La Paeria rebutja la decisió de mantenir l’interior dels locals tancats i demana a Torra trobar “un punt mig”

Proposen obrir els bars i restaurants a dins almenys al migdia perquè l'evolució de les dades és "favorable"

L'alcalde accidental de Lleida, Toni Postius, davant la Paeria atenent els mitjans de comunicació. Foto: ACN.

L’alcalde accidental de Lleida, Toni Postius, rebutja la decisió de mantenir els interiors dels bars i restaurants tancats i aquest dijous ha demanat al president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, trobar “un punt mig”.

Així, proposa com a primera opció permetre a tots els establiments obrir dins amb aforament limitat. Com a alternativa també planteja que aquells establiments amb terrassa utilitzin l’exterior a la nit però que puguin obrir l’interior al migdia perquè “a 40 graus no es pot estar al carrer” i que aquells que no tenen terrassa, puguin obrir amb mesures de seguretat i limitacions d’aforament . “No estem gens d’acord amb la decisió del Procicat perquè entenem que l’evolució de les dades a Lleida està sent molt favorable”, ha dit.

Postius ha explicat que “clarament a tots els CAPS anem a la baixa”. Tots els CAPS estan “en verd”, destaca, i això vol dir que, “objectivament, les coses s’han fet bé”. A Lleida es va arribar a creixements del 70% de positius en Centres d’Atenció Primària mentre que actualment “estem amb baixades del 40%”, posa de relleu Postius.

És per això que l’alcalde accidental no entén que “si les coses s’han fet bé, hem reprès la normalitat a les terrasses i les piscines i continuem millorant dades”, es pregunta perquè no es poden flexibilitzar les mesures amb la restauració. Entén que aquestes van funcionar i ha agraït el bon comportament de la ciutadania que “ho ha fet possible”. Ara, però, “necessitem reactivar econòmicament la ciutat“, demana, perquè “no pot ser que cada dia que passa amb aquestes mesures hi hagi més negocis que no tornaran a obrir” i alerta que “remuntar aquesta situació serà molt complicat”.

A Lleida, on la restauració només pot atendre clients a les terrasses, Postius recorda que es registren a l’estiu temperatures que poden arribar o fins i tot superar els 40 graus. “Per molt que es puguin obrir les terrasses ningú s’hi asseu durant el dia i el perjudici econòmic pels establiments és molt gran”, destaca.

És per això que des de l’Ajuntament han proposat a Torra que es pugui per exemple obrir la part interior dels establiments al migdia i a la nit la terrassa i que tots aquells que no tenen terrassa, puguin obrir amb aforaments limitats. Si no es relaxen les mesures, alerta, el 30% dels negocis no tornarà a obrir la porta. “És una calamitat”, assegura. “Demanem un vot de confiança a la ciutat i a la gent que intenta guanyar-se la vida”, afegeix. L’alcalde accidental ha explicat que Torra s’ha compromès a traslladar al Procicat aquestes peticions.

Postius també li ha transmès a Torra el seu maleter perquè no entenen com és possible que sent la segona capital de Catalunya en nombre d’habitants no s’hagi tingut en compte l’Ajuntament per prendre una decisió com l’anunciada aquest dimecres. En aquest sentit, ha exigit al Govern que abans de prendre qualsevol mesura, se’ls pregunti i que “entre el tot i el res hi ha un camí del mig”.