La rehabilitació de la muralla del conjunt monumental de Gardeny acabarà al setembre

Es presenta la Galeta dels Templers amb motiu del 10è aniversari de la creació del Centre d'Interpretació de l'Orde del Temple

El proper mes de setembre, es finalitzarà la rehabilitació de la muralla del conjunt monumental de Gardeny en el camí de ronda del Turó, una muralla que envolta la part fortificada i que encinta el baluard. L’alcalde accidental de Lleida, Rafael Peris, ha visitat aquest dijous el desenvolupament de les obres, que tenen un pressupost d’uns 65.000 euros. Aprofitant la visita, l’alcalde accidental i el president del Gremi de Forners de les Terres de Lleida, Manel Llaràs, han presentat la Galeta Templera, una nova iniciativa gastronòmica i de marxandatge turístic del Centre d’’Interpretació de l’Orde del Temple, que enguany celebra el seu 10è aniversari. El Castell templer és el principal monument del conjunt.
Rafel Peris ha explicat que el mur estava degradat pel pas del temps i que els treballs de rehabilitació tenen per objectiu consolidar i reforçar el tram de muralla i la torrassa per garantir l’estabilitat del conjunt, augmentar les condicions de seguretat de la zona, perfilar el pany i les troneres existents.

L’actuació inclou, a més, la pavimentació de la superfície de la torrassa per evacuar les aigües superficialment cap a la plataforma principal, evitant d’aquesta manera que hi hagi filtracions.

Pel que fa a la Galeta dels Templers, està feta de farina, sucre, ous, sal i vainilla principalment, i il·lustra la creu vermella dels hàbits dels monjos guerrers que portaven a les seves capes, ja que en temps del papa Eugeni III van incorporar la creu vermella als seus hàbits.

Segons la Paeria, aquest espai patrimonial està registrant un increment de visitants els últims mesos, per l’interès que desperta i per les activitats que s’hi fan. Aquest 2017, del gener al maig, més de 4.258 persones han visitat el Castell Templer, un 52,5 per cent més que l’any anterior.

Amb motiu de la celebració de la recuperació del Castell, des de Turisme de Lleida s’han preparat activitats per atraure nous públics i donar a conèixer el centre patrimonial de Gardeny com un referent de l’arquitectura templera, tenint en compte que la Comanda Templera de Gardenya era un dels principals centres de poder de l’Orde del Temple a la Corona d’Aragó.

Pel que fa a les activitats nocturnes s’ha programat ‘Templer per una nit’, una visita familiar dinamitzada amb copa d’escumós entre el 17 i 31 d’agost; també la ‘La Poderosa Comanda de Gardeny’, els dies 12 i 26 d’agost, que permet descobrir la història de la poderosa comanda templera dels monjos guerrers i contemplar les panoràmiques de la ciutat i de l’Horta de Lleida des del Turó de Gardeny; per últim, les ‘Bombolles Templeres’, una visita comentada amb tast comentat de caves i escumosos de Lleida, aquest 3 d’agost.

Activitat diürna

A banda de la programació nocturna, el Castell Templer està obert al visitant de dimarts a diumenge de 10 a 14 h. Durant l’estiu, el Bus Turístic, que impulsa Turisme de Lleida, promociona aquest espai i ofereix entrada gratuïta als usuaris que pugin al turó amb bus per visitar el castell i veure l’audiovisual que explica la història de les templers. El bus que puja al Castell de Gardeny surt als matins de davant de la Paeria a les 10 i les 11 h.