El Ple de la Paeria de Lleida aprova les ordenances fiscals per a l’any 2021

La nova taxa per a serveis educatius es deixa sense efecte per redactar un nou document un consens més ampli

El Ple de l’Ajuntament de Lleida ha donat llum verda a l’aprovació definitiva de les Ordenances Fiscals per al 2021, que regulen els impostos i les taxes dels serveis municipals. L’aprovació s’ha fet amb els vots a favor de l’equip de govern (ERC, JxCat i el Comú), mentre el PSC, Cs i PP s’han pronunciat en contra. S’han presentat 39 al·legacions a les ordenances, la majoria sobre la modificació de la taxa de les escoles bressol. Aquesta modificació, però s’ha deixat sense efecte i el govern municipal s’ha compromès a redactar un nou document amb consens majoritari, que incorpori, juntament a la tarifació social que ja preveia la proposta inicial, les aportacions de les famílies i la ciutadana.

La tinenta d’alcalde i regidora de Recursos Municipals, Hisenda i Salut, Montse Pifarré, ha comentat que s’han revisat i estudiat totes les al·legacions presentades i que, en el cas de l’ordenança 2.11 sobre els serveis educatius, s’ha retirat per poder aprovar una nova redacció amb les propostes recollides a les reunions que s’han mantingut amb les famílies. Pifarré ha remarcat que és el primer cop a la Paeria que es penja al web el document íntegre de l’aprovació inicial de les ordenances i dels pressupostos.

Segons ha exposat Pifarré, “cal aplicar les mesures fiscals que es proposen per a una bona gestió i per no fer més forat al deute existent, herència de l’anterior govern municipal”. En aquest sentint, s’han marcat les prioritats dins les possibilitats reals, per acompanyar el màxim les persones. Pifarré ha assegurat que treballaran per aconseguir recursos d’altres administracions, “per estar oberts i al costat de la ciutadania, i per elaborar plegats plans per a ajuts del teixit empresarial, sense oblidar-se de les persones més vulnerables”.

La política fiscal que s’ha plantejat, ha afegit la regidora d’Hisenda, “pretén enfortir els serveis públics en moments de crisi per garantir la funció de xarxa de protecció i d’atenció”. Montse Pifarré ha incidit en els canals i les accions de participació obertes per donar veu als ciutadans, “per contribuir com a motor de canvi cap a una societat millor”.

Per a la regidora socialista Begoña Iglesias, s’ha tingut “poca sensibilitat” cap a la situació sanitària que s’està patint, amb “una desconnexió de la Paeria amb la ciutadania”. Iglesias ha assenyalat que “els lleidatans són víctimes d’una mala gestió, que prefereix guardar les estalvis a invertir-los per sortir de la crisi”.

La portaveu de Ciutadans, Ángeles Ribes, considera que l’equip de govern “no té un projecte de ciutat”, sinó que es va atenent els projectes personals dels regidors. Ribes ha indicat que la proposta d’ordenances “no serveix l’interès general” i ha lamentat la pujada de taxes i tributs, “quan s’hauria d’estar al costat de la ciutadania, amb de les empreses i les persones autònomes”.

Finalment, el portaveu del Partit Popular, Xavier Palau, ha retret que el govern no accepti cap proposta per a la reactivació ni ara amb les al·legacions a les ordenances fiscals. Palau les ha qualificades d'”injustes, insolidàries i que escanyen la ciutadania” i ha retret que s’al·ludeixi al deute heretat quan ha pactat amb el grup socialista els pressupostos i el Pacte Social.

Intervencions ciutadanes per les al·legacions

A la Junta de Portaveus es va acordar que les persones o entitats que van presentar al·legacions a les ordenances fiscals, hi poguessin intervenir. Ho han fet Ramon Solsona, en representació de la Federació Provincial d’Hosteleria de Lleida, qui ha deixat palès la situació del sector i ha reclamat ajudes i suport per tirar endavant; Marisé Piñol, que ha exposat la seva al·legació a la taxa dels animals de companyia, i Lluís Barrio, en representació de Noemí Morales i altres persones que han presentat al·legacions a la taxa de serveis educatius.

Crida a extremar les precaucions davant la covid-19

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha exposat la situació a Lleida, amb 122 persones ingressades per la covid-19 i amb la previsió, per part dels responsables de Salut, que els casos de contagi puguin incrementar la setmana que ve en un miler, amb ingressos hospitalaris. Davant la situació, Pueyo ha apuntat que es faran cribratges dirigits i que per al procés de vacunació hi haurà dos punts de recepció a Lleida, amb uns 2.500 professionals de la infermeria voluntaris per participar-hi.

Pueyo ha assenyalat que aquest increment de casos pot comportar que s’hagin de suspendre activitats previstes o que es posposin. En aquest sentit, seguint el mateix criteri que la Generalitat, les escoles bressol i les escoles artístiques municipals tornaran de les vacances de Nadal l’11 de gener. Actualment, hi ha 32 grups educatius confinats a la ciutat.