Les dimensions de la talla són considerables (123,5 x 35,5 x 24 cm) i el seu estat de conservació és bo, sense pèrdues importants de material, a més de conservar la seva policromia original, fet força inusual en obres que estan al mercat, segons el Museu de Lleida.
Es tracta d’una obra inèdita en la historiografia, de la qual no es tenia cap tipus de coneixement. Estilísticament, l’obra s’emmarca en la denominada Escola de Lleida d’escultura del segle XIV, al capdavant de la qual se situa Bartomeu de Robió, un dels màxims exponents de l’escultura catalana durant els segles del gòtic, autor del retaule major de la Seu Vella de Lleida, del qual se’n conserven alguns fragments al Museu de Lleida. Entre els escultors que imiten l’art de Robió destaca per damunt de tots la figura del Mestre d’Albesa, un artista que coneix directament i reinterpreta l’estil de Robió, tot i que amb una habilitat tècnica bastant inferior. Des del museu, apunten que la gran similitud de les seves obres amb les de Bartomeu de Robió fa pensar que devia tractar-se d’un escultor format al taller del mestre.
L’atribució al Mestre d’Albesa, un dels principals exponents de l’Escola de Lleida, la converteix en un exemple fonamental per explicar una part del passat artístic lleidatà. Tot i que el Museu de Lleida posseeix algunes obres d’aquest artista, no en conserva cap d’aquesta rellevància.
El Sant Antoni adquirit per la Generalitat presenta els característics ulls ametllats, els cabells rinxolats, un model tipològic i iconogràfic que també trobem en altres obres del Mestre d’Albesa com un altre Sant Antoni del Museu de Lleida, que va ser adquirit al Metropolitan Museum de Nova York l’any 2007, o una altra representació del mateix sant antigament conservada a l’església parroquial d’Artesa de Segre (Noguera), actualment en parador desconegut.
Adquisició de l’escultura de Sant Antoni
L’obra va ser subhastada el 7 de desembre del 2016 a la galeria Christie’s de Londres, i va ser adquirida pel col·leccionista i antiquari londinenc Sam Fogg. La venda en la qual s’emmarcava la subhasta d’aquesta escultura estava integrada al 100% per obres de la col·lecció de José Luis Várez Fisa, un dels col·leccionistes més importants de l’estat espanyol del segle XX, que va morir el 2014.
Des de llavors, l’escultura estava en mans dels seus hereus. Cal destacar que la Generalitat ja va acudir en aquella ocasió a la subhasta, degut a l’interès del Museu de Lleida, però en aquell moment no va poder comprar l’escultura. Passat un temps, l’antiquari londinenc la va posar a la venda novament. A proposta dels tècnics del Museu de Lleida, la Generalitat la va comprar per un preu de 64.000 euros.
Des de museu lleidatà assenyalen que l’adquisició de l’obra ajuda a complementar la col·lecció d’escultura en pedra de l’Escola de Lleida, un dels apartats definitoris del Museu de Lleida i un dels que configura la seva personalitat i marca d’identitat. A la vegada, la Generalitat recupera una obra adscrita al territori lleidatà de mans privades per dipositar-la en una institució pública. L’escultura va arribar al Museu de Lleida fa un mes i es presenta ara, després d’haver complert totes les mesures de protecció establertes als protocols sanitaris per la covid-19.
La compra s’emmarca en la política d’adquisicions del Museu de Lleida, la qual persegueix potenciar l’ingrés d’aquelles obres relacionades amb un dels grans capítols artístics del territori lleidatà, l’Escola de Lleida d’escultura del segle XIV.
Des d’aquest dimarts, 19 de gener, i durant un mes, l’escultura es podrà veure exposada a l’espai del cor de l’església del museu lleidatà, abans de la seva incorporació a l’exposició permanent de l’equipament un cop finalitzada la remodelació de les sales del gòtic, que està previst que comenci al febrer.
El Mercat de la Vall torna el proper dissabte, 3 de maig entre les 11 i les 20 hores, al…
El Cirque du Soleil, una de les companyies de circ més reconegudes a tot el món pels seus espectacles innovadors…
L'empresa pública d'energia de Catalunya, l'Energètica, i la xarxa d'electromobilitat de Barcelona de Serveis Municipals (BSM), Endolla Barcelona, han signat…
Un jove de 20 anys va patir ahir una apunyalada al ronyó al mig del carrer que el va deixar…
Per a molts tarragonins i tarragonines, els cap de setmana són sinònim de sortir al carrer i gaudir d'una bona…
Aquesta passada matinada, un jove de 18 anys ha perdut la vida quan treballava en un saló de celebracions després…
Esta web utiliza cookies.