fbpx
Dissabte, 2 de març de 2024
És notícia

Valoració de l’informe favorable de la confederació hidrològica de l’Ebre

Avatar photo

La Paeria de Balaguer ha presentat aquest dimarts l’informe tècnic d’inundabilitat i d’avaluació del risc d’inundació i de la compatibilitat d’usos en la zona del Molí de l’Esquerrà i els àmbits de creixement urbanístic al nucli urbà

La Paeria de Balaguer ha presentat aquest dimarts l’informe tècnic d’inundabilitat i d’avaluació del risc d’inundació i de la compatibilitat d’usos en la zona del Molí de l’Esquerrà i els àmbits de creixement urbanístic al nucli urbà de Balaguer, elaborat per la Confederació Hidrològica de l’Ebre.

L’elaboració de l’informe parteix de la petició de la Paeria a finals de 2021 a la Confederació Hidrològica de realitzar un nou model hidràulic dels trams del riu Segre i Sió al seu pas pel nucli urbà de Balaguer. La confederació es va comprometre a elaborar un nou estudi hidrològic i la posterior actualització del model hidràulic en el marc del Pla de Gestió de Risc d’Inundació. Un any després, el novembre de 2022, la CHE va informar la Paeria de Balaguer de la finalització dels treballs d’actualització de l’estudi de caudals, ajustant-los a la vigent metodologia de treball d’elaboració de mapes i de regulació de tot el tram afectat per preses. Per aquest motiu es va redefinir i revisar el model hidràulic de nova base cartogràfica LiDAR de major precisió, i que actualitza la de l’any 2013.

Els resultats d’aquesta actualització del model hidràulic dels trams urbans del riu Segre i Sió al seu pas per Balaguer, evidencien una reducció substancial del risc d’inundació dels terrenys del nucli urbà consolidat, i del seu entorn respecte als resultats de l’estudi anterior.

Els àmbits d’anàlisi del risc d’inundació corresponen a la zona urbana del Molí de l’Esquerrà, ubicada en terrenys del marge esquerre del riu Segre, així com dos àmbits de futur creixement urbanístic previstos en el nucli urbà de Balaguer.

Pel que fa als terrenys de la zona urbana del Molí de l’Esquerrà són parcialment inundables a partir d’avingudes de 500 anys de període de retorn del riu Segre. Els calats d’inundació per aquesta avinguda en els indrets que presenten risc d’inundació són variables, molt inferiors a les previstes als anteriors estudis. Tot aquest àmbit i el seu entorn immediat es troba fora de la Zona de Flux Preferent i parcialment afectat per la Zona Inundable.

El desenvolupament urbanístic dels dos àmbits de futur creixement previstos en el nucli urbà de Balaguer (sòl urbanitzable i sòl urbà no consolidat), no presenten risc d’inundació per crescudes dels rius Segre i Sió segons els nous resultats de l’actualització del model hidràulic i, per tant, no tenen cap mena de limitació d’usos en matèria de risc d’inundació i la seva implantació serà totalment compatible amb el RD 638/2016, de 9 de desembre, pel qual es modifica el Reglament de Domini Públic Hidràulic.

Un cop havent pogut valorar l’informe, la Paeria es mostra molt satisfeta amb el resultat, ja que es podran dur a terme actuacions fins ara paralitzades pel possible risc d’inundabilitat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Les actuacions a la plaça d’Espanya milloren aquest espai de la ciutat

Notícia següent

L’Ajuntament de Sabadell inicia el desmantellament dels horts il·legals de Can Llong i Cifuentes

Notícies relacionades