El Museu Tàrrega Urgell ha acollit avui divendres una jornada de treball sobre les botigues museu i altres iniciatives que posen en valor la història del comerç organitzada en col·laboració amb l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Aquest és un projecte transversal que compta amb la col·laboració dels ajuntaments de Calaf i Santa Coloma de Queralt, l’Associació Cultural Baixa Segarra d’aquest municipi de la Conca de Barberà, les Botigues Museu de Salàs de Pallars i l’empresa Cat Patrimoni sobre diverses experiències d’antics establiments comercials que s’han museïtzat així com exposicions i recerca entorn el comerç a Ponent, el Pirineu, la Catalunya central i les comarques de Tarragona.
L’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan Vallverdú, ha posat en valor el fet que Tàrrega, “exponent de ciutat comercial del territori”, aculli unes jornades que justament tracten sobre aquesta temàtica “ara que al Museu hi dediquem una exposició”. Per la seva banda, el director tècnic del Museu Tàrrega Urgell, Oriol Saula, ha explicat que “l’objectiu de la jornada és compartir experiències, posar en valor la recuperació d’aquest llegat patrimonial i veure quina repercussió han tingut a nivell social i de revitalització dels centres històrics de les poblacions on s’han dut a terme”. El projecte s’emmarca alhora dins el programa Cultura Viva, que té com a objectiu comunicar els resultats de les recerques científiques sobre temes etnològics que es fan a Catalunya, tal i com ha recordat Roger Costa, tècnic del Servei de Recerca i Protecció de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural. Costa ha recalcat que en la sessió celebrada a Tàrrega s’incideix en “recordar amb certa nostàlgia un sector professional que ha sofert molts canvis en els darrers anys i ha tingut un paper clau en la nostra història”.
En el marc d’aquesta sessió de treball sobre el passat d’aquest sector econòmic, el museu targarí ha acollit ponències de tècnics i representants polítics de municipis que han donat una segona vida a comerços històrics de les seves localitats transformant-los en botigues museu o que han habilitat espais on donar a conèixer la història del comerç local. Així doncs, s’hi ha detallat el procés de recerca dut a terme pel Museu Tàrrega Urgell per tal de confeccionar l’exposició temporal ‘Tàrrega rere el taulell. El comerç targarí als segles XIX i XX’, que es pot visitar a l’equipament museístic fins al 21 de gener i que aplega més de 350 peces vinculades a una de les activitats econòmiques més arrelades a la vila ja des de l’Edat Mitjana. La resta d’intervencions han tractat sobre les Botigues Museu de Salàs de Pallars, les Botigues Antigues de la plaça Gran de Calaf i Cal Jaume Punto de Santa Coloma de Queralt. La jornada s’ha completat amb una visita als projectes museogràfics dels antics establiments comercials de Calaf i Santa Coloma de Queralt.