Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

La 22a edició d’Animac projectarà 312 treballs d’animació i tindrà enguany la música com a protagonista

Avatar photo

El certamen s'inaugurarà amb l'estrena internacional de la producció japonesa 'Animació per a les Quatre Estacions de Vivaldi', que serà musicada en directe per l'OJC

Lleida tornarà a convertir-se del 22 i al 25 de febrer en la capital mundial de l’animació amb la 22a edició d’Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, que un any més oferirà una extensa i cuidada programació on prestigiosos professionals del sector comparteixen espai i coneixements amb noves generacions d’animadors i amants del cinema. La música serà la protagonista d’Animac 2018, que s’inaugurarà amb l’estrena internacional de la producció japonesa ‘Animació per a les Quatre Estacions de Vivaldi’, musicada en directe per l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell (OJC). El convidat especial d’aquesta edició serà el prestigiós compositor i dissenyador de so Normand Roger, però la mostra també comptarà amb molts altres convidats d’excepció. També acollirà l’estrena a l’estat espanyol del llargmetratge ‘The Breadwinner’, nominat als Oscar i als Globus d’Or. Durant els quatre dies, Animac projectarà 312 treballs audiovisuals, que han estat seleccionats per l’organització d’entre els 747 rebuts, la xifra més alta de la història del certamen.

Animac ha escollit la música com a eix central de la seva 22a edició, un dels elements clau i alhora “infravalorat” en l’art de l’animació, segons ha ressaltat la directora de la mostra, Carolina López, durant la presentació del certamen celebrada aquest dimarts a Lleida. Per aquest motiu, molts dels convidats d’Animac 2018 provindran de l’àmbit musical, però relacionat amb el món de l’animació. Així mateix, la mostra, organitzada per l’Ajuntament de Lleida, s’inaugurarà amb l’estrena internacional d”Animació per a les Quatre Estacions de Vivaldi’, un film animat compost de quatre peces –una per a cada estació- realitzades per quatre grans animadors independents: Anna Budanova (primavera), que serà present a la inauguració; Olga i Priit Pärn (estiu); Altsushi Wada (tardor), i Theodore Ushev (hivern). El llargmetratge, produït per la Tokyo University of Arts, serà musicat en directe per l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida (OJC).

El convidat especial d’Animac i Premi d’Honor d’Animac 2018 serà el reconegut compositor i dissenyador de so Normand Roger, amb una dilatada i guardonada trajectòria en el món de l’animació, creador de les bandes sonores de pel·lícules com ara ‘The Man Who Plantd Trees’, de Frédéric Back, i ‘Father and Doughter’, de Michaël Dudok de Wit. El compositor canadenc, que ha estat distingit amb sis Oscar, visitarà Animac acompanyat de la seva esposa, Marcy Page, productora d’animació de la National Film Board del Canadà. Cal remarcar que Roger impartirà una masterclass en el marc la mostra d’animació lleidatana.

El Premi Trajectòria, que reconeix l’excel·lència d’un artista català, serà enguany per a Zacarías M. de la Riva, compositor de les bandes sonores del les pel·lícules de ‘Tadeo Jones’, la segona entrega de la qual ha estat distingida amb el Goya al millor llargmetratge animat. De la Riva, que també oferirà una masterclass a Animac, també és autor, entre altres, de les bandes sonores dels films animats ‘Floquet de neu’ i ‘El Cid la leyenda’.

Aminac també comptarà amb altres convidats d’excepció com són l’animadora de la ‘Primavera’ al cine-concert inaugural ‘Animació per a les Quatre Estacions de Vivaldi’, Anna Budanova; el compositor de la banda sonora de ‘Revolting Rhymes’ –nominada als Oscar-, Ben Locket; l’animador israelià de ‘Vals con Bashir’, Tal Gadon; el fundador de la productora belga Camera-etc, Jean Luc Slock; el músic de videojocs d’Amanita Design, Floex; l’especialista en animació i jazz, Milen Alempijevic; el creador d”Arrós Covat’, Juanjo Sáez, i l’animadora txeca de ‘Els menjamitjons’, Galina Miklínova, entre altres. Així mateix, l’exlíder de Kortatu, Fermin Muguruza, i el director Salvador Simó, donaran a conèixer a Animac els seus treballs d’animació, ‘Black is Betza’ i ‘Buñuel en el laberinto de las tortugas’,que veuran la llum en els propers mesos.

Record de pel·lícules presentades

La 22a edició d’Animac ha rebut un total de 747 pel·lícules, la xifra més alta en la història del certamen, segons ha destacat Carolina López, de les quals l’organització ha seleccionat 312 treballs (8 llargmetratges, 209 curtmetratges, 14 peces de TV, 31 videoclips i 50 peces a l’Open Screen), que es podran veure durant els quatre dies de la mostra, entre la Llotja i el CaixaForum Lleida.

En l’apartat de llargmetratges, destaca l’estrena a l’Estat del film ‘The Breadwinner’, nominat recentment als Oscar i als Globus d’Or com a millor llargmetratge d’animació. La pel·lícula és obra de l’animadora i cineasta irlandesa, Nora Twomey, amb el segell de l’estudi Cartoon Saloon i sota la producció executiva d’Angelina Jolie. Animac també projectarà ‘Lu over the wall’, dirigit pel japonès Masaaki Yuasa, guardonat al millor llargmetratge del Festival d’Annecy 2017. ‘Loving Vicent’, de Dorota Kobiela i Hugh Welchman; ‘El menjamitjons’, ‘Pequeños Héroes’, ‘Where it Floods’ i ‘Belladona’, seran els altres llargmetratges que es podran veure a la mostra lleidatana.

D’altra banda, Animac projectarà 209 curtmetratges, amb treballs independents, de nous talents i consagrats creadors internacionals. Destaca, ‘Negative Space’, codirigit per Max Porter i Ru Kuwahata, nominat recentment als Oscar en la categoria de millor curtmetratge d’animació. També acollirà estrenes com ara ‘Goose in High Heels’, de John R. Dliworth; ‘Radio Dolores’, una història sobre la Guerra Civil espanyola de la finlandesa Katariina Lillqvist; ‘Min Börda’, de Niki Lindroth Von Bahr; ‘Manivald’, de Chintis Lundgren; ‘(Fool Time) Job’, de Gilles Cuvelier, o ‘Twin Islands, de l’escola Supinfocom.

Animac també segueix apostant per l’animació estatal, amb la projecció de diferents treballs com ara ‘Impromptu’, dirigit per Maria Lorenzo, ‘Simbiosis carnal’, de Rocío Álvarez, o ‘Cucarachas (Paneroles)’, d’Anna Solana i Marc Riba, entre molts d’altres.

Al marge de les projeccions, la 22a edició d’Animac ha programat una dotzena de conferències i masterclass a càrrec de professionals de prestigi, com ara Normard Roger, Zacarías M. de la Riva, Ben Locket, Tal Gadon, Jean Luc Slock, Floex, Milen Alempijevic, Juanjo Sáez -que presentarà la seva nova sèrie que emetrà TV3-, entre altres. Novament, la mostra oferirà diferents tallers, i també comptarà amb les seccions i espais Networking and Pitch, que permet establir ponts entre creadors emergents i professionals de prestigi; Animacrea, on es compaginen els estands professionals amb l’activitat més lúdica i experimental d’Animac per a famílies i visitants i Animac Campus, on ja s’han registrat més de 200 estudiants. Una altra de les propostes, en aquest cas encarada als més joves, segueix sent el Petit Animac, on es projectaran diferents films d’animació. Aquesta secció assoleix enguany un rècord d’inscrits en les sis sessions que s’han programat, amb uns 11.000 estudiants de centres eductius de la ciutat de Lleida i de municipis de la demarcació, xifra rècord a la mostra.

Presentacions a Barcelona i Madrid

Els amants del món de l’animació podran gaudir d’un primer tast d’Animac 2018 en les presentacions que es faran aquest dimecres, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), i dijous a la Casa Encendida de la Fundación Montemadrid, les quals comptaran amb la participació dels reconeguts animadors i realitzadors nord-americans germans Quay i del director de cinema i il·lustradors francès, Sébastien Laudenbach.

L’organització d’Animac es fixa com a objectiu superar els 23.000 espectadors i participants assolits en la 21a edició de la mostra d’animació.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

TRANQUIL•LITAT

Notícia següent

Mor un conductor després de xocar amb una furgoneta a Vila-seca

Notícies relacionades