Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Unió de Pagesos preveu un bon any per al porcí però demana que el sector estigui en alerta sobre temes sanitaris

Avatar photo

El sindicat adverteix que l'arribada de la pesta porcina africana "seria el pitjor que podria passar" ja que podria suposar el tancament de fronteres

Unió de Pagesos valora positivament la recuperació de preus que ha viscut el sector porcí durant el 2017 la qual, sumada al manteniment dels costos, ha permès que els ramaders poguessin tancar l’any en positiu amb guanys d’uns 20 euros per porc, de mitjana. Des de l’organització agrària estimen que durant el 2018 el preu percebut pel ramader de porcí seguirà sent elevat però entre un 8 i un 10% per sota respecte a l’any passat. Tot i aquestes previsions optimistes, des d’Unió de Pagesos adverteixen que el sector cal que estigui atent a qüestions sanitàries i de bioseguretat com podria ser l’arribada de la pesta porcina africana que afecta a països de l’Est d’Europa i que podria suposar el tancament de fronteres i, per tant, “seria el pitjor que podria passar”. A això, s’hi sumen els nous reptes del sector per adaptar-se als requisits dels decrets d’ordenació ramadera i de fertilització i gestió de les dejeccions, que implicaran noves inversions per al ramader.
Unió de Pagesos considera que durant els pròxims anys els productors de porcí s’hauran d’adaptar als requisits del Decret d’ordenació ramadera, i als del nou Decret de fertilització i gestió de dejeccions ramaderes –que la Generalitat hauria d’aprovar durant aquest 2018-, que suposaran, entre altres, noves exigències mediambientals i implicaran haver d’afrontar noves inversions per adaptar-s’hi. Un altre dels reptes del sector serà el de continuar reduint l’ús d’antimicrobians, segons ha assenyalat Rossend Saltiveri, responsable del sector porcí d’Unió de Pagesos.

Saltiveri, però, ha fet una crida als ramaders perquè estiguin alerta especialment sobre temes sanitaris i en concret sobre una possible arribada a Catalunya de la pesta porcina africana, que està afectant països de l’Est d’Europa. “Cal posar els màxims esforços en bioseguretat perquè seria el pitjor que podria passar” ja que podria suposar el tancament de fronteres a les exportacions del porcí català.

Balanç positiu del 2017 i bones expectatives per al 2018

Unió de Pagesos ha valorat positivament l’any 2017 pel que fa a la recuperació de preus del sector porcí, que a Mercolleida es van situar de mitjana en els 1,26 euros/quilo per animal viu, per damunt dels registrats en els exercicis 2015 i 2016. “L’increment del marge econòmic per al ramader, gràcies a l’augment de les cotitzacions i el manteniment del costos de producció, ha permès tancar un any en positiu per al sector”, ha dit Saltiveri.

Segons SIP Consultors, la mitjana del cost de producció de 2017 va ser d’1,02 euros/quilo, valor que consolida la reducció dels darrers anys per la millora de l’alimentació i en l’eficiència. Així, els ramaders van obtenir l’any passat uns guanys de 20 euros per animal. Des del 2013 i fins el 2017, segons SIP Consultors, el cost del pinso s’ha reduït de 2,79 a 2,60 quilos de pinso per quilo de carn produïda. Pel que fa a la prolificitat (nombre de garrins per truja a l’any), ha passat de 25,2 el 2013 a 27,4 el 2017.

Quant a la producció, segons dades provisionals del Departament d’Agricultura, fins a l’octubre del 2017 els escorxadors catalans van sacrificar un 2% menys d’animals que l’any anterior tot i que en l’àmbit estatal hi va haver un augment del 8% d’animals respecte al 2016. En concret, l’any passat a Catalunya es van sacrificar uns 20 milions de porcs, tot i que la producció va ser d’entre 15 i 16 milions d’animals.

Pel que fa a les exportacions, representen el 70% del total de la producció porcina catalana, i el 50% de l’estatal. Durant els nou primers mesos del 2017, segons Interporc, van créixer un 13% a l’estat espanyol i van suposar 3.700 milions d’euros. França és el primer destí (244.447 tones), seguit de la Xina (242.721 tones). La previsió d’exportacions per al 2018, en canvi, és menys optimista a causa de l’encariment del dòlar respecte a l’euro, segons Unió de Pagesos.

Actualment a Catalunya hi ha unes 5.567 explotacions de porcí, una xifra similars a la dels darrers anys en què s’ha estabilitzat tant el nombre d’explotacions com de porcs produïts. Així mateix, hi ha unes 600 empreses comptabilitzades que conformen el sector de carn porcina. D’aquesta manera, el sector porcí genera uns 14.500 llocs de treball, entre directes i indirectes, assolint un volum de negoci de 6.100 milions d’euros.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Demanen sis anys de presó per l’acusat d’apunyalar mortalment a un jove de 20 anys a Albatàrrec

Notícia següent

El Festival de Músiques Disperses de Lleida oferirà sis concerts amb vuit artistes i incorpora la Seu Vella com a escenari en la seva dotzena edició

Notícies relacionades