Lleida tornarà a ser del 20 al 27 d’octubre l’epicentre del Fado

La 6a edició del Festival Internacional de Fado de Lleida amplia la programació a dos caps de setmana consecutius

La 6a edició del Festival Internacional de Fado de Lleida amplia la seva programació a dos caps de setmana consecutius, amb concerts i mostra gastronòmica portuguesa al Cafè del Teatre i activitats paral·leles al cinema Screen Box Funatic, la Sala Sunka i l’Espai Orfeó de la capital del Segrià. L’Interfado, que tindrà lloc del 20 al 27 d’octubre, comptarà amb les actuacions de cantants femenines amb una consolidada trajectòria musical dins del fado, vingudes des de Portugal, com és el cas d’Ana Roque –que obrirà el festival el divendres 20- i Margarita Guerreiro, però també del Japó. Des del país nipó, Hana Kogure protagonitzarà la proposta més singular d’aquesta edició del certamen, amb una fusió de mons tant llunyans com el fado i la música tradicional japonesa. L’Interfado està organitzat per la Fundació Orfeó Lleidatà i l’Ajuntament de Lleida i dirigit per la fadista lleidatana Carolina Blàvia.
La cantant portuguesa Ana Roque obrirà la 6a edició de l’Interfado el divendres 20 d’octubre a les 22.30 h. al Cafè del Teatre de Lleida, amb una singular proposta acompanyada d’un trio de guitarra, violoncel i contrabaix. Roque, amb experiència en el camp de les musiques del món i amb composicions amb fortes influències fadistes, ha cantat a les cases de fado més prestigioses de Portugal, així com a Amèrica del Nord i també en múltiples escenaris d’Europa. A la veu de la cantant Ana Roque s’hi uneix un trio de músics portuguesos amb diferents bagatges que treballen per mostrar una nova imatge de les melodies que porta el fado: João David Almeida (guitarra), Susana Castro Santos (violoncel) i Miguel Menezes (baix).

El dissabte 21 d’octubre a les 22.30 h. arribarà el torn de la japonesa Hana Kogure, que
interpretarà al Cafè del Teatre temes propis i també els poemes de Tiago Patricio que va musicar l’any 2011 a Porto, en estreta comunicació amb l’autor. Acabarà l’actuació amb temes de Fado tradicional d’acord amb la seva manera personal d’entendre aquest gènere. Masayo Nagata, una coneguda pianista de jazz japonesa, l’acompanyarà aconseguint així, un espectacle molt més complert i ric en sonoritats.

La veu de Margarita Guerreiro serà l’encarregada de cloure la 6a edició de l’Interfado, en un una actuació que tindrà lloc el divendres 27 a les 22.30 h., també al Cafè del Teatre. Guerreiro compta amb una exitosa trajectòria de tres dècades en el gènere del fado en què ha participat en nombrosos festivals internacionals.

Dansa, gastronomia, cinema i art, entre les activitats paral·leles

Al marge de les actuacions, el Festival Internacional de Fado 2017 es complementarà amb diferents propostes de dansa, gastronomia, cinema i art. Així, el 18 d’octubre s’inaugurarà també al Cafè del Teatre l’exposició ‘Imatges de tradició i Bohèmia’, una mostra de la reconeguda pintora Yara Moraes que retrata una època rellevant la història del fado, mostrant la tradició, la modernitat, la bohèmia. Del 23 al 29 d’octubre es podrà veure al vestíbul de l’Espai Orfeó l’exposició ‘Fado Visual’, amb obres del participants als tallers de creació artística organitzats per la Fundació Artecittà i que van tenir lloc a l’Orfeó Lleidatà.

En el marc de festival també s’ha programat l’espectacle de Fado&Dansa ‘Estranya Forma de Vida’, amb la ballarina Eva Moon i sota la direcció de la coreògrafa Thais Rocafull. El dimecres 25 d’octubre a les 19 h. tindrà lloc a la sala Sunka el Curs de cuina portuguesa amb el xef Antoni Rubies del Restaurant Can Rubies. L’Interfado també comptarà amb col·laboració del cinema Screen Box Funatic, que projectarà durant el festival la pel·lícula ‘Cartas de la Guerra’, basada en un llibre de l’autor portuguès Antonio Lobo Antunes.

El Festival Internacional de Fado de Lleida també inclourà enguany la mostra gastronòmica abans i durant els concerts del 20, 21 i 27 d’octubre al Cafè del Teatre de Lleida, on els assistents podran gaudir del menjar portuguès més autèntic a càrrec del xef Mateu Blanch del Restaurant l’Aplec del Parador de Lleida Convent del Roser.

L’Interfado compta amb la col·laboració de Camões-Instituto da Cooperação e da Língua i de la Mostra Portuguesa. El festiva també té el suport de la Diputació de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs, el Departament de Cultura, l’Obra Social ‘La Caixa’, Plusfresc i Catalana Occident, i compta amb la col·laboració de la Fundació Artecittà, el Cafè del Teatre, el cinema Screen Box Funatic, i el Restaurant de l’Aplec del Parador de Lleida.