La Paeria posa en marxa la setmana vinent el pla de desconfinament

Les oficines d'atenció municipal i tributària preveu reobrir dijous, amb la meitat del personal i amb cita prèvia

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, durant la reunió telemàtica del Cecopal per posar a punt els preparatius per entrar a la fase 1 del desconfinament. Imatge del 15 de maig del 2020. ACN
L’Ajuntament de Lleida posarà en marxa dilluns vinent el seu pla de desconfinament, sempre que es confirmi que Lleida passa a la fase 1, tal com ha demanat el Govern a l’Estat. Aquest pla, preveu la recuperació progressiva del funcionament de serveis que havien quedat paralitzats o limitats per l’aplicació de l’estat d’alarma per l’emergència sanitària. Així, està previst que l’Oficina Municipal d’Atenció Ciutadana (OMAC) i l’Oficina de Gestió i Atenció Tributària (OGAT) reobrin dijous, amb la meitat del personal i amb cita prèvia, ja que se segueix prioritzant l’atenció telemàtica. L’àrea de Drets Socials, que es trobava en serveis mínims, tornarà a atendre tothom a partir de dilluns, prioritzant també la cita prèvia.

Pel que fa a l’atenció directa a la ciutadania, la Paeria preveu la reobertura l’OMAC) i l’OGAT a partir de dijous 21 de maig. Serà amb la meitat del personal i amb cita prèvia, ja que es continuarà prioritzant en la mesura del possible l’atenció telemàtica, però es vol facilitar que ningú quedi desatès, davant la necessitat de completar tràmits importants, com els del padró o d’ajornaments de taxes i impostos. A partir de dilluns 18, obrirà també l’atenció al públic dels serveis administratius de les EMD de Sucs i Raimat, que funcionarà dos dies per setmana.

L’àrea de Drets Socials, que fins ara funcionava només en serveis mínims amb els serveis d’Inclusió i d’Emergència Social, passarà a funcionar a partir de dilluns 18 amb tots els serveis, prioritzant però la cita prèvia. Els centres cívics estan oberts només pel funcionament dels Serveis Socials, tot i que també es permetrà obrir els bars vinculats, en les mateixes condicions que els de la resta de la ciutat.

A més, l’Oficina Municipal d’Escolarització obrirà dilluns 18 per la preinscripció escolar i el Conservatori farà el mateix dimarts 19. Segueixen vigents els serveis mínims d’altres departaments, com ara els de Guàrdia Urbana i cementiri -aquests que ja funcionaven al complet- informàtica, canera, arquitectes i mercats i s’amplien els de brigades, inspectors de l’espai públic i serveis jurídics (només per a recollida de citacions judicials).

Pla de desconfinament

L’Ajuntament de Lleida ha donat a conèixer aquest divendres al seu personal el pla genèric de desconfinament de la Paeria i els específics per regidories, que tenen com a objectiu principal assegurar una tornada a l’activitat habitual vetllant per la protecció de la salut del personal municipal. Per fer-ho, fixen la implantació de mesures que permetin reduir el risc d’exposició i contagi de la malaltia i recomanen als treballadors propis i subcontractats el compliment de les recomanacions de les autoritats sanitàries.

Així, es prioritzarà el teletreball en tots els casos que sigui possible i si és necessari es redistribuiran tasques o es treballarà per torns. Els empleats considerats vulnerables i els que tinguin el seu centre de treball en equipaments tancats faran teletreball i, si no és possible, romandran al seu domicili a disposició de la Paeria, que els hi podrà encarregar tasques concretes que puguin fer des de casa. El pla també contempla que les persones que acreditin deures de cura tindran dret a accedir a l’adaptació de la seva jornada.

El document també incorpora recomanacions pel personal, com no acudir al lloc de treball en cas de tenir qualsevol simptomatologia que pugui estar associada a la covid-19 o en cas d’haver estat en contacte estret amb persones que en tinguin. També s’aconsella prendre precaucions en el desplaçament a la feina, prioritzant els mitjans de transport individual sempre que sigui possible i respectant les distàncies mínimes, i intensificar la neteja, la ventilació i les mesures d’higiene durant la jornada laboral.

En tot cas, l’entrada en vigor dels plans de desescalada queda supeditada a l’aprovació que la regió sanitària de Lleida passi a la fase 1.