Cap de setmana de concerts al Dipòsit del Pla de l’Aigua

Avatar photo

El col·lectiu musical Free't presenta la seva proposta musical "Líquid Drones. Immersió sonora" amb motiu del 225 aniversari

Dipòsit del Pla de l’Aigua

El Dipòsit del Pla de l’Aigua es converteix aquest cap de setmana en un auditori improvisat amb motiu dels actes de celebració del 225 aniversari de la seva inauguració. El col·lectiu musical Free’t ha portat fins a aquest equipament cultural la seva proposta musical “Líquid Drones. Immersió sonora”, una experiència acústica única de música drone pensada i dissenyada especialment per aquesta ‘catedral de l’aigua’.

La tinent d’alcalde i regidora de Cultura, Montse Parra, i el regidor Josep Maria Baiget han assistit al primer dels concerts de la tarda, que en sessions de 19, 19.45 i 20.30 h també es repetiran demà. L’accés és gratuït, malgrat que cal invitació, donades les característiques d’accessibilitat del recinte, que han limitat les sessions a 30 persones.

Amb motiu d’aquesta efemèride, el Dipòsit del Pla de l’Aigua també acull fins al 28 de gener de 2018, la instal·lació artística d’Elena Alonso “Visita guiada (segundo movimiento)” que forma part de la 10a Biennal Leandre Cristòfol organitzada pel Centre d’Art la Panera. Consisteix en uns passamans que emboliquen, envolten o creuen els pilars. Les singulars baranes alternen diversos materials com ceràmica, ciment, fusta o coure i conviden el visitant a recórrer l’espai en una experiència tàctil.

Igualment, el vestíbul del Dipòsit també presenta l’exposició “El projecte del dipòsit als arxius”, que mostra facsímils d’alguns documents del segle XVIII relatius a l’obra del Dipòsit, que formen part de l’Arxiu Capitular de Lleida i l’Arxiu Municipal de Lleida. A la primavera es volen fer més esdeveniments per donar més relleu a aquest 225 aniversari.

El Dipòsit del Pla de l’Aigua és el primer dipòsit d’aigües de la ciutat de Lleida, que va ser construït a finals del segle XVIII per garantir el subministrament d’aigua potable a la població. Va passar a mans municipals el 29 d’octubre de 1792. El governador Blondel entregava a la ciutat el “Depósito de fuentes (…) para su conservación, cuidado y Gobierno”, tot i que l’obra ja havia entrat en funcionament uns mesos abans, després de 8 anys de treballs per construir-lo.

El dipòsit és subterrani i està cobert per sis voltes de canó que reposen sobre vint-i-cinc pilars de deu metres d’alçada. Tenia capacitat per 9 milions de litres i s’omplia de l’aigua provinent del canal de Pinyana, que es distribuïa a la població mitjançant sis fonts monumentals, la font de la Catedral o dels Tritons, font del Roser, font de l’Ensenyança, font de l’Hospital, font de Sant Francesc i la font de les Sirenes. Algunes encara es mantenen. Es va buidar l’any 1996, tot i que ja no es feia anar des del 1975.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Móra d’Ebre celebra el Dia Internacional de la Discapacitat

Notícia següent

Els Casals de vacances de Nadal obren el període d’inscripcions

Notícies relacionades