Lleida

Mig miler de persones participen a Lleida en la jornada “Renaturalitzem: Parc de les Basses”

L’esdeveniment ha inclòs la plantació de 500 plantes, una visita guiada, jocs infantils, taitxí, tallers educatius sobre el cicle de l’aigua i un espai de records

Més de 500 persones van gaudir dissabte de la jornada “Renaturalitzem: Parc de les Basses” per descobrir la transformació de l’emblemàtic espai natural, que encara la recta final de les obres de renaturalització, emmarcades dins del projecte URBAN-NAT Lleida dels fons NextGeneration.

L’acte, que va coincidir amb la cursa de bombers infantil, va aplegar nombrós públic familiar així com assistents interessats a conèixer més profundament les diferents actuacions que s’estan duent a terme al parc, que tenen com a objectiu ampliar, millorar i consolidar la massa vegetal, per a promoure el contacte amb la natura amb les noves àrees de descans, passeig i observació en l’àmbit de 5,7 hectàrees on estaven les antigues piscines. 

L’alcalde, Fèlix Larrosa, juntament amb la regidora d’Agenda Urbana i Espai Agrari, Begoña Iglesias, van compartir una estona amb els i les participants en la plantada i les diverses activitats de lleure que s’han donat de forma simultània. Larrosa va avançar que s’està treballant amb la previsió que al Ple d’abril “portarem la licitació d’un nou centre d’atracció turística, que pot donar peu a la implantació d’un càmping”. Així mateix, l’alcalde va manifestar la possibilitat que hi hagi bungalows, mobile homes i una petita àrea de serveis vinculats a aquesta activitat. “Volem que es faci un bon projecte. Les Basses estan a tocar de la ciutat i de la variant nord, i això és una gran oportunitat per complementar de forma notable l’oferta turística que tenim en aquests moments a la ciutat”, va dir.

Larrosa també va destacar la dimensió històrica, mediambiental, social, educativa i cívica del Parc, i va afegir: “La voluntat del govern municipal és facilitar, a més a més, la comunicació amb altres espais de la ciutat amb les mateixes característiques que ja preveu el POUM”, en referència als senders i rutes verdes que han de permetre “avançar cap a una ciutat més saludable”.

La jornada va arrencar prèviament amb una pedalada, que ha sortit a les 9 del matí des del Camp d’Esports fent el recorregut de 7 kilòmetres fins al parc.

Va ser a partir de les 10 del matí quan va iniciar-se l’activitat central de la jornada: les visites guiades pel nou entorn renaturalitzat. En grups de 35 persones per visita, tècniques de la regidoria de sostenibilitat, van explicar les actuacions que s’estan duent a terme al parc: neteja de l’espai per convertir-lo en un refugi de biodiversitat i espai d’oci a l’aire lliure per a la gent, millorant la vegetació, diversificant les espècies i creant un mosaic d’ambients i de comunitats vegetals similars a les de l’entorn (amb arbres, arbustos, herbes, i plantes enfiladisses, entre altres).

Tot plegat, afavorint la presència de fauna creant zones de refugi, introduint plantes que ofereixin fruit per atreure a pol·linitzadors. A més, van explicar-se alguns ambients nous que s’hi poden trobar, com les basses naturalitzades, el bosc de ribera, el jardí sensorial o els murs de pedra seca. En aquest sentit, cal destacar l’adequació de l’espai per a la ciutadania amb noves zones d’estada i camins o fonts. Aquesta explicació va anar acompanyada de més informació relacionada amb el projecte URBAN-NAT Lleida de renaturalització, adaptació al canvi climàtic i millora de la biodiversitat que s’està fent al conjunt de la ciutat, com a Riu Ebre, avinguda Fleming o la Seu Vella, entre altres.

La visita guiada també va contemplar una part on es va fer un repàs de la història del parc i la seva vinculació amb la societat lleidatana. Tot i que en l’imaginari col·lectiu destaquen les piscines, inaugurades el 1961, l’origen del parc es situa l’any 1901, quan es van crear les basses per acumular i emmagatzemar aigua per millorar la qualitat d’aigua de boca. En aquest viatge al passat, també es va posar en relleu la importància de l’espai per a l’oci dels lleidatans i lleidatanes durant els seus anys d’esplendor (dels 60 als 80) així com el seu gran valor mediambiental. El complex de les piscines va tancar definitivament l’any 2003.

La visita guiada va finalitzar amb la plantació popular de més de 500 plantes arbustives, herbàcies i pins i garrics, presentats en alvèol forestal de mida petita. Les plantacions s’han distribuït en dos espais (a l’accés nord del parc i a la part sud) que crearan dues comunitats vegetals similars a les que es poden trobar al voltant de l’entorn del parc.

Entre les espècies plantades, que s’adapten al clima de Ponent, hi ha el Llistó (Brachipodum phoenicoides), la Botja d’escombres (Dorycnium pentaphylum), la Ginesta (Spartium junceum), el Pi blanc (Pinus halepensis) i el Garric (Quercus coccifera).

En paral·lel, la jornada també va incloure altres iniciatives com un taller de Taitxí, espai de jocs a càrrec de Tombs creatius; un photocall interactiu, creat per l’artista lleidatà Matías Tolsa i Joan Domingo i una xocolatada. A més, es va habilitzar un espai col·laboratiu, “Els records del Parc de les Basses”, on els assistents van portar fotografies antigues de l’històric parc, per compartir amb tothom els seus records i vivències. Tot plegat per acompanyar una mostra de l’Arxiu de Lleida. També es van celebrar dos tallers, de rol i d’experiments, sobre el cicle d’aigua i mesures d’estalvi, per als més petits de casa, amb la col·laboració d’Aqualia.

Les obres de renaturalització del Parc de Les Basses, iniciades el març de 2024, han entrat en la seva fase final, amb previsió de finalizar a l’abril. La intervenció s’ha centrat en revegetar i naturalitzar per enriquir la biodiversitat. Per aconseguir-ho s’han recuperat espais que no eren permeables i s’ha prioritzat la diversificació de les espècies d’arbres i arbustos, triant-ne d’autòctones amb bona adaptació al clima de Lleida; la millora dels sòls degradats; la substitució de les gespes d’alt consum hídric per prats naturals; la millora de la gestió de la poda; i implantar la gestió integrada de plagues; entre d’altres. En total, durant l’actuació a l’espai, s’han plantat 171 arbres d’espècies autòctones adaptades al clima i més de 7000 arbustives, herbàcies i enfiladisses.

L’espai compta també amb una làmina d’aigua de 1.870 metres quadrats, amb una bassa de reg i una bassa naturalitzada. Aquest espai promou la presència d’amfibis, libèl·lules, insectes aquàtics i vegetació aigualosa, aportant nous valors estètics, paisatgístics i de biodiversitat al parc.

Aquesta jornada s’emmarca en el projecte URBAN-NAT Lleida, de renaturalització, adaptació al canvi climàtic i millora de la biodiversitat de la zona urbana i periurbana de Lleida, que compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea-Next GenerationEU.

Daniel Redaccio Hurtado

Missatges recents

Lletra Petita, un festival de conte a Lleida per tercer any consecutiu

La tercera edició del Lletra Petita, Festival de literatura infantil i juvenil de la ciutat de Lleida va celebrar-se aquest dissabte al…

11 minuts fa

Els Imaginem Lleida obren la participació telemàtica perquè la ciutadania faci les seves propostes

Els processos participatius Imaginem Lleida tenen oberta la participació telemàtica perquè la ciutadania pugui fer arribar les seves propostes d’ús…

15 minuts fa

Un nen petit mort i dos ferits greus en un violent xoc frontal

Un nen ha mort i dues persones han resultat ferides de gravetat a la col·lisió frontal de dos vehicles registrada…

15 minuts fa

Illa diu que el pla de resposta als aranzels dels Estats Units és “flexible, viu i obert”

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha remarcat que el pla de resposta als aranzels dels Estats Units és…

16 minuts fa

Ja es coneix la millor pizzeria de Barcelona del 2025, segons el Mahou Pizzas Fest

La pizzeria Luigi Ristorante ha sigut guardonada amb el premi a la millor pizza de Barcelona en tercera edició del…

22 minuts fa

Aquests són els resultats de l’Observatori de la Qualitat de l’Aire de 2024

L'Observatori de la Qualitat de l'Aire del Camp de Tarragona ha presentat la seva setena edició amb diverses dades sobre…

22 minuts fa

Esta web utiliza cookies.