Giralt defensa el dret a manifestar-se contra el trasllat de les obres

El director de l'equipament ha recordat que serà "la primera vegada a la història" que es fa una operació d'aquestes característiques

0
547
Fotografia de les pintures murals de la Sixena
El director del Museu de Lleida, Josep Giralt, ha defensat en una entrevista al programa ‘Via Lliure’ de RAC1 el dret a manifestar-se pacíficament contra el trasllat a l’Aragó de les obres del monestir de Sixena fixat pel jutge d’Osca per demà dilluns. Giralt s’ha referit així a una convocatòria anònima que s’ha estès per les xarxes socials amb el suport de la CUP i els Comitès de Defensa de la República que convida a trobar-se a les 7:30 del matí davant del Museu per “fer un cafè”. El director de l’equipament ha recordat que, si cap recurs ho atura, serà “la primera vegada a la història” que es fa una operació d’aquestes característiques per l’execució provisional d’una sentència i el malestar que això provoca “s’ha de poder expressar” sempre que es faci de forma “correcta i civilitzada”. Hi ha un “petit marge” perquè s’accepti algun dels recursos presentats pel Consorci del Museu de Lleida i les institucions que en formen part (Generalitat, Paeria i Diputació de Lleida) i aquest dilluns al matí s’aturi l’entrega de les peces.
Giralt ha insistit que ell és el responsable del que passi dins de l’equipament però fora “l’espai públic el pot utilitzar la gent de la manera que li sembli més oportuna”. Per això ha deixat clar que “nosaltres hem de procurar que dins del Museu les coses es facin correctament i si a l’exterior hi ha persones que es volen manifestar pacíficament tenen tot el dret a fer-ho”.

D’altra banda, Giralt ha reiterat que l’operatiu està a punt per si finalment la policia judicial es presenta per recollir les 44 obres del monestir de Sixena i ha qualificat d'”invenció” del jutge d’instrucció número 1 d’Osca l’argument de la providència que va signar dijous on assegura que els responsables del Museu s’havien negat a col·laborar. Justament per aquest motiu el magistrat autoritza la Guàrdia Civil a entrar al Museu de Lleida “fins i tot” per “la força” per endur-se els béns. El director del Museu ha assegurat que, independentment de si dilluns està obert al públic, a l’edifici hi ha persones que hi treballen de 8 a 15h i hi ha vigilància les 24 hores. “Si truca a la porta la policia amb una ordre judicial, algú es pensa que no els obrirem?”, s’ha preguntat. I s’ha mostrat molt indignat pel fet que s’hagi autoritzat l’ús de la força: “què vol dir, que vindran amb un mall a trencar les portes del Museu? Això és una resolució judicial o és una altra cosa?”, ha etzibat.

El director del Museu de Lleida no perd l’esperança que algun dels recursos presentats pugui aturar el trasllat però, si no és així, la prioritat és “procurar que el moviment de les peces es faci de forma curosa” i també exigir que al punt de destí, el monestir de Sixena, els béns disposin de les mateixes condicions de conservació preventiva que han tingut a Lleida.

La plataforma ‘Sijena Sï’ fa una crida a rebre les peces al monestir

Des de l’Aragó, la plataforma ‘Sijena Si’ ha emès aquest diumenge un comunicat on fa una crida a rebre les peces al mateix monestir, tot i que encara no s’ha concretat cap hora d’arribada si finament s’executa el trasllat. Asseguren que a l’acte de rebuda també es reivindicarà el “retorn” de les pintures murals de Sixena que són al MNAC, així com les més de cent peces d’art de parròquies de Franja que reclama el bisbat de Barbastre i els ajuntaments de Berbegal, El Tormillo i Peralta de Alcofea.

Al comunicat, la plataforma “aplaudeix” que el jutge d’Osca hagi “enviat la policia judicial a complir la sentència” i els autoritzi a fer-ho “per la força” per culpa, asseguren, de la “nul·la col·laboració dels funcionaris del Museu de Lleida”. L’entitat demana a la ciutadania que doni suport a l’entrega de les peces de Sixena “davant l’intent de convertir aquest conflicte en un enfrontament artificial entre Aragó i Catalunya”.

FER UN COMENTARI