Lleida avança cap a una ciutat energètica

La Paeria va constituir ahir el grup tècnic de treball per a impulsar l’Estratègia de l’Energia de Lleida per a complir amb els compromisos de reducció d’emissions per a mitigar el canvi climàtic.

Els estalvis econòmics es quantifiquen en 46 milions anuals un cop implantat tot el projecte, que comptaria amb uns costos operatius i de manteniment anual de 16 milions d’euros.

L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, va explicar que aquest grup tècnic tindrà com a primer objectiu elaborar un document d’anàlisi, objectius i propostes d’actuació a la ciutat. Fa uns dies, el paer en cap afirmava que la ciutat havia d’avançar en els requeriments que avui en dia es plantegen quan parlem de sostenibilitat i clima, i que fins ara l’Ajuntament de Lleida no s’havia plantejat una estratègia d’energia per bastir el Pacte pel Clima de Lleida.

Un estudi finançat per la Unió Europea planteja una inversió público-privada a la ciutat de 377 milions d’euros en 11 anys, que permetria arribar a un estalvi de 233 GWh/any i la producció de 141 GWh/any més en energies renovables, evitant així l’emissió de gairebé 65.000 tones de COanuals.

La part que correspondria a l’Ajuntament dels 377 milions és de 40,7 milions, dels quals 10,6 serien fons propis de Paeria.

Avançar en la ciutat d’energia implica la rehabilitació de 2.517 edificis i la instal·lació de 99 MW de potència fotovoltaica instal·lada, incloent-hi instal·lacions públiques i edificis privats.

També es contempla la creació de 2.376 punts de recàrrega de vehicles elèctrics, per promoure la descarbonització del transport privat, i tres comunitats energètiques, amb un total de 600 habitatges. 

Pel que fa a les instal·lacions fotovoltaiques, s’han identificat 8 terrenys de propietat municipals (de l’Ajuntament i de l’Empresa Municipal d’Agenda Urbana) aptes per a fer parcs solars, amb una superfície de 45 hectàrees i 22,2 MW de potència.

Així mateix, s’han avaluat uns altres 69.782 metres quadrats de superfície aptes per a instal·lar-hi plaques fotovoltaiques a les cobertes de 44 equipaments municipals. En aquest cas, la potència conjunta de les instal·lacions arriba a 4,5 MW.

Tot aquest procés de transformació i adaptació pel canvi climàtic comptarà amb la coordinació de la catedràtica de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida, Luisa F. Cabeza. En la pròxima sessió, es començaran a debatre propostes en àmbits com la mobilitat sostenible, l’habitatge i d’altres.

Daniel Hurtado

Missatges recents

Puigdemont vol presentar-se a la investidura: “Tenim més opcions” que Illa

Carles Puigdemont ha anunciat aquest dilluns la seva intenció de presentar candidatura a president de…

1 minut fa

Detenen un home per cultiu i distribució de marihuana a l’Anoia

La Policia Nacional ha detingut una persona a Els Hostalets de Pierola (Anoia) per produir…

2 minuts fa

Rosa Maria Ibarra celebra els “millors resultats” del PSC a Tarragona en unes autonòmiques

La cap de llista del PSC per Tarragona, Rosa Maria Ibarra, ha posat en relleu avui…

15 minuts fa

L’Ultra dreta catalanista, Aliança Catalana, entra al parlament

Les enquestes ho auguraven: el partit identitari, independentista i islamòfob, Aliança Catalana (AC) entraria al…

16 minuts fa

Deltebre es prepara per una nova edició multitudinària de Mescla i DeltaFira

Falten pocs dies per gaudir i per celebrar una nova edició de Mescla i DeltaFira,…

17 minuts fa

Parets obrirà la piscina descoberta a partir del 3 de juny

A partir d’aquest dimecres, 15 de maig, ja es podran demanar els abonaments d’aquest estiu…

17 minuts fa

Esta web utiliza cookies.