“La ciutat té tots els actius necessaris per ser una ciutat d’excel·lència”

Com es presenten les eleccions municipals?
Són uns comicis en els que es pot produir el canvi després de quaranta anys de socialisme a Lleida. Nosaltres sortirem a guanyar i a encetar un nou projecte al capdavant de la ciutat que recuperi i retorni la il·lusió. Ara hi ha una gran oportunitat per tirar endavant el canvi que busquem.

En els darrers comicis vostès van obtenir 5 regidors. Veuen possible augmentar el número de regidors i regidores a la Paeria?
Fa quatre anys el canvi a la ciutat de Lleida va estar a poc més de 80 vots. El tripartit del 155 va poder sumar majoria absoluta per 80 vots i, per tant, va faltar molt poc, i el compromís que vam adquirir amb la ciutadania era que si no podíem liderar el canvi aniríem a l’oposició, des d’on hem treballat  quatre anys per fer possible aquest segon intent del 26 de maig. Sortim a guanyar les eleccions, hem fet molta feina en els darrers quatre anys. Entenem que el projecte de ciutat que portem defensant i reivindicant té el recolzament de molts lleidatans i lleidatanes, i en aquests dies de campanya el que estem fent és explicar les nostres propostes. Dit sigui de pas, esperem que aquells que moltes vegades a les eleccions municipals no van a votar, aquesta vegada ho facin i ens facin confiança. 

Vostè alguna vegada ha dit que vol que Lleida avanci cap a la direcció correcta. Què vol dir amb això?
És evident que vivim un final d’etapa per part del Partit Socialista a la ciutat. Porten governant quaranta anys amb un projecte que ja no dóna més de si en molts aspectes. Ho podem veure en el dia a dia, per exemple en els grans projectes d’aquesta ciutat,  en la Llotja, el Mercat del Pla, alguns equipaments del Parc Científic que no han funcionat o han tingut que ser tancats perquè el projecte que s’havia plantejat no ha tirat endavant… Veiem que les oportunitats passen per davant de la ciutat i que moltes vegades aquestes inversions o aquestes empreses que van cap a la Franja no paren a Lleida perquè no troben un entorn favorable. Nosaltres el que volem, i defensem, és que aquesta ciutat té tots els actius necessaris per ser una ciutat d’excel·lència, una ciutat que brilli i que reivindiqui el seu paper important en el conjunt de Catalunya i de País. Per altra banda, hem de tenir molt en compte una qüestió que és important, i és que estem perdent  població, i per tant, necessitem capgirar aquesta tendència. Nosaltres presentem un projecte de ciutat que, si els lleidatans i lleidatanes ens donen confiança, ens ajudarà per poder revertir aquesta situació i tirar endavant. 

Quines creu que són, ara mateix, les inquietuds dels lleidatans i lleidatanes?
Per una banda tenim la qüestió de les inversions, la creació de llocs de treball, de l’atracció industrial tan necessària per la ciutat de Lleida. Que parlem d’industrialització de la ciutat al 2019 és una anomalia i la responsabilitat principal recau sobre el Partit Socialista, que no ha fet res absolutament res durant els últims quaranta anys. D’altra banda, tenim reptes importants en el dia a dia dels lleidatans, que moltes vegades són en aquelles qüestions que només els hi afecten quan surten de casa cada matí: serveis de neteja, il·luminació… En policia de proximitat, per exemple, nosaltres reivindiquem un canvi de model policial que recuperi la figura del policia de proximitat, el que havia estat en el seu moment el guàrdia urbà de barri, perquè tenim problemes importants al barri de seguretat, civisme i hem de passar a l’acció en aquestes qüestions. 

També tenim reptes importants per la gent gran. Lleida és una ciutat que en els propers anys envellirà i, per tant, necessitem equipaments a tots els barris per poder fer front als reptes que tindrem com a conseqüència d’aquest envelliment de la població. 

També, evidentment, qüestions relacionades amb l’habitatge. Avui en dia tenim molta gent que sol·licita habitatges de protecció oficial ja que no troben un habitatge assequible. Per tant, aquí també tenim moltíssima feina a fer. 

Què n’opina vostè del projecte comercial de Torre Salses?
El nostre projecte comercial el que planteja és que si hi ha una zona comercial que s’ha de desenvolupar a la ciutat de Lleida és el Pla de l’Estació. Bàsicament ens permetria acabar de cosir el barri de Pardinyes amb el centre, dinamitzar comercialment Príncep de Viana, carrer Anselm Clavé, la rambla de Ferran, tot el barri de l’Estació… Poder fer front també al trasllat de l’estació d’autobusos que tots som conscients de l’estat en el que es troba, etc. Per poder fer front a tot això ho haurem de fer amb l’ajuda i participació d’altres administracions, però també  de la inversió privada. El que defensem és que els inversors que vulguin tirar endavant equipaments comercials, primer ho han de fer al Pla de l’Estació, i defugir de models caducs com és ubicar equipaments comercials lluny del centre que, en definitiva, el que fan és competir directament amb el model de proximitat que tenim i que és un actiu que cal protegir. 

Parlem de l’actual equip de govern. Vostè critica que, tot i haver canviat l’alcalde, les dinàmiques que se segueixen continuen sent les mateixes. A quines dinàmiques fa referència?
Sí. Quan hi havia l’alcalde Ros no es va voler condemnar la violència de l’1 d’octubre, o portar als responsables de les càrregues policials davant de la justícia, es va acabar amb l’ús preferent de la llengua catalana… Ara tenim a l’alcalde Larrosa i continua fent exactament el mateix. De fet actua com si tingués majoria absoluta. Només cal veure els diferents pronunciaments de la Junta Electoral de zona de Lleida en que ha estirat les orelles en successives ocasions a l’alcalde per dir-li que estava fent un ús partidista de l’Ajuntament de Lleida per fer-se una campanya personal. Tot això evidencia que  quan no hi ha projecte s’intenta tirar de totes les eines que tens al teu abast com a govern municipal i per tant no hi ha un canvi palpable del que van ser els anys d’Àngel Ros amb el que és avui Fèlix Larrosa. 

Amb qui estaria disposat a pactar per crear equip de govern?
D’entrada el que crec és que ha d’haver un front comú, i aquest és que el tripartit del 155 no pugui sumar majoria absoluta. Nosaltres plantegem una proposta per liderar la ciutat totes aquelles forces que estan compromès amb el país i la ciutat. Amb aquestes no hi tindrem cap mena de problema de parlar i d’abastir fronts. Al llarg d’aquests 4 anys, des de l’oposició, hem estat treballant moltes qüestions i ens hem pogut conèixer i establir dinàmiques, i penso que hi ha molts camins per arribar a enteses. 

Per altra banda, som els únics que diem, clarament, que el Partit Socialista ha d’anar a l’oposició. Fa quatre anys ja vam dir que no recolzaríem al Partit Socialista i que nosaltres apostàvem pel canvi. Aquest 2019 tornem a reivindicar exactament el mateix. 

Com seria la ciutat governada per Toni Postius?
D’entrada serà una ciutat il·luminada, neta, segura, on el transport públic funcioni. Una ciutat on el model comercial que tinguem ens enorgulleixi a tots i totes… i sobretot una ciutat que generi oportunitats, que generarà futur, expectatives per a milers i milers de joves que han de marxar o d’altres que voldrien tornar i no poden, i en definitiva una ciutat on tothom que vulgui tirar endavant un projecte personal o professional ho pugui fer i se senti orgullós de ser lleidatà o lleidatana.