat per una cultura i una llengua petites”. En aquest sentit, Talarn ha lamentat que la sentència del TC consideri que l’aranès és un ”perill” per al castellà mentre el ministre Méndez de Vigo ”faci bromes amb els allaus” quan va dir que això és pel que realment s’han de preocupar els aranesos.

El diputat d’Unitat d’Aran (UA), Paco Boya, ha agraït el sentit de la moció i ha criticat les paraules del ministre Méndez de Vigo, ”que el van honorar poc i va mostrar ben poca sensibilitat”. En aquest sentit ha dit que l’Estat ”té un problema d’autisme” amb una llengua minoritzada així com que a l’hora ”desaprofita” un fet com pot ser afavorir-ne la seva diversitat.

El Ple de la Diputació també ha debatut i aprovat tres mocions més; una a favor de la vaga de dones del proper 8 de març, una altra sobre el dèficit d’inversions de la CHE a Catalunya i l’altra per establir un sistema públic de pensions amb major capacitat de redistribució i reducció de les desigualtats.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Generalitat adverteix que sancionarà el Capítol si una cigonya pateix danys amb la xarxa

Notícia següent

Accepta pagar una multa per arrancar la bandera espanyola del balcó de l’Ajuntament de Tàrrega l’-1-O

Notícies relacionades