La Paeria està fent treballs a l’antiga escola Cervantes per adequar-la com a Equipament d’Emergències Climàtiques i que l’espai pugui atendre i acollir les persones sense llar durant els mesos de fred aquest hivern
El dispositiu d’atenció hivernal d’urgència atendrà a partir d’aquest divendres les persones sense llar a l’Equipament d’Emergències Climàtiques, a l’antiga escola Cervantes. L’objectiu del dispositiu és prevenir les conseqüències que el fred pugui tenir en les persones que es troben en situació de sensellarisme i acompanyar-les, a través de l’equip d’inclusió de la Paeria, amb plans de treball socioeducatius que permetin millorar la seva situació.
L’Ajuntament de Lleida està finalitzant les adequacions necessàries a l’edifici per a l’ús d’aquest dispositiu, que oferirà el servei aquest hivern de manera transitòria. Els treballs s’han centrat en la 3a planta i, a continuació, es condicionarà la 2a. La protecció d’incendis de l’edifici, l’accessibilitat i les mesures de seguretat han estat les prioritats. L’edifici disposarà de dormitoris compartits i altres serveis, com espai de consigna, menjador/saleta i espais per a professionals tècnics. L’accés es realitzarà pel carrer de la Companyia situat al nivell superior.
Amb l’actuació que s’hi està fent, el dispositiu, que fins ara s’instal·lava al Pavelló 3 de Fira de Lleida, s’ajustarà per donar cabuda a 70 persones sense llar o en infrahabitatge. El canvi d’ubicació possibilitarà la separació de sexes i per franges d’edat, a més que permetrà habilitar espais relacionals. La distribució afavoreix una major privadesa i una millora en l’atenció i el tracte personal.
El tinent d’alcalde i regidor d’Acció i Innovació Social, Carlos Enjuanes, va explicar que per tenir el dispositiu a punt, fa setmanes que es mantenen reunions periòdiques amb membres de l’àrea d’Inclusió, de la Guàrdia Urbana, de Protecció Civil i de Sant Joan de Déu, que és l’entitat adjudicatària del contracte. Aquestes reunions es continuaran fent setmanalment, per analitzar l’evolució del dispositiu.
El dispositiu comença aquest divendres i es preveu que estigui operatiu fins al 31 de març. Amb capacitat de pernoctació per a 70 persones, tindrà l’horari d’obertura de 18 h a les 09 de l’endemà. S’ofereix pernoctació, àpats d’esmorzar i sopar, dutxes i consigna. A més, es fa atenció socioeducativa al carrer, amb educadors/es que fan seguiment i intervenció amb aquestes persones, i hi ha un PSI social per al tractament de persones amb trastorn mental sever que pernocten al carrer.
La Regidoria d’Acció i Innovació Social prepara aquest dispositiu amb tres objectius principals: prevenir les conseqüències que el fred pugui tenir en persones en situació de sense llar, oferir els recursos necessaris per a cada situació de necessitat que es plantegi a conseqüència del fred, de manera que aquesta població no pateixi les seves conseqüències i rebi l’atenció adient, i generar mecanismes d’adhesió a plans de treball socioeducatius que permetin la sortida de la situació de sensellarisme.
Situació 1: S’activa quan la previsió meteorològica preveu temperatures nocturnes inferiors a 2ºC. En aquest moment, a l’allotjament s’acullen persones que pernocten al carrer per prevenir els riscos i els efectes adversos que pot tenir la baixa temperatura.
Els cossos de seguretat i l’equip d’educadors de carrer fan recerca activa de persones que pernocten al carrer i les informen de la possibilitat d’allotjar-se a l’equipament destinat a l’acollida nocturna d’urgència. Si és necessari, les acompanyen a l’allotjament. Si no volen anar-hi, s’ha de respectar la seva decisió i s’ofereixen mesures d’autoprotecció (mantes, sacs de dormir, etc.).
Situació 2: Independentment de la temperatura, durant els mesos de fred, les persones en situació de sense llar poden accedir a l’allotjament hivernal, prèvia valoració social amb les professionals de l’Àrea d’Inclusió que valoraran cada cas i pactaran amb l’usuari/ària les condicions de l’estada.
En tots els casos es fan entrevistes personals. La valoració social atén uns criteris que tenen a veure amb la situació econòmica, la situació de vulnerabilitat, el temps que la persona porta a la ciutat, etc. L’Ajuntament de Lleida es responsabilitza de la direcció, la coordinació, l’organització i el funcionament del dispositiu. La Regidoria d’Acció i Innovació Social dirigeix l’atenció i l’acolliment, que es gestionen per mitjà d’un contracte amb la Fundació Sant Joan de Déu Terres de Lleida.
El dispositiu d’acollida hivernal d’urgència es va aplicar per primer cop a la ciutat de Lleida l’hivern del 1990-1991 per atendre les persones sense sostre. El Departament de Protecció Civil de la Regidoria de Seguretat, Mobilitat i Civisme coordina la Guàrdia Urbana de Lleida i el Cos dels Mossos d’Esquadra de la Generalitat de Catalunya a la demarcació de Lleida.
El president de la Generalitat, Salvador Illa, i el president de la Fundació “la Caixa” i president del Patronat del…
Dos pares de Castella-la Manxa han aconseguit recuperar al seu bebè després que Serveis Socials consideres que estava en "risc".…
La Generalitat de Catalunya donarà el tret de sortida a la celebració institucional de Sant Jordi el dia 22 d'abril…
Aquesta tarda, poc abans de les 20 hores, els Bombers de la Generalitat i la Guàrdia Urbana de Tarragona han…
Un dels majors problemes de les noves tecnologies són la quantitat d'estafes i pàgines fraudulentes que intenten robar dades i…
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació fa efectiu aquest dijous, 17 d'abril, el pagament de 2.725.244 euros de tres…
Esta web utiliza cookies.