Toni Postius, alcaldable del PDeCAT a l’Ajuntament de Lleida: “S’ha de posar punt i final a 40 anys del PSC a la ciutat”

Toni Postius durant una entrevista amb La Ciutat. Foto: La Ciutat.

Com ha canviat la ciutat des que Àngel Ros va fer un pas al costat després 14 anys?
Al començament es van obrir  moltes expectatives, però en el dia a dia hem vist que, tot i que ha canviat la persona que està al capdavant de l’Ajuntament de Lleida, les dinàmiques continuen sent exactament les mateixes. De fet, ens trobem, d’una banda, que el tripartit del 155 format pel PSC, PP i Cs, tiren endavant la majoria de qüestions que s’han de decidir a nivell de l’Ajuntament i, per altra banda, també ens trobem que  des del punt de vista del posicionament  de l’Ajuntament de Lleida amb tot el que està passant a Catalunya continuem igual. Només cal recordar com al mes d’octubre i novembre,  ja amb el nou alcalde, l’Ajuntament  va rebutjar condemnar la violència de l’1 d’Octubre, va rebutjar  portar davant de la justícia els responsables de les càrregues policials… Ha canviat la cara, però el fons continua sent exactament el mateix. 

Des del PDeCAT exigiu la rescissió del conveni signat entre la Paeria i els representants d’Eurofund Parc Lleida pel desenvolupament del projecte Torre Salses, on s’ha anunciat el desenvolupament d’un parc de mitjanes superfícies comercials. Què creieu que falla en aquest projecte?
D’entrada nosaltres sempre hem defensat que abans de decidir quins projectes comercials s’han de desenvolupar a la ciutat, el que hem de fer primer és definir quin model comercial necessita la ciutat de Lleida. És evident que hem de reforçar la  capitalitat comercial que té la nostra ciutat, i que això comporta nous models i equipaments comercials, però nosaltres  sempre hem defensat que els equipaments comercials de format mig que vulguin venir a la ciutat de Lleida s’han d’instal·lar  en diferents punts de la ciutat per generar sinergies  amb el comerç de proximitat, amb el comerç local. La ciutadania també ens demana  que al barri hi hagi de tot, i avui en dia hi ha molts barris que comercialment tenen moltes botigues tancades i els locals buits, i això fa que no hi hagi aquella vida activa que hi ha  al barri quan el comerç està obert. Per altra banda, sempre hem defensat que la prioritat, abans del desenvolupant de qualsevol  format comercial, ha de ser el pla de l’estació. Aquest és estratègic. Convé recordar que  l’Ajuntament  ja va fer una inversió molt important en el seu moment. El pla de l’estació ens permetrà acabar de cosir i connectar el barri de Pardinyes amb el centre, dinamitzar comercialment Príncep de Viana, el carrer de les Remolins, que és l’entrada natural a l’Eix, la rambla de Ferran, el barri de l’Estació, afrontar  la reforma de l’estació d’autobusos i, en definitiva, revitalitzar una zona que avui és molt cèntrica i que té encara una assignatura pendent de resoldre.

En tercer lloc, els equipaments comercials que vinguin a la ciutat han d’anar a aquelles zones  que a nosaltres, com ha ciutat, ens interessa. No allí on volen anar els operadors, que és on poden  maximitzar el benefici. En aquest sentit, nosaltres hem demanat la rescissió del contracte de Torre Salses. En un inici  es va parlar que seria un parc de mitjanes, després, mitjançant els mitjans de comunicació, s’ha comprovat que s’ha convertit en un centre comercial i, per tant, canvia radicalment el projecte que avui en dia hi ha, i això té un impacte directe amb el comerç que tenim i els eixos comercials  de la ciutat de Lleida. En segon lloc, entenem que l’operació urbanística que s’ha fet a Torre Salses és una operació especulativa, pura i dura, on els interessos d’uns privats han passat per davant dels interessos generals de la ciutat, i a més a més amb una plena complicitat per part de l’Ajuntament de Lleida. Des d’aquest punt de vista demanem que s’aturi aquesta tramitació i que es torni a la definició del model comercial de la ciutat i es prioritzi el pla de l’estació. 

Recentment, heu anunciat la creació de ‘Junts per Lleida’, una llista unitària on voleu que estiguin representades totes les forces independentistes. Amb quins objectiu concret s’ha creat ‘Junts Per Lleida’?
El que demanem és una unitat des del món sobiranista i independentista. Creiem que anar junts seria la millor forma per assegurar un canvi a la ciutat de Lleida que posi punt i final a 40 anys del partit socialista a la ciutat. En segon lloc, també és el que ens demana la ciutadania pel que estem vivint a Catalunya. Nosaltres lluitarem fins al darrer moment perquè aquesta unitat sigui possible amb una candidatura unitària i de ciutat. 

En cas que aquesta unitat esdevingui impossible, què fareu?
En el supòsit que aquesta unitat no pugui tirar endavant, el pla B seria fer una candidatura de ciutat, que sigui transversal i on hi hagi gent de diferents sectors representada. Ha de tenir un programa electoral de ciutat que aposti per la creació de llocs de treball, per la comissió econòmica, per la industrialització de la ciutat de Lleida, per ser un revulsiu a nivell de ciutat i que l’Ajuntament obri portes i finestres, trencant així amb dinàmiques heretades dels 40 anys del partit socialista. Per altra banda, que tingui un compromís clar i explícit amb el procés, el nostre Govern i amb el Parlament de Catalunya. 

Com creu que afectarà als comicis tot el que s’ha viscut en aquest últim any i mig a Catalunya?
És evident  que tindrà una evidència claríssima a les properes eleccions municipals. Durant els propers  mesos de pre campanya, i segurament també durant la campanya, encara estarem immersos en un judici vergonyós. Avui en dia  hi ha bones persones tancades al a presó  per haver fet possible una votació. Això mai no pot ser delicte, i mai ho serà. Nosaltres no podem  ser aliens a aquesta situació. Per altra banda, ens trobem  en una situació que hi  ha persones a l’exili que poden moure’s per tot arreu, menys a l’Estat espanyol. Per tant, a les properes eleccions municipals, parlarem de ciutat, parlarem  de projecte, de propostes per a Lleida, però també parlarem de quin ha de ser el paper de la  ciutat envers el que passa a Catalunya. En aquests darrers 4 anys, el tripartit del 155  ha mirat a Madrid i no a Barcelona  i a les nostres institucions. Nosaltres el que diem és que Lleida ha d’estar compromesa amb el país, el procés i la República. 

Arribat el moment, amb quins partits estaríeu disposats a pactar? I amb qui no?
Clarament,  amb aquells que apostin per un canvi a la ciutat de Lleida  i, en segon lloc, els que estiguin compromesos amb el nostre president, amb el Parlament de Catalunya, amb el procés i la República. Per tant, això descarta, evidentment, les formacions que integren el tripartit del 155, i també implica que altres formacions també s’hagin de posicionar.