Un estudi sobre la diversitat cultural a les aules guanya el 19è Premi Batec a la recerca i innovació

“Escola i Diversitat Cultural a Catalunya. Evolució, situació i reptes de futur”, obra d’Assumpta Areas, Rosa Benabarre, Olga Bernat, Jordi Garreta, Núria Llevot i Àngels Torrelles

L’obra “Escola i Diversitat Cultural a Catalunya. Evolució, situació i reptes de futur”, ha estat la guanyadora del 19è Premi Batec a la recerca i innovació que convoca la regidoria d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes de l’Ajuntament de Lleida i es lliura aquesta tarda.

Es tracta d’un estudi de recerca aplicat a l’educació que parteix de la realitat de l’increment notable de la diversitat cultural a les aules de Catalunya a partir dels anys 90, amb l’arribada d’alumnat d’origen estranger. Els autors de l’obra són Assumpta Areas, Rosa Benabarre, Olga Bernat, Jordi Garreta, Núria Llevot i Àngels Torrelles.

L’obra aborda des d’una perspectiva interdisciplinària i metodològicament plural l’evolució i la situació actual de les polítiques respecte a la diversitat cultural en els centres escolars de Catalunya; analitza els discursos de l’administració i dels responsables dels centres d’infantil i primària respecte a la diversitat cultural i la seva relació amb la igualtat d’oportunitats i descriu i analitza les actuacions que es realitzen per atendre i treballar amb tot l’alumnat de diversitat cultural i millorar les oportunitats educatives en els centres educatius.

La regidora d’Educació, Cooperació i Feminismes, Sandra Castro  ha presidit el lliurament del premi Batec, que es convoca bianualment. El Premi Batec està dotat amb 6000 € al treball guanyador i un accèssit de 1.000 euros que, en aquesta ocasió, ha quedat desert.

L’Ajuntament de Lleida vol promocionar, amb el Premi Batec, aquells i aquelles professionals que treballen des de la teoria o des de l’experimentació en les diverses matèries de l’educació formal o no formal en qualsevol àmbit de la vida col·lectiva.

Formen part del jurat del Premi Batec:

Francesc Blanch Castells, mestre i cap de la secció de serveis educatius i formació permanent dels serveis territorials d’Educació de Lleida de la Generalitat de Catalunya.

Dra. Sofia Isus Barado. Doctora en Ciències de l’educació, professora titular de la Universitat de Lleida i coordinadora del màster de Psicopedagogia. Mestra d’educació primària.

Dr. Joan Mateo Andrés, catedràtic de Medició i Avaluació Educativa de la Universitat de Barcelona.

Dr. Fidel Molina Luque, catedràtic de Sociologia de la UdL. Coordinador del GESEC (Grup d’Estudis Societat, Salut, Educació i Cultura). Director de l’ICE-CFC (Centre de Formació Continua).

Dr. Joaquim Prats Cuevas, doctor en Història Moderna i Catedràtic de Didàctica de les Ciències Socials de la Universitat de Barcelona. És investigador principal del grup DHIGECS

Sebastià Gertrúdix Romero de Ávila, mestre d’Educació Primària. Membre del Moviment d’Innovació Educativa de Lleida.

Dra. Neus Vila Rubio, doctora en Filologia Hispànica per la Universitat de Barcelona, professora titular de Filologia Hispànica a la UdL. Vicerectora d’Estudiants. Té diverses publicacions sobre les disciplines lingüístiques i en temes d’educació d’adults.

Secretari del Jurat: Joan Ballesté Almacellas.

Sebastià Gertrúdix ha pronunciat la conferència ” El grup Batec i la conjunció astral” i ha fet un repàs de la trajectòria d’aquest grup de mestres de Lleida destacats de la renovació pedagògica del primer terç del segle XX. Gertrúdix ha explicat, entre d’altres detalls, que el nom Batec al·ludeix al batec del cor i el que promovia aquest grup era “que els mestres es lliuressin amb el cor a la tasca educativa.

Al lliurament del premi hi han assistit el tinent d’alcalde Paco Cerdà i els regidors Jackson Quiñonez i Xavi Palau.