Lleida

Lleida implantarà el nou contracte de neteja l’1 de gener del 2026

El nou contracte de neteja que es portarà a aprovació té un valor de 261MEUR durant 10 anys amb la contractació de 40 persones més (146 en total ) i 40 vehicles més (66 en total), a més de l’arribada d’una nova màquina de vapor ‘Don Limpio’ i el tancament amb xip dels contenidors de resta als barris de Balàfia i Pardinyes

Lleida implantarà el nou contracte de neteja l’1 de gener del 2026. Així ho ha afirmat avui la tinenta d’alcalde i regidora d’Agenda Urbana i Espai Agrari i regidora de Sostenibilitat, Begoña Iglesias, en una roda de premsa amb els mitjans de comunicació a l’edifici Pal·las de Lleida per explicar les condicions del nou contracte de neteja i recollida de residus de Lleida.

Cal recordar que el contracte actual de neteja de l’Ajuntament de Lleida data de l’any 2006, fa gairebé 20 anys, i amb aquest contracte que es vol portar al proper ple “tindrem més capacitat de gestionar la neteja i poder garantir una millor neteja a Lleida”, ha dit Iglesias. Aquest nou contracte de neteja es portarà a la comissió de gestió de ciutat la propera setmana i que es pretén aprovar al proper ple del dia 28 de l’Ajuntament de Lleida.

FOTO: D.H. / La tinenta d’alcalde, Begoña Iglesias, ha atès els mitjans de comunicació juntament amb tècnics de la corporació municipal

“És el contracte més gran que gestionarà la Paeria amb un valor total de 261MEUR durant 10 anys, 26MEUR anuals dels quals uns 14 corresponen a neteja i 12 a la recollida de residus, per lo tant estem parlant d’un augment del 75% del valor del cost respecte a l’anterior contracte”, ha explicat Iglesias. La intenció és que el nou adjudicatari d’aquest contracte entri en funcionament l’1 de gener de 2026, tot i que la regidora ha afirmat que “les novetats i implantació s’anirà fent durant el primer any de forma progressiva, a mesura també que vagi arribant la nova maquinària, que serà gairebé tota nova”.

“Per exemple, veurem escombraires amb un petit vehicle i una pistola d’aigua a pressió netejant els carrers i això el que farà és millorar la seva mobilitat i, evidentment, guanyar en capacitat de neteja”, ha apuntat.

El contracte actual que gestiona la Paeria de Lleida acaba el 16 de setembre del 2025, amb la qual cosa aquest antic contracte es prorrogarà fins a final d’aquest any, durant 3 mesos, fins al 31 de desembre de 2025 perquè el nou adjudicatari pugui començar a funcionar l’1 de gener del 2026. Aquest nou contracte ofereix 3 serveis: neteja, recollida de residus i la deixalleria.

En relació a la neteja, amb aquest nou contracte s’intensificarà el servei de manera important a tota la ciutat amb més freqüència de neteja i també amb un increment de les tasques de maquinària, la d’escombrada i l’aigua a pressió. “Farem especial èmfasi a la primera corona de la ciutat, que comprèn barris d’Universitat-Zona Alta, Clot, Noguerola, Templers-Escorxador i Instituts-Sant Ignasi perquè són les zones on hi ha més mancança de neteja a la via pública”, ha dit Iglesias.

Per tant, en aquesta primera corona es duplicarà la dotació d’hores destinades i  de maquinària. Per zones, al Centre Històric s’augmentarà un 20% les hores de treball i un 17% a la resta dels barris. Aquest increment de neteja es durà a terme amb l‘increment del personal de neteja diària d’un 37%, passant dels 106 treballadors actuals a 146 treballadors; el nombre de vehicles augmentarà un 153%, passant de 26 vehicles a 66 vehicles. Així doncs, el nou contracte permetrà contractar a 40 persones més i s’incorporaran 40 vehicles més per millorar la neteja.

A banda d’aquestes mesures en la neteja, també s’ampliaran els horaris dels caps de setmana i dies festius, ja que des de la Paeria han notat mancances molt evidents durant aquests dies on augmenta la brutícia i l’incivisme que es millorarà amb un repàs de neteja durant la tarda dels caps de setmana i festius. També es posarà en marxa tres equips d’acció immediata “per guanyar més efectius per fer front a incidències” i que actuaran de matí  i tarda. També hi haurà un nou servei de desbrossament d’herbes dels espais públics.

Pel que fa a la maquinària, s’incorporarà un nou tipus amb neteja de paviment amb màquina de vapor. “La brutícia al paviment no sempre marxa amb aigua a pressió, i amb aquesta màquina serà com el Don Limpio, una màquina especial que deixarà més net els paviments“, ha explicat la tinenta d’alcalde. En aquest sentit, Iglesias ha dit que “aquest nou contracte ajudarà a gestionar molt més les necessitats de neteja que té Lleida i gestionar les mancances que teníem amb l’actual contracte de fa gairebé 20 anys”.

La tinenta també ha fet un crit a la col·laboració ciutadana i el civisme que s’intenta abordar amb el nou Pacte de Civisme i les diferents campanyes amb sancions de fins a 3.000 euros, com és el cas de la campanya “Ja n’hi ha prou” de sancions i inspeccions. “La majoria de gent col·labora i té respecte per l’espai comú, però aquells que no volen col·laborar i no tenen respecte, per això tenim les sancions”.

Pel que fa a la recollida de residus d’aquest nou contracte, l’Ajuntament de Lleida proposa un model progressiu per avançar en la millora de reciclatge de residus que marca la normativa europea. “Sempre diem que part de la ciutadania té la responsabilitat de reciclar com toca, però hi ha una part que no ho fa. Tenim un repte important amb el canvi climàtic i amb la nostra ciutat, i qui no cregui amb aquest repte doncs s’utilitzarà la normativa”, ha afirmat Iglesias.

En aquest sentit, la recollida de residus domiciliària es mantindrà amb les illes de contenidors, que seran nous. Progressivament, s’anirà implantant el sistema de tancament electrònic, els contenidors amb xip, dels contenidors de resta i d’orgànica. La intenció és començar pels barris de Balàfia i Pardinyes, que van deixar enrere el sistema porta a porta, i seran els primers on es tancaran aquests contenidors amb xip.

“La diferència és que aquesta vegada serà tot el barri de Balàfia i Pardinyes, perquè amb el porta a porta hi havia algunes parts del barri on no s’havia implantat”. Actualment, els contenidors d’orgànica d’aquests barris ja es tanquen i ara es passaria a tancar també els de la resta. Fins ara aquests contenidors s’obren amb un clauer, tot i que la intenció és avançar tecnològicament i fer-ho a través d’una aplicació amb un lector de xip “que farà una lectura i permetrà el registre d’aportacions que farà cada veí i veïna per avançar en la fiscalitat ambiental”.

S’implantaran 70 àrees de recollida selectiva a l’Horta de Lleida

En relació a l’Horta de Lleida, la tinenta d’alcalde ha explicat que “es disposarà de 70 àrees de recollida selectiva amb totes les fraccions excepte la d’orgànica, que ja ho fan a través de l’autocompostatge”. D’aquestes 70 àrees de recollida selectiva, hi ha 20 que seran illes de contenidors noves, les quals estaran situades a les cruïlles i camins principals de l’Horta, i que a més estaran condicionades amb una base de paviment i amb una tanca perimetral.

A més, aquestes 20 illes de contenidors estaran totes les fraccions doblades, és a dir, dues de cartó, dues de vidre, dues de plàstic, dues d’envasos… “Perquè no es pugui dir que ens quedem curts en posar contenidors”, ha afirmat Iglesias. També es distribuiran autocompostadors per la matèria orgànica.

El porta a porta arribarà als polígons industrials, a l’Eix Comercial, a Llívia, Sucs i Raimat

Actualment, el porta a porta a Lleida funciona només a Ciutat Jardí i Vila Montcada, on la recollida es fa 3 dies a la setmana i amb aquest nou contracte es passarà a fer la recollida durant 4 dies. A més, el sistema porta a porta també s’implantarà a Llívia, Sucs i Raïmat “perquè són similars urbanísticament a Ciutat Jardí, i aquí el porta a porta ha funcionat molt bé”.

El porta a porta també arribarà als polígons industrials i als establiments comercials de la ciutat, també tot l’Eix Comercial on es recolliran totes les fraccions i a la resta de petit comerç dels barris es farà la recollida de paper i cartó.

També es disposarà d’un nou servei de “pre-recollida” per a recollir les bosses a l’exterior dels contenidors abans que passi el camió. Comptarà amb 3 equips i funcionarà els 365 dies de l’any. A més, hi haurà camió rentacontenidors per a la seva neteja interior.

Finalment, s’incrementa el servei de recollida de voluminosos i andròmines, que tindrà dos equips de tarda i un equip de nit i sis dies a la setmana. El servei de deixalleries comptarà amb la deixalleria fixa, la mòbil passarà a fer serveis de matí i de tarda (actualment funciona només per la tarda) i es passarà de 3 minideixalleries de barri a 5.

Daniel Hurtado

Missatges recents

Un incendi crema un primer pis de Bonavista i obliga a tallar un dels carrers principals

Els Bombers de la Generalitat estan treballant per extingir un incendi a un pis a la cantonada entre el carrer…

3 hores fa

El Mercat de la Vall celebrarà el desè aniversari amb una trentena de parades

El Mercat de la Vall torna el proper dissabte, 3 de maig entre les 11 i les 20 hores, al…

3 hores fa

El Cirque du Soleil visitarà la Tarraco Arena Plaça aquest 2025

El Cirque du Soleil, una de les companyies de circ més reconegudes a tot el món pels seus espectacles innovadors…

4 hores fa

Energètica i Endolla Barcelona volen instal·lar més 9.000 punts de recàrrega abans del 2030

L'empresa pública d'energia de Catalunya, l'Energètica, i la xarxa d'electromobilitat de Barcelona de Serveis Municipals (BSM), Endolla Barcelona, han signat…

4 hores fa

Mor un jove de 20 anys després de ser apunyalat al carrer per uns desconeguts

Un jove de 20 anys va patir ahir una apunyalada al ronyó al mig del carrer que el va deixar…

4 hores fa

Una històrica polleria de Bonavista s’acomiada després de 50 anys

Per a molts tarragonins i tarragonines, els cap de setmana són sinònim de sortir al carrer i gaudir d'una bona…

5 hores fa

Esta web utiliza cookies.