L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida acull les XI Jornades de Pneumologia

Un centenar de professionals sanitaris assistiran a una reunió centrada en la millora de coneixements en l’abordatge de les malalties respiratòries

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

La Sala de graus de la unitat docent de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova acollirà demà 16 de maig la XI Jornada d’Actualització Pneumologia, que organitza conjuntament la Direcció d’Atenció Primària de Lleida amb el Servei de Pneumologia de la gerència Territorial ICS Lleida i l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida, gestió de Serveis Sanitaris (GSS)

Les malalties respiratòries són un dels problemes  de salut més prevalent en l’actualitat i destaquen com a causa de morbimortalitat en el nostre entorn. Quasi un 20% de les consultes en els Centres d’Atenció Primària ho són per problemes respiratoris, i en èpoques de pic epidemiològic esdevenen quasi el 50% de les consultes urgents. La malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), l’asma bronquial i la síndrome d’apnea-hipopnea del son (SAHS) són les malalties respiratòries més freqüents en el nostre entorn.

El progressiu envelliment de la població amb la presència cada cop major de multimorbiditat i multiplicitat de tractaments, obliga a una coordinació òptima entre els diferents recursos assistencials i a una constant actualització de coneixements en base a la millor evidència científica disponible.

És en aquest context que des de fa anys,  la Gerència Territorial de Lleida, la Direcció d’Atenció Primària i el Servei de Pneumologia de l’HUAV organitzen anualment les seves jornades,  amb l’objectiu fonamental d’actualitzar els coneixements científics i millorar en definitiva la qualitat del procés assistencial dels problemes respiratoris.

L’edició d’engany a la què es preveu que assisteixin un centenar de professionals majoritàriament d’Atenció Primària, s’iniciarà amb una taula rodona al voltant del tractament farmacològic de l’MPOC ,  que comptarà amb la presència del Dr. Oriol Sibila metge pneumòleg de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona,  el Dr. Enric Hernández metge de família, EAP Les Franqueses del Vallès i membre del grup de respiratori de la Societat Catalana de Medicina de Família i la Sra. Esther Pastor, farmacèutica especialista, de la Unitat de Farmàcia del SAP Vallès Oriental de l’ICS.

Seguidament es realitzaran diversos tallers que versaran sobre el tractament no farmacològic del malalt respiratori, les teràpies respiratòries, la interpretació d’espirometries i la deshabituació tabàquica, a càrrec de professionals d’Atenció Primària de Lleida i membres del Grup de Respiratori de Lleida i pneumòlegs del Servei de Pneumologia de l’HUAV.

Tancarà la Jornada el Dr Manel Vilà, pneumòleg de l’HUAV amb una conferència sobre actualització en bronquièctasi.

Durant el decurs de la Jornada, els assistents podran també veure les comunicacions científiques que hi han estat adreçades. Les tres millors de les quals seran defensades en format comunicació oral.