Lleida va commemorar dissabte al matí el Dia de l’Orgull LGTBI+ amb un acte institucional a la plaça de la Paeria. L’alcalde, Fèlix Larrosa, va destacar que des de la Paeria “tenim la voluntat de contribuir al respecte a la identitat sexual i als vostres drets sense fissures”. “Lleida és una ciutat diversa, oberta i compromesa amb els drets humans”, va afegir. També va recordar al col·lectiu que “l’Ajuntament està al vostre costat” per entendre, assumir i compartir la identitat sexual, a partir de departaments com el SAI (Servei d’Atenció Integral), que assessora i dona suport en aquest àmbit.
Per últim, va referir-se al manifest d’enguany, que posa en relleu la cultura “com a trinxera i refugi per infinitat de persones del col·lectiu". "És des d’aquesta cultura viva i diversa que hem de continuar transformant la societat perquè sigui veritablement inclusiva”, va dir.. En aquest sentit, va referir-se a la campanya present aquests dies a la ciutat: “Lleida. On vivim amb orgull els colors”.
El regidor d’Igualtat, Roberto Pino, al seu torn, va denunciar el nou cas de violència masclista succeït durant la matinada a Almería i va fer esment a la història que precedeix la celebració d’aquest dia, des dels aldarulls que van succeir al pub Stonewall, a Nova York, el 28 de juny de 1969, i els disturbis i manifestacions posteriors a la batuda policial i les detencions posteriors, fets que són considerats com el naixement del moviment per a la lluita dels drets LGTBI+. “Des d’aleshores hem avançat com a societat en drets i llibertats”, va dir, i va afegir: “Malauradament, avui dia encara moltes persones del col·lectiu pateixen violències només per ser com són i per estimar com estimen”. “Des de l’Ajuntament seguirem treballant perquè aquestes discriminacions no es produeixin, per fer activitats, difusió i posar el col·lectiu i les polítiques LGTBI+ al centre, i per crear referents per a la gent jove”, va concloure.
La lectura del manifest del Consell Nacional LGTBI+, va anar a càrrec d’Ángeles Akel, Jove Referent de la ciutat. La proclama d’enguany ha girat entorn l’accés, promoció i suport a la cultura, que actua com a refugi, resistència i futur del col·lectiu. La reivindicació ha acabat amb el clam: "Formem part de la cultura universal”.
A l’acte també hi han assistit les regidores Jordina Freixanet, Sandra Castro i Laura Bergés, i el regidor David Melé.
Durant la tarda va cloure la jornada la Festa de l’Orgull de Lleida a la Pista Municipal de la Panera. L’esdeveniment va estar organitzat pel SAI de l’Ajuntament de Lleida en col·laboració amb Colors de Ponent, el Consell Comarcal del Segrià, la Diputació de Lleida i el Departament d'Igualtat i Feminisme de la Generalitat.
Servei d’Atenció Integral (SAI)
La regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Lleida treballa al voltant de l’eix per la no discriminació per motius de sexe i opció sexual a través del Servei d’Atenció Integral (SAI) des de principis de l’any 2019.
Per treballar vers la diversitat sexual i de gènere i per lluitar contra tota mena de discriminació per raons d’orientació sexual, identitat de gènere i/o expressió de gènere, realitza les següents tasques:
- Informació, assessorament i acompanyament a les persones LGBTI+ i a les seves famílies.- Resolució d’incidències en casos de discriminació per raó d’orientació sexual, d’identitat de gènere o expressió de gènere.- Tràmits de canvi de nom a nom sentit a la targeta sanitària per a persones trans*.- Accions de sensibilització o de prevenció de l’LGBTI-fòbia a la ciutat.- Formació de tot el personal de la Paeria i dels seus organismes autònoms en diversitat sexual i de gènere, la Llei 11/2014 i en el deure d’intervenció.