Maika Makovski inaugura el MUD amb el seu últim àlbum ‘Chinook Wind’ al Cafè del Teatre

Ho ha fet acompanyada del Quartet Brossa en un Cafè del Teatre ple amb les entrades esgotades

Maika Makovski ha donat el tret de sortida al MUD aquest dijous a les deu de la nit en el Cafè del Teatre de Lleida ple. La cantantautora mallorquina amb arrels andaluses i macedònies ha presentat les cançons del seu últim àlbum ‘Chinook Wind’, acompanyada del Quartet Brossa. Makovsky ha explicat que aquest és un disc menys roquer perquè no té guitarres elèctriques distorsionades. “Venia d’un moment difícil i tenia l’energia per dir coses molt concretes”, ha dit. Ha reconegut que té ganes de tornar a la música elèctrica però també d’explorar el folk més a fons. “Estem fusionant cançons amb arrels andaluses i de Macedònia i és un projecte que presentarem en un concert el 30 de setembre”. Maika Makovski acaba de guanyar el Premi Enderrock de la crítica al millor disc en llengua no catalana.

Maika Makovski és una artista multidisciplinar que va començar a composar sent encara una nena i, durant la seva carrera, ha col·laborat amb gent del nivell de John Parish a la producció (PJ Harvey, Eels) i girat amb The Dubliners o The Jayhawks. Segons els seus promotors, en la seva exitosa carrera, es troba probablement en el seu punt àlgid a nivell creatiu, amb un sisè àlbum editat l’estiu passat, ‘Chinook Wind’, ple de sensibilitat, que genera calfreds al teu cos de manera continuada i incontrolable. Un àlbum molt menys rocker que els seus anteriors, que presenta en directe de manera tant agosarada com triomfant, acompanyada del Quartet Brossa de Corda.

El Músiques Disperses és un festival pioner de neo-folk a l’estat espanyol, guardonat recentment amb el premi Altaveu 2016, que té lloc a Lleida del 9 al 12 de març. El seu director, Antoni Gorgues, ha destacat que el MUD s’ha fet un lloc al panorama musical a base d’insistir (ja són onze edicions) i gràcies a que la gent que el prova s’adona que el que li semblava massa especialitzat, no ho és tant i pot gaudir de propostes artístiques molt interessants.

L’edició d’enguany del MUD presenta artistes internacionals com Donovan, que oferirà al Cafè del Teatre de l’Escorxador de Lleida l’únic concert a Catalunya diumenge; Constantine, Aywa, Elektro Hafiz o Doug Shipton & Booty Carrell DJ’s, que compartiran escenari amb artistes nacionals com Maika Makovski & Brossa Quartet i Cálido Home. És habitual que en aquest festival, organitzat per Guerssen i l’Ajuntament de Lleida, molts artistes participants no hagin donat concerts a Espanya amb anterioritat i, en molts casos, ni tan sols a Europa.

Multitud de noms han passat ja pel MUD, molts ben coneguts (Omar Souleyman, Fairport Convention, Magna Carta, Vashti Bunyan, BaBa ZuLa, Vieux Farka Touré) i molts d’ells autèntics desconeguts que han sorprès al públic i han deixat empremta de la filosofia del festival (Lisa o Piu, Circulus, Ashwin Batish, Lovely Luna, Sieben).