Canvi històric: Miquel Pueyo, investit nou alcalde de Lleida

La investidura de Pueyo deixa enrere 40 anys de governs socialistes a la ciutat

Miquel Pueyo en el discurs d'investidura. ROGER BLAZQUEZ.

Miquel Pueyo (ERC) ha estat escollit com a nou paer en cap de Lleida per majoria absoluta gràcies als vots d’Esquerra Republicana, Junts per Catalunya i el Comú de Lleida, els altres partits, com PSC, Ciutadans i PP han votat als seus caps de llista respectivament. El resultat d’aquesta votació provoca un canvi històric a la ciutat, ja que abandona 40 anys de govern socialista, l’últim amb Àngel Ros i posteriorment, Larrosa al capdavant.

Pueyo en el seu discurs ha destacat el seu compromís per apostar “per fer política, parlar i escoltar a tothom” a més a més, també ha afirmat que “assumim governar per tota la ciutadania, sigui quina sigui la seva ideologia, sigui quin sigui el seu barri o vila com Raimat i Sucs”. Pel que fa al procés català, el líder republicà ha recordat l’excepcionalitat del moment i ha destacat que el futur govern “d’entesa” proposarà la creació d’una comissió que relati objectivament que va passar el dia del referèndum de l’1 d’octubre. Pueyo també ha valorat el fet de ser “el primer alcalde republicà a Lleida després de la dictadura franquista”.

Fèlix Larrosa (PSC), ara ja exalcalde, en el seu discurs ha volgut recordar als seus predecessors, Antoni Siurana i Àngel Ros, afirmant que “Lleida ha progressat amb les alcaldies socialistes” i també ha destacat que “farem una oposició vigilant d’esquerres i progressista”, a més a més, ha afegit que “ajudarem a fer progressar la ciutat quan sigui necessari”. El líder socialista ha lamentat que “Pueyo rebutgés un govern amb el grup municipal socialista”, tot i que també ha afegit: “si algun ens necessita, els escoltarem”.

Les altres formacions han valorat de manera diferent la investidura de Pueyo, d’una banda, els líders dels partits que han votat a favor de Pueyo, com Toni Postius (Junts per Catalunya), que ha afirmat que “la Paeria ha d’estar al costat del Govern de la Generalitat i del Parlament de Catalunya”. Elena Ferré (Comú de Lleida) ha destacat que “siguin o no siguin al govern, treballaran per un govern de canvi honest i valent”, respecte a la qüestió catalana ha comentat que “al comú hi ha gent d’ideologia diversa pel que fa a l’àmbit català” però ha afegit que “estan en contra de què hi hagi presos polítics i exiliats”. Jordina Freixanet (ERC) ha destacat que “lluitarem per una Lleida republicana, justa, compromesa, saludable, connectada i propera”. D’altra banda, Àngeles Ribes (Ciutadans), ha comentat que “si el govern municipal treballa tenint en compte el pluralisme polític, la justícia i la igualtat els trobaran, altrament, els trobaran de cara fent una oposició ferma”, sobre la qüestió catalana ha recordat que “la sobirania nacional recau en tots els espanyols”. Xavier Palau (PP) ha manifestat la seva voluntat de “sumar en els projectes que només tinguin a veure amb la ciutat” i que “s’afronti el mandat en clau municipal i no en clau nacional”.

En els pròxims dies es definirà la resta del govern de la Paeria i el programa que els republicans hauran de negociar amb les altres formacions.