Lleida recorda les víctimes del bombardeig al Liceu Escolar

L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha presidit aquesta tarda l’acte institucional commemoratiu al monument del Liceu Escolar amb la corresponent ofrena floral que, any rere any, recorda que el 2 de novembre de l’any 1937 nou avions Savoia-Marchetti 79 de l’aviació feixista italiana van bombardejar la ciutat de Lleida, en un dels atacs aeris més mortífers de la Guerra Civil Espanyola, juntament amb els de Gernika, Durango o Granollers. En l‘ofensiva contra la població civil van morir 218 persones.

Una d’aquestes bombes va caure de ple en un dels costats de l’edifici del Liceu Escolar, derruint-lo per complert i provocant la mort de mig centenar de nens i alguns professors, que en el moment del bombardeig eren a les aules del Liceu Escolar.

L’acte d’enguany ha comptat amb la presència de Jordi Quilez i Manuel Sampedro, exalumnes i supervivents del bombardeig al Liceu Escolar de l’any 37, i de familiars d’altres víctimes de l’atac, que ja han traspassat, com les filles de Josep Triquell i Josep Piró, la neta de Frederic Godàs i un nebot de Ramon Ortín.

L’alcalde ha posat l’accent en el fet que “el 2 de novembre és un dels dies més emotius per a la ciutat i per a la ciutadania de Lleida. El record del bombardeig ens ha de portar a la reivindicació del dret a la vida i el dret a l’educació per damunt del clima de guerres que s’ha viscut i es viu, actualment, arreu del món”. Larrosa també ha fet “una crida a preservar el llegat i la memòria, sobretot amb les generacions més joves, perquè no oblidin que fa 86 anys es va bombardejar el cor de Lleida i el cor dels lleidatans i de les lleidatanes”.

L’ofrena floral davant de l’escultura ‘Dignitat, memòria i vida’ a l’avinguda de Blondel ha recordat, avui, 86 anys més tard, la tragèdia del bombardeig a la ciutat de Lleida, en un acte que ha començat amb el relat històric contextualitzat per part de l’historiador Oriol Bosch i la participació de l’alumnat de 1er i 2n del Cicle Formatiu de Grau Superior en Tècniques d’Actuació Teatrals que, sota la direcció artística de Marta Rosell i Ares Piqué han fet una teatralització del 2 de novembre. I seguidament, s’ha pogut escoltar “El Cant dels Ocells” de Pau Casals a càrrec de l’Hugo Herráiz Benito, alumne de violoncel del Conservatori de Música de Lleida.

A l’acte institucional hi ha participat també el President de la Diputació, Joan Talarn, i una destacada representació de la Corporació Municipal.

El Liceu Escolar de Lleida

El Liceu Escolar de Lleida va ser creat l’any 1906 pel gran mestre i pedagog Frederic Godàs, juntament amb altres col·laboradors de gran vàlua personal i professional, com Antoni Sabater o Humbert Torres, entre altres. Va ser la primera escola lleidatana inscrita dins el moviment de l’Escola Nova catalana. El Liceu va tenir diferents ubicacions fins que el 31 d’agost de 1913 es va inaugurar l’edifici definitiu, a l’avinguda de Blondel, davant l’escultura que avui el recorda.

El dia 2 de novembre de 1937 nou avions Savoia-Marchetti S.M. 79 de l’aviació feixista italiana van bombardejar la ciutat de Lleida, en una ofensiva contra la població civil  que va provocar la mort de més de dues-centes cinquanta persones.

Una de les bombes va caure de ple en un dels costats de l’edifici del Liceu Escolar, derruint-lo per complert i provocant la mort de mig centenar d’infants i alguns professors, que en el moment del bombardeig eren a les aules del Liceu Escolar.

El mateix dia del bombardeig del 2 de novembre de 1937, un grup de periodistes que es dirigien a Barcelona des del front d’Aragó, van rebre la notícia que Lleida havia estat brutalment bombardejada. Entre ells, s’hi trobava el fotoperiodista Agustí Centelles (València, 1909 – Barcelona, 1985) -avui en dia, considerat un dels pioners del fotoperiodisme modern al nostre país-, que en l’arribar a la ciutat va realitzar un extens reportatge gràfic sobre els efectes del bombardeig. Algunes de les imatges preses a Lleida per Centelles es van difondre internacionalment i actualment han esdevingut una icona de la Guerra Civil Espanyola i de la història del segle XX.

El 2 de novembre de 2017, en complir-se 80 anys del bombardeig, es va mostrar per primera vegada a Lleida el reportatge complet del bombardeig realitzat per Centelles. L’exposició al Museu d’Art Jaume Morera estava formada per 70 fotografies en blanc i negre a partir dels negatius originals d’Agustí Centelles conservats al Centro Documental de la Memoria Histórica (Salamanca) del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte.

Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

En Comú Podem volen homenatjar figures il·lustres a espais de Tarragona amb plaques commemoratives

En Comú podem vol reivindicar diversos espais i personatges il·lustres de Tarragona amb la posada…

18 minuts fa

Els delictes al Vendrell disminueixen en el primer trimestre de 2024

El Ministeri de l’Interior ha publicat les dades relatives a les infraccions penals produïdes a…

21 minuts fa

Renfe estrena nous trens d’alta velocitat amb capacitat per a 581 persones

Renfe ha posat en circulació aquest dimarts per primer cop uns nous trens d'alta velocitat…

28 minuts fa

Un terratrèmol de magnitud 4,1 sacseja les comarques de Lleida

Un nou sisme ha afectat Catalunya, aquest cop amb l'epicentre situat a l'Alt Pirineu (França),…

32 minuts fa

Tot a punt per a la I Tàrraco Aquatló

Aquest matí a les 10.00h a la platja de l’Arrabassada s’ha presentat la primera edició…

45 minuts fa

El Morell convida a participar en un curs de primers auxilis per a nadons i infants

Des de la regidoria de Protecció Civil s’impulsa un curs de primers auxilis bàsics per…

51 minuts fa

Esta web utiliza cookies.