La Diputació col·laborarà amb els Amics de la Seu Vella per restaurar la campana Silvestra

És una de les dues campanes horàries i ja té 6 segles d'història

La Diputació de Lleida col·laborarà amb l’Associació Amics de la Seu Vella per enllestir el projecte de restauració i reubicació de les campanes de la Seu Vella i en especial de la Silvestra, que aquest 1 d’abril ha complert 600 anys. La recollida de fons es va iniciar el 2013 des del Consell Cívic i Social del Consorci del Turó de la Seu vella, amb l’Associació Amics de la Seu Vella al capdavant. Els seus promotors volen reunir recursos per alliberar els pisos de les campanes de les estructures metàl·liques col·locades als anys setanta i que dificulten l’observació i el toc manual de les campanes, així com a la pròpia estructura de la torre. El projecte preveu la reubicació de les campanes litúrgiques a les finestres, tal com sempre havien estat històricament, així com la restauració de les set campanes existents, amb especial atenció per a la Mònica, que està a punt d’emprendre el viatge a Alemanya per a la seva acurada restauració.
El projecte de reubicació també afectaria l’altra campana horària, la Silvestra, que enguany fa sis segles i que preveu també la proposta del Consorci del Turó de la Seu Vella de fer una rèplica per celebrar un aniversari tan assenyalat. El cost del projecte està valorat en 60.000 euros, segons els seus promotors, i la Diputació de Lleida està estudiant aportar els 40.000 euros que completarien el finançament recollit fins ara amb aportacions particulars diverses.

Cal recordar que la col·laboració econòmica de la Diputació de Lleida ha permès al llarg d’aquests anys reparacions en diversos campanars de la demarcació, per tal de mantenir el patrimoni històric i simbòlic d’aquests elements.