Les intervencions urgents que es desprogramin a Lleida es derivaran a la Vall d’Hebron

Salut reorganitza el sistema hospitalari en cinc grans clústers per garantir l’activitat assistencial

Salut ha dividit el sistema hospitalari en cinc grans clústers territorials per coordinar decisions i fluxos de pacients.

L’objectiu és una atenció equitativa al ciutadà i també que la pressió assistencial estigui compartida. D’aquesta forma, si un hospital té una situació complicada per la covid, pot derivar certes intervencions urgents a altres centres del seu clúster que no estiguin tan sobrecarregats.

Aquest cap de setmana es van poder recol·locar 60 pacients en altres hospitals gràcies a aquest nou sistema de coordinació. Els cinc àmbits són Nord-Lleida (amb la Vall d’Hebron com a coordinador i que té 3.118 llits convencionals i 200 llits de crítics per a una població d’1.667.188 de persones), Barcelona Dreta Litoral i Anoia (Hospital de Sant Pau), Nord-Girona (Can Ruti), C-17 (amb el Clínic com a coordinador) i Sud-Tarragona (Bellvitge).

Els objectius d’aquesta organització són mantenir al màxim la dualitat de l’atenció entre els pacients Covid i els que tenen altres patologies, millorar l’assistència i l’accessibilitat als centres sanitaris tot i la pandèmia i potenciar la coordinació entre els centres davant l’exigència que requereix la gestió del coronavirus. El director de CatSalut, Adrià Comella, va indicar que històricament s’han traslladat pacients, però que en un escenari de “màxima tensió” com és el de la pandèmia els fluxos han de funcionar “com un rellotge”.

Els responsables del CatSalut van indicar que aquesta setmana s’ha hagut de desprogramar entorn del 25% i el 30% d’activitat assistencial no relacionada amb el Covid-19. Segons l’última actualització del Departament de Salut, hi ha 705 pacients a les UCI a causa del coronavirus. Abans de la pandèmia, a Catalunya hi havia 575 llits de crítics per a totes les patologies. La desprogramació afecta cirurgies de menys criticitat. De moment no s’han hagut d’ajornar els procediments més crítics, com els oncològics, però CatSalut no descarten que pugui acabar passant.