Ángeles Ribes, portaveu del grup de Ciutadans a la Paeria: “És molt perillós que alguns polítics diguin per interès partidista que la justícia està polititzada”

Avatar photo
La portaveu del grup municipal de Ciutadans a la Paeria, Ángeles Ribes – Foto Miquel de Santiago

Què ha canviat a la Paeria arran de la incorporació de nous grups municipals?

Crec que el temps de les majories absolutes s’ha acabat i que la incorporació de nous grups ho ha canviat tot. El debat s’amplia, les coses s’han de consensuar més i també ha canviat l’actitud d’alguns grups. Quan vam arribar a l’Ajuntament teníem l’opció de fer una oposició dura, destructiva, amb l’únic objectiu de soscavar, o podíem plantejar-ho de manera constructiva i responsable per tal de beneficiar aquells que ens van votar. Ens vam decidir per la segona opció, ja que ens devem als ciutadans i ciutadanes de Lleida.

Per tant, valora positivament els fets derivats d’aquesta diversificació política?

Evidentment la pluralitat sempre és bona, però no et negaré que és dur. A alguns grups no els mou l’interès veïnal i l’actitud de col·laboració, sinó la pròpia projecció partidista i la rivalitat absoluta, un comportament que rebutjo totalment. Hi ha grups que són incapaços d’arribar al mínim consens, mentre que nosaltres hem estat capaços d’arribar a acords que s’han mantingut durant almenys 3 anys. Mostrar una actitud oberta per negociar és important i positiu per a la ciutadania.

Quin ha estat el principal cavall de batalla del grup des que s’incorporés a la corporació pública?

Jo no li diria cavall de batalla, perquè semblaria que anéssim a la guerra i és just al contrari. Sempre hem buscat el consens i hem aconseguit acords positius per la ciutat, com el del bilingüisme, gràcies al qual el web de l’Ajuntament i l’atenció municipal s’ofereixen amb la llengua que cadascú desitgi, o la gran acceptació social rebuda pels Pressupostos Participatius. Tot i així, un dels temes que personalment més em satisfà són els ajuts als empresaris i emprenedors a fons perdut. Aquests suposen una gran empenta per empresaris i autònoms en una situació laboral tant difícil com l’actual i ens agradaria incrementar aquestes partides cada any. Considero que els acords als que hem arribat han estat positius pels veïns i, en conseqüència, nosaltres també estem satisfets.

Segons algun baròmetre publicat recentment, el grup de C’s creixeria a la Paeria a les properes eleccions municipals del 2019. Encapçalarà la llista o és aviat per parlar-ne?

Aquesta la gran pregunta i la resposta és la mateixa de sempre. Depèn de si el partit m’ho demana i si la família m’ho permet. És aviat per confirmar res, nosaltres seguirem treballant dia a dia, tot i que és evident que tothom comença a estar en clau de precampanya. Una enquesta ofereix un retrat d’un moment determinat que pot canviar en un no res. Tot i així, és cert que tot apunta a que el nostre grup creixerà de cara a les urnes l’any vinent. Mantenim l’objectiu d’assolir l’alcaldia, creiem que estem preparats per governar i per fer-ho bé.

S’han vist afectades les relacions personals entre regidors i regidores dels grups que els inclou al “bloc del 155” i arran de la situació excepcional viscuda en els últims mesos, tant a nivell polític, social com institucional?

No és per la situació de l’article 155, ni molt menys, però el fet de treballar de manera tant propera i intensa amb determinades persones fa que xocar més amb alguns. Hi ha regidors als plens i altres persones a les xarxes que m’insulten constantment, tant a títol personal com per formar part d’un partit, i amb aquestes persones no podem entaular cap tipus de relació pacífica. M’ha sorprès la virulència d’alguns i crec que molts no saben distingir la part personal de la política. És clar que pots discrepar ideològicament, però no pots imposar la ideologia i recórrer a l’insult, desqualificacions i atacs personals deixant de banda altres consideracions. Amb mi s’ha traspassat aquesta línia diverses vegades per part del bloc separatista i que les relacions no siguin fluïdes dintre la Paeria no és positiu per ningú.

Molts càrrecs cessats del Govern encara es troben en presó provisional. Consideres la justícia està cada vegada més polititzada?

Crec que els i les polítiques hem de tenir clara la separació de poders i, si t’ho creus, no fas apologia de segons quines coses. Aquí hi ha grups que diuen que la justícia està polititzada, però presenten mocions perquè els polítics intervinguem en la justícia. Això és lo pitjor que li pot passar a una societat democràtica. S’ha de deixar actuar als jutges, que vagin per una banda i els polítics haurien d’anar per una altra. La majoria de gent no sap què és el Codi Penal ni el Codi Civil i es basa únicament amb declaracions dels polítics que veuen als mitjans. És molt perillós que alguns polítics es dediquin a soscavar el poder judicial, no podem dedicar-nos a dir per interès partidista que la justícia no és adequada.

Molta gent els hi demanava deixar de banda discrepàncies polítiques entre partits per condemnar de manera unitària episodis polèmics viscuts durant aquest últim any, com ara el trasllat de les obres del Museu de Lleida a Sixena o la violència policial de l’1 d’octubre

Ja vam rebutjar aquestes actuacions, vam dir que aquelles actuacions desproporcionades havien de ser condemnades i encara esperem explicacions sobre aquest tema per part de la llavors Subdelegada del Govern. Ara bé, no pot ser que s’utilitzi aquest episodi com un mètode de crispació i tensió continua de la societat, tal com fan alguns grups municipals. El mateixos que ens demanen que condemnen aquestes violències són els qui mai ho fan quan aquestes provenen d’un altre bàndol i ens toquen a nosaltres. Es retracten constantment, es veu que només condemnen la violència quan es produeix cap a un cantó concret. Altres agrupacions no tant sols no condemnen agressions, sinó que la fomenten. Per exemple, la gent d’Arran incitava a l’odi amb uns cartells on ens posaven a una sèrie de regidors amb les nostres fotos i el difonien per xarxes demanant que se’ns assenyalés. Estic cansada de repetir que la violència no és el camí i que sempre s’ha de condemnar, vinguin d’on vingui.

Creu realment que existeix un conflicte social que va més enllà de la ideologia política?

És evident que vivim un clima de confrontació i que a alguns grups els beneficia aquesta situació. Sinó no tindríem aquestes manifestacions i insults de gent que es pensa que els carrers són només seus. Llencen missatges reivindicant que “els carrers, la policia, els bombers seran sempre nostres”, llavors no ho són dels veïns, veïnes i de la resta de la ciutat? El carrer som totes i tots.

Aquest conflicte s’estén a l’àmbit de l’educació? Creu realment que l’escola catalana adoctrina?

La societat és un reflex de tots els segments que la composen. Hi ha una tasca que s’ha estat exercint molt malament dintre dels centres educatius. Tenim un problema com a societat quan deixes que la ideologia política personal dels educadors prevalgui per davant dels valors universals. No m’agrada veure, per exemple, que el dia 2 d’octubre alguns col·legis facin sortir al pati a nens i nenes per cantar “Els Segadors”, d’igual manera que no trobaria raonable que entonessin el “Lo Lo Lo”. Hem de ser capaços d’oferir una educació millor mantenint els valors universals i fomentant el criteri propi dels alumnes.

 

Quin seria el principal reclam que fan de cara a l’Ajuntament de Lleida?

Com a grup sempre ens ha preocupat molt el tema de l’ocupació i entenem que és molt difícil fer polítiques al respecte des d’un ajuntament perquè no tenim les competències. Tot i així intentem generar major activitat, per exemple, amb els ajuts a petites empreses i emprenedors. Apostem decididament per el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida, el qual en aquests moment genera uns 1.800 llocs de treball d’un elevat nivell tecnològic. El PCiTAL és el gran desconegut i des de la Paeria hauríem de fer més per potenciar-lo. Allí sempre hi ha ofertes laborals i és un complex fabulós per empreses de gran valor tecnològic. Jo he estat autònoma tot la vida i considero important que les persones puguin tenir una feina i un sou que els permeti tenir una bona educació pels seus fills i una qualitat de vida.

També volem mantenir els Pressupostos Participatius, implementar més el bilingüisme a l’administració i, en definitiva, seguir treballant pels veïns i veïnes. Mai has de perdre el contacte amb el carrer, nosaltres l’estem mantenint des del primer dia.

Com valora els nou executius de Quim Torra i de Pedro Sánchez?

La meva valoració sobre el Govern del president Torra no pot ser positiva, perquè tenen el full de ruta traçat des de fa molt temps i no crec que es dediquin a governar. Veig molt difícil que hi hagi bona sintonia amb un govern espanyol que es veurà obligat a aplegar-se a les exigències de Torra o a incomplir tots els compromisos que va prometre a la moció de censura. Sánchez ha dit recentment que esgotarà la legislatura, quan una de les condicions que havia posat era precisament que convocaria eleccions quan abans. El govern d’Espanya té noms il·lusionants, però veig que té una sèrie de lligams que li farà molt difícil  governar pel bé de tots. Em preocupa que Sánchez faci concessions als separatistes i populistes, però la veritat és que s’ha recolzat en aquests per poder tirar endavant la moció de censura que l’ha alçat a la presidència.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Salou destina 85.260 euros per fomentar la igualtat d’oportunitats als centres educatius

Notícia següent

Els grups de l’oposició de Cambrils en contra de l’organització de l’equip de govern per la RLT

Notícies relacionades