Dijous, 18 d'abril de 2024
És notícia

Dr. Iglesias, responsable de la Unitat de Mama de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova: “Donem una gran esperança per curar el càncer de mama”

Avatar photo

Què suposa aconseguir la certificació SIS (Senologic International Society) com a unitat d’excel·lència, sent la primera de l’Estat espanyol en aconseguir-ho?
Per nosaltres, incloent tots els professionals que treballem en aquesta unitat, suposa un reconeixement del nostre esforç, de totes les persones que portem 19 anys treballant per superar les dificultats. Paral•lelament, suposa un fet molt important per les nostres pacients. Així elles saben que estan ateses per un grup de professionals que cuiden molt la qualitat de la seva assistència.

De quina manera heu aconseguit la certificació?
Com he dit abans, amb molt d’esforç. Volent estar entre els millors, sabent quins són els estàndards de qualitat, que són molt rigorosos i molt exigents,i mirar d’anar-los complint a poc a poc. Estem en una ciutat petita en la qual hi ha professionals molt capacitats, molt preparats i amb un nivell d’experiència molt alta. Hem de tenir en compte que som de Catalunya, amb Vall d’Hebron, els que més número de pacients tractem cada any. Això ens dóna una gran experiència.

Quins objectius voleu assolir?
El primer és consolidar el que tenim i, a partir d’aquí, mirar de millorar. Per exemple, podem millorar en l’actualització en el diagnòstic i tractament de les dones amb càncer de mama.
Volem estar sempre amb les novetats. De fet, hem participat en diversos assajos clínics. Ara mateix, estem preparant un assaig clínic sobre la quimioteràpia prèvia a la cirurgia. En aquest sentit, amb els medicaments que tenim avui dia el tumor pot desaparèixer, podent evitar la cirurgia de la pacient.
És una esperança que cal demostrar. Hem de demostrar la seva efectivitat i la prudència de la seva aplicació.

Quina millora suposa obtenir la doble certificació de la SIS i la SESPM (Sociedad Española de Senología y Patología Mamaria)?
Obtenir aquesta doble certificació ens obliga a millorar els nostres estàndards de les tasques diàries, tant en el diagnòstic precoç del càncer de mama com en l’aplicació de les tècniques de tractament, aplicant les més innovadores i les més reconegudes a escala mundial.

Com treballeu aquí a la unitat? Hi ha un protocol d’actuació?
Quan una dona manifesta que pot tenir algun símptoma al pit, es posa en marxa un circuit de diagnòstic ràpid. Aquest indica com seguir amb el procés, demostrant la benignitat o la malignitat d’aquella patologia a través d’una biòpsia. Un cop es té el resultat d’aquesta, si es confirma que té un càncer, una part molt important de la feina és donar assistència psicològica des del primer moment.
D’altra banda, nosaltres avaluem, cas per cas, en una reunió interdisciplinària, que l’anomenem el comitè de mama. Les pacients tenen la confiança que la decisió ha estat avalada per tot un grup de professionals. Personalitzem el tractament d’elles i això és un benefici, ja que dóna qualitat i seguretat en el tractament.
Una vegada s’ha decidit la millor opció per a aquella pacient, s’inicien els tractaments ja sigui quimioteràpia o cirurgia. Avui en dia podem dir a les nostres pacients que curem a la gran majoria de pacients, gairebé el 85% de totes les dones amb càncer de mama.

Un cop es confirma el càncer, què recomaneu a les vostres pacients?
La primera gran recomanació és que elles pensin positivament, això rebaixa l’ansietat.
En segon lloc, recomanen a les pacients que compatibilitzar la seva vida diària, que incloent la vida laboral, amb els tractaments. Això fa que les pacients no se sentin discapacitades.
A banda, és important que facin exercici físic. L’activitat física intensa ajuda. No és un oci, forma part del tractament. Agraïm a l’Ajuntament de Lleida, que des de fa ja temps col•labora amb nosaltres, deixar-nos unes hores setmanals el pavelló esportiu amb un monitor perquè les pacients puguin anar a fer aquesta activitat física.
Finalment, és prioritari un descans diari, per aconseguir una son prolongada de vuit hores.

És possible millorar el percentatge de curació de les dones amb càncer de mama?
Aquí donem una gran esperança de curació. Aquí treballem perquè aquest percentatge pugui arribar al 90% ben aviat. De fet, estem curant un 2% més de dones amb càncer cada any.

Ingrid Pino Reina

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Tortosa és escollida seu dels jocs CSIT World Sports Games 2019

Notícia següent

Un incendi crema una zona de matolls i canyes al barranc de Sant Antoni de Roquetes

Notícies relacionades