El sector turístic lleidatà espera salvar la temporada amb catalans i reserves d’última hora

El juliol pateix una davallada d'entre el 10% i el 25% d'ocupació mentre que la previsió per l'agost és mantenir el 80%

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Bungalous a un càmping de la Guingueta d'Àneu, al Pallars Sobirà. ACN

El sector turístic lleidatà espera salvar l’estiu amb turistes catalans i reserves d’última hora. Els establiments de l’Alt Pirineu i Aran arrenquen l’agost amb una ocupació del 80% en bungalous, la mateixa que esperen assolir els establiments de turisme rural de la plana i el Pirineu.

El juliol no va ser tan bo i l’ocupació va caure fins al 50% en càmpings, un 25% menys que l’any passat, i entre el 60% i el 70% en cases de turisme rural, un 10% menys que el juliol anterior. Pel que fa al perfil del client també ha canviat. Mentre que d’altres anys el client preferent a la demarcació de Lleida provenia de França, Alemanya, Holanda, Anglaterra i també de l’Aragó, enguany la majoria dels turistes són catalans que fan reserves d’última hora.

Josep Castellarnau, president de la Federació d’Hostaleria a Lleida, coincideix a explicar que el turista estranger aquest any no ha vingut. Florido Dolcet, president de l’Associació d’Empreses d’Esports d’Aventura del Pallars Sobirà, afegeix que el client és “més local i més familiar”.

Dolcet ha explicat que les empreses estan complint amb tots els protocols i les coses s’estan fent bé. Presa de la temperatura quan arriba un client, gel hidrològic, ús de mascareta i neteja dels vestits de neoprè. La impressió de Dolcet és que el client els percep com una zona segura i per aquest motiu confien tenir una bona temporada d’agost.

El sector dels esports d’aventura ja va perdre tots els grups escolars de la primavera, les campanyes turístiques de Setmana Santa i Sant Joan. Tot plegat suposa que aquest any les empreses tot just facturaran un 25% del total d’un any normal.

Marta Cortina, presidenta dels càmpings de Lleida, ha explicat que el comportament de les reserves és diferent de la zona de bungalous i acampada. Als bungalous les reserves superaran el 80% aquest agost i a la zona d’acampada es mantindrà més baixa.

Cortina ha explicat que pràcticament tots els càmpings de la demarcació de Lleida es troben al Pirineu i Prepirineu. A la Noguera n’hi ha dos. Per aquest motiu l’afectació del confinament de la comarca del Segrià no els ha afectat tant com al sector de la restauració i l’hoteleria.

Jaume Ramon Solé, president de la Federació de Turisme Rural de Lleida, explica que aquest any ha estat molt “estrany” perquè hi ha por a sortir però per altra banda hi ha moltes ganes de sortir i hi ha demanda. “No ens hi havíem trobat mai”, reconeix. “Hi ha hagut moltes cancel·lacions i s’ha donat el cas que en algunes cases rurals han tingut en una sola setmana 6 cancel·lacions i 6 noves reserves”, explica. “Tothom s’esperava un bon juliol però el rebrot ha afectat algunes reserves i finalment, pel que fa al turisme rural, l’ocupació ha estat d’un 60% al Pla i d’un 70% al Pirineu”, explica Solé.

El mes d’agost, en canvi, en algunes comarques de muntanya l’ocupació arribarà al 100% i al pla de Lleida cap 70%, afegeix Solé. “Molts clients catalans que acostumen a anar de casa rural s’han quedat a casa però molts que marxaven fora, s’ha quedat a fer les vacances al territori”, explica Solé. “Un turista ha estat substituït per un altre que ha escollit una destinació més tranquil·la, en cases rurals individuals i amb piscina, en què la sensació de seguretat és més gran”, afegeix.

En canvi, Castellarnau explica que la facturació dels hotels i restaurants a la comarca del Segrià ha estat zero i les previsions no són “gens” bones per a aquest agost.