La Festa Major de Lleida arrenca amb la tronada i la sortida del pregó

El seguici popular ha omplert l’Eix de festa, amb les famílies i els infants veient la desfilada dels gegants, els dansaires i el Marraco, entre altres

Lleida ja està de festa. La tronada popular i la sortida del pregó han anunciat l’inici de la Festa Major a la ciutat, que aquests dies s’omple d’activitats per a totes les edats. El paer en cap, Àngel Ros, acompanyat de la tinent d’alcalde i regidora de Cultura, Montse Parra, i de diversos regidors de la Corporació, ha participat en l’inici festiu amb els lleidatans i les lleidatanes que s’han aplegat a la plaça de la Paeria i per l’Eix per gaudir del seguici popular. El pregoner ha convidat la ciutadania a sortir al carrer i a passar-s’ho bé en l’esclat de joia i de festa que viu la ciutat fins diumenge.

La tronada, des de la canalització del riu i a càrrec de la pirotècnica Catalana, ha donat pas a la lectura del Pregó i seguidament ha començat la cercavila amb els balls dels elements festius. El seguici popular l’han format els Heralds i els Signífers amb el Penó, el Ball de Bastons del Centre Cultural Lleidatà de dansaires, els Bastoners del Pla de l’Aigua, el Ball de Cavallers, els Capgrossos, els Gegants de la Paeria, les Trampes, el Pregoner i el Marraco. El recorregut ha passat pel carrer Major, la plaça de la Catedral, els carrer de Vila del Foix, l’avinguda de Blondel, el carrer Cavallers i ha finalitzat al punt de sortida, a la plaça de la Paeria, on per acabar, els balls han fet una passada de lluïment. Com és habitual, el conjunt de Gegants ha entrat al Palau de la Paeria on romandran exposats els dies de Festa Major.

Seguint amb la tradició, les sardanes han agafat el relleu a la plaça de la Paeria amb la Cobla Municipal de Lleida. Nascuda l’any 2002 sota la direcció del mestre Amadeu Urrea i formada principalment per musics provinents de l’escola de cobla de Lleida (Conservatori Municipal de Lleida), la Cobla Municipal treballa per a les sardanes i la música de cobla “a casa nostra” amb la voluntat de recuperar composicions oblidades de músics locals.

Prèviament a la tronada popular i la sortida del pregó, s’ha fet a la Llotja l’espectacle “Monòlegs i Magiolecs” del mag Xema i a continuació ha tingut lloc el Ball de la gent gran, a càrrec de l’orquestra Quartz. L’alcalde, amb el tinent d’alcalde Rafael Peris i la presidenta de la Coordinadora de Jubilats i Pensionistes , Dolors Arderiu, ha desitjat un bon maig festiu al col·lectiu de la gent gran i els ha animat a participar en el programa d’actes, com ja fan durant l’any en les activitats que es promouen a la ciutat. Unes 400 persones han assistit al ball. En aquest marc, el paer en cap ha lliurat 30 trofeus de les diferents competicions que ha organitzat la Coordinadora a les llars de la ciutat.

Aquesta tarda també s’ha fet el Ball de la gent gran a la Llotja i la ballada de Sardanes amb la Cobla Municipal de Lleida. Els regidors Marta Gispert, Ángeles Ribes i el Joan Vilella han assistit al ball, que s’ha fet al mateix espai de la Llotja.