El Festival Internacional de Poesia de Lleida reivindica les trajectòries de Manuel de Pedrolo i de Maria-Mercè Marçal

Se celebrarà del 19 al 23 de novembre amb diverses propostes literàries i fomentarà la poesia entre els adolescents amb el “Festival a les Aules”

La cultura poètica i literària envairà la ciutat de Lleida del 19 al 23 de novembre amb el seu Festival Internacional de Poesia, el qual presenta un ampli programa amb diferents propostes de la mà de diversos artistes. Enguany, el festival té com a epicentre “dos dels noms més remarcables de la literatura del nostre país com són Manuel de Pedrolo i Maria-Mercè Marçal” i ho fa sota dos lemes: el ‘Sempre he estat un altre’, dedicat a l’obra poètica de Manuel de Pedrolo amb motiu del centenari del naixement del primer, i del ‘No em reconec: sóc l’altra’, en referència a l’obra poètica de Marçal amb motiu del 20è aniversari de la seva mort.

El programa del Festival ha estat presentat aquest matí al saló del Retaule de la Paeria i ha comptat amb les intervencions del paer en cap, Fèlix Larrosa, la regidora de Cultura, Montse Parra, el director dels Serveis Territorials de Cultura, Josep Borrell, per la directora del festival, Àngels Gregori, i pel diputat Paco Cerdà.

La directora del festival, Àngels Gregori, remarca que el certamen se centra en la vessant poètica de Pedrolo, la qual defineix com a “més desconeguda”, i en les Jornades Marçalianes, “destinades a un públic més acadèmic”, tot destacant la “universalitats” d’ambdós autors. En aquest sentit, explica que el programa del Festival “combina la reivindicació de poetes de tradició més clàssica amb propostes més arriscades”. Respecte als diferents actes programats, Gregori en destaca l’espectacle inaugural “Maria-Mercè Marçal i Montserrat Abelló: Les arrels d’una amistat”, que tindrà lloc a l’IEI i que comptarà amb l’escriptora Lluïsa Julià.

Per la seva part, la regidora de Cultura, Montse Parra, ha anunciat les diverses novetats d’aquesta edició, entre les quals hi tindran lloc “jornades més erudites o teòriques”, tenint en compte “la interpretació o els estudis universitaris” a part de la poesia. En aquest sentit, destaca que enguany el Festival es potenciarà a les aules per tal d’apropar la poesia a l’alumnat de secundària “des d’una perspectiva desmitificadora i poc ortodoxa”. En aquest aspecte, s’han confirmat les col·laboracions de diferents instituts de la ciutat, com ara el Gili Gaya, el Màrius Torres, La Mitjana i el Lladonosa.

Seguidament, el director dels Serveis Territorials de Cultura, Josep Borrell, ha posat en valor la “riquesa poètica” de Lleida i “l’alt nivell” del propi Festival Internacional. A més, considera un encert que aquest any es reivindiquin les figures de Manuel de Pedrolo i de Maria-Mercè Marçal i que es fomenti la poesia entre els més joves.

Finalment, el diputat Paco Cerdà explica que l’esdeveniment compta amb nou contingut respecte edicions anteriors i en destaca la conferència cartografiada proposada per la crítica literària i investigadora Lluïsa Julià, la qual, sota el títol ‘Maria-Mercè Marçal i Montserrat Abelló. Les arrels d’una amistat’, es presenta com “un diàleg entre dos de les grans poetesses catalanes, Montserrat Abelló i Maria-Mercè Marçal”. Aquest acte tindrà lloc el dia 19 a l’Aula Magna de l’IEI i mostrarà “el nexe de la poesia i el feminisme com a elements cohesionadors”.