Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

“Sempre defensarem un projecte progressista, feminista i europeista”

Com han estat aquests mesos que vostè porta al capdavant de la Paeria?
Hem pogut recuperar la concòrdia a la ciutat. S’ha reduït la crispació i tothom és partícip d’un projecte en comú, que és la ciutat de Lleida, des de la seva ideologia i pensament, evidentment. Hem guanyat en respecte, diàleg i convivència, i aquesta és la fita que jo m’havia imposat des del primer moment, i és la que vull posar en valor.  

Com definiria el temps que porta al capdavant de la Paeria?
Han estat mesos engrescadors en els que hem posat en marxa projectes que ja veniem treballant, però també han estat mesos en els que hem tirat endavant altres iniciatives que no tenen com a termini el final de mandat. Hem assentat les bases per un desenvolupament molt més ambiciós de ciutat, pensant en el futur. Estic orgullós perquè hem arribat a consensos i hem mirat més enllà del 2019, posant el focus al 2030. Això és important, la ciutadania ha de saber cap a on ens dirigim i quines són aquells projectes que ens permeten mirar al futur. 

Fent autocrítica, què li manca a la ciutat?
Ens ha mancat ambició. Hem somiat molt, però hem estat incapaços d’establir complicitats amb la societat, en general, per tirar endavant projectes engrescadors. Crec que hem confós els mecanismes de participació amb els mecanismes per assolir complicitats. I són molt diferents. D’alguna forma la participació són aquelles eines polítiques que permeten que tothom pugui dir el que pensa sobre un projecte o iniciativa, normalment de forma reactiva. En canvi, la complicitat és quan ets capaç de seure a una taula amb diferents entitats, col·lectius, organitzacions… i aconseguir treballar en la mateixa direcció. Aquesta és, segurament, l’autocrítica que jo faria, que per altra banda és solventable. El que cal és posar sobre la taula les eines que en han de permetre cercar complicitats per tirar endavant.  

En els darrers mesos s’ha parlat molt de Torre Salses. Per què és important tirar endavant aquest model comercial?
La meva defensa és guanyar atracció des del punt de vista de ciutat. Però per guanyar-la hem d’anar pam a pam. L’objectiu principal és activar el Pla de l’Estació, que és el que ens ha de donar una major centralitat i permetre que el Centre Històric i el barri de Noguerola puguin creuar cap a Pardinyes, i a l’inrevés. Aquells 120 mil metres quadrats que tenim al voltant del Pla de l’Estació han de servir per activar un mix de caràcter comercial, residencial, de serveis i d’equipaments que, alhora, han de permetre al centre guanyar la seva pròpia centralitat. 

Tanmateix, en aquest mix comercial que es planteja s’ha de donar cabuda a les grans i mitjanes superfícies que ens estan trucant a la porta. En aquest sentit, és de savis planificar on s’han d’implantar aquests superfícies. I ho hem  de decidir conjuntament. En aquest aspecte, crec que no ha de ser fora de Lleida, sinó a la ciutat, ja que això genera major atracció i centralitat. En aquest cas, Torre Salses és una bona opció. El que hem fet durant aquests anys ha estat facilitar que inversors puguin venir a implantar-se a la ciutat  i que ho facin en aquest espai, o a qualsevol altre. Tot i que l’aposta municipal és que vagin a Torres Salses perquè es un espai urbanitzat, que esta per créixer i on podem planificar aquests nous usos.  

Creu que això pot afectar al comerç local de Lleida?
Els temors són respectables, però estem parlant de comerços completament diferents. Anualment, la ciutat de Lleida té una fuga d’uns 400 milions euros, ja que hi ha molta gent que van a comprar a Saragossa, a Puerto Venecia, o a Barcelona. De fet, hi ha polítics que al ple es posicionen obertament en contra del model que plantegem, però que el dissabte de Setmana Santa han estat vistos en espais comercials a prop de Barcelona. És legítim, però el que no pot ser és dir una cosa i actuar en sentit oposat. 

Els temors són normals, però què te a veure una superfície d’alimentació amb una joieria del Centre Històric? Entenc els temors, però precisament per això posem en marxa el pla de modernització del comerç de proximitat. Hem plantejat una iniciativa en la que el 50% dels impostos de construcció d’aquelles grans superfícies revertiran, directament, amb ajudes a fons perdut per la modernització del nostre comerç local. Per una banda millorem la capacitat d’atreure noves inversions en el sector comercial i, per altra banda, part d’aquests ingressos els destinem a la modernització i millora de l’oferta comercial. 

En les eleccions generals el Partit Socialista en va sortir victoriós. Creu que aquests resultats els poden afavorir el proper 26 de maig?
El que està clar és que s’ha estimulat el vot progressista en caràcter general, però també a la ciutat. Hem crescut de forma important i també en aquells sectors de la població que normalment mantenen una posició d’abstencionisme davant les dificultats. Ara estan engrescats amb un projecte que liderarà Pedro Sánchez a nivell estatal, i estic convençut que ens revalidaran la confiança perquè liderem quatre anys més la ciutat. Ara hem superat un cicle advers, ja que fa onze anys que no guanyaven unes eleccions de caràcter general, i crec que tot suma.

Que n’opina quan escolta a l’oposició dir que volen acabar amb els 40 anys de socialisme a la ciutat?
No es pot acabar amb les ideologies que defensen majoritàriament la ciutadania. Si en un procés democràtic guanya l’opció progressista que representem els i les socialistes hem de respectar els resultats que emanen d’unes eleccions. A vegades el que penso és que no fan bones propostes i no presenten bons candidats, i la ciutadania s’acaba manifestant. En el nostre cas, els i les socialistes de la ciutat tenim propostes, tenim un model de ciutat que va mes enllà del nostre territori natural, i tenim la força i la il·lusió per tirar endavant. Si una persona no esta il·lusionada és molt difícil. Per ser paer en cap s’ha de tenir il·lusió, t’has d’esforçar… però no ara que estem en campanya, sinó durant el temps que estàs al capdavant. 

Quins són els principals projectes que proposa Fèlix Larrosa i el seu equip per aquest proper mandat?
Algunes són decisions que venen de l’actual mandat. Per exemple les zones 20, una proposta que hem tirat endavant per avançar en la pacificació del trànsit al Centre Històric. Això vol dir que els patins, bicis, etc… podran circular d’acord les ordenances municipals. 

Dit això, al nostre programa electoral tenim més de 200 mesures que avancen en quatre direccions: la primera la lluita contra el canvi climàtic i tots els processos de transició ecològica; la segona fa referència a les persones; el tercer gran eix és la ciutat de les oportunitats; i, finalment, el programa està pensat en Lleida com a capital i com a territori on s’han de teixir més complicitats amb la resta del territori. 

Arribat el moment, amb qui estaria disposat a pactar?
Hem demostrat que som capaços de parlar amb tothom. La proposta està sobre la taula en cada moment, i els projectes són els que hem de debatre. Nosaltres estem amb la mà estesa i disposats a parlar amb tothom, però sempre defensarem un projecte progressista, feminista i europeista.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Comú de Lleida presenta les seves propostes en seguretat ciutadana i vial

Notícia següent

Carlos Remacha: “Els governs municipals els hi ha costat molt apropar-se als barris perifèrics de Vilanova”

Notícies relacionades