FOTO: D.H. / La jornada formativa va tenir lloc a la Sala Alfred Perenya de l'Ajuntament de Lleida
La Delegació del Govern a Catalunya i la Conselleria de Drets Socials i Inclusió de la Generalitat van organitzar ahir a Lleida una jornada formativa sobre el nou Reglament d’Estrangeria (Real Decret 1155/2024), aprovat pel Govern d’Espanya el passat mes de novembre que entrarà en vigor aquest proper 20 de maig.
Aquesta nova normativa, que substituirà l’actual Reglament aprovat el 2011 (tot i que ja va tenir modificacions parcials al 2021 i al 2022) entrarà en vigor el 20 de maig del 2025 i preveu una reforma en profunditat de l’actual Reglament. Tal com recull el mateix Reial decret, el nou Reglament vol donar resposta a l’evolució del fenomen migratori i a la necessitat d’adaptar la normativa a una realitat canviant, i en concret les modificacions en matèria d’estrangeria de la legislació europea. Però també, es planteja simplificar i agilitar els procediments administratius, amb la reducció dels terminis i dels tràmits.
La inauguració i benvinguda als prop de 150 assistents a la jornada d’ahir a Lleida, que es va celebrar a la Sala Alfred Perenya, va anar a càrrec del segon tinent de l’Ajuntament de Lleida i regidor d’acció i innovació social i persones grans, Carlos Enjuanes, i de la directora dels Serveis Territorials d’Empresa i Ocupació a Lleida, Pilar Espax, que van donar pas a la ponència sobre les principals novetats del nou Reglament d’Estrangeria a càrrec de personal de la Secretaria d’Estat de Migracions del ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions.
Entre les principals novetats que introdueix el nou Reglament d’Estrangeria destaquen:
–Visats: incorpora un apartat específic per a visats amb l’objectiu de clarificar l’esquema d’autoritzacions, els requisits i els tràmits.
–Arrelament: Espanya és l’únic país de la Unió Europea que disposa de la figura d’arrelament per a regularitzar a les persones migrants. A les modalitats d’arrelament social, sociolaboral, familiar i socioformatiu, incorpora una nova modalitat anomenada de segona oportunitat adreçada a aquelles persones que han tingut una autorització de residència en els darrers dos anys i no l’han renovat per diverses raons. El temps de permanència a Espanya per poder sol·licitar un arrelament passa de 3 a 2 anys i es flexibilitzen els requisits.
–Autoritzacions de treball: la majoria de les autoritzacions regulades en el nou Reglament habiliten per a treballar des de el primer moment, sense necessitat de sol·licitar de forma expressa una autorització inicial de treball per compte aliena. Inclou a les persones que venen a cursar estudis ja que podran treballar fins a 30 hores setmanals. Pel que fa les activitats de temporada, es crea una autorització específica de residència i treball que facilita la contractació tant a nivell individual com col·lectiu. El nou text promou que els empresaris disposin de més informació en el procés de contractació i puguin adaptar-se millor a les necessitats concretes com la durada determinada o la gestió col·lectiva de contractacions.
Segons el ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, la reforma duta a terme s’ha fet al voltant de tres eixos que són el treball, la formació i la família “per impulsar la inclusió de les persones migrants i, alhora, ser exigents amb els requisits jurídics i exquisits amb els drets humans de les persones”.
En el decurs de l’acte de cloenda a càrrec del subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín va destacar que el nou Reglament d’Estrangeria “redueix terminis i representa un equilibri entre la protecció dels drets de les persones migrants i el rigor jurídic per donar resposta a les necessitats laborals del país. És a dir, aporta seguretat jurídica, simplifica tràmits i protegeix drets”.
El subdelegat del Govern també va referir-se “a la feina prèvia feta des del ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions per tal de redactar el nou text del Reglament d’Estrangeria i buscar el màxim consens amb les associacions que treballen amb persones migrants, amb la patronal, els sindicats, les comunitats autònomes i les entitats locals”.
A la jornada d’ahir a Lleida van assistir-hi representants d’ajuntaments i consells comarcals, de diferents organismes de l’Administració General de l’Estat i de serveis territorials de la Generalitat, així com representants dels diferents Cossos i Forces de seguretat, col·legis professionals com el de gestors administratius, graduats socials i de l’advocacia, sindicats, organitzacions agràries, i diverses entitats de caire social que atenen persones immigrants.
La jornada sobre les novetats que incorpora el nou Reglament d’Estrangeria es durà a terme a les quatre províncies catalanes: dilluns es va fer a Girona, ahir a Lleida, avui dimecres es farà a Tarragona i la propera setmana a Barcelona.
El jutjat contenciós administratiu número 12 de Barcelona ha confirmat que la mesura cautelar de paralitzar l'eutanàsia d'una jove de…
Ahir al migdia, un incendi va provocar el caos en una de les casetes de la Fira de Sevilla quan…
La Guàrdia Urbana de Barcelona continua treballant per mantenir l'ordre als carrers, en especial en la circulació de vehicles. Tot…
L'entitat veïnal Som Barri de Vallcarca ha criticat que l'Ajuntament de Barcelona estigui desallotjant l'assentament ubicat sota el viaducte i…
La Comissió Territorial d’Urbanisme de la Generalitat de Catalunya va emetre informe urbanístic ahir en relació a la tramitació ambiental…
La Fiscalia demana 7 anys i mig de presó i 15 anys de llibertat vigilada per a un veí de…
Esta web utiliza cookies.