Per la seva banda, el Dr. Eduard Masana, investigador de l’Institut de Ciències del Cosmos (UB-ICC-IEEC) i codirector de la tesi d’Héctor Linares, juntament amb Dr. Salvador J. Ribas, director científic del Parc Astronòmic Montsec (PAM), afegeix que haver instal·lat leds amb una temperatura de color que supera els 4.000 K, quan el que aconsellable està en 2.700 K com a màxim, fa que ”no podem imaginar-nos el dany que podria causar a llarg termini als habitants de la ciutat col·locar llums amb aquesta temperatura de color i amb emissió predominant en blava en el 85 per cent de les llums que queden per canviar”. ”El risc per a la salut i el medi ambient seria important, ja que Lleida es convertiria en un gran focus de llum blava”, sentència Masana.
Per la seva banda, Salvador J. Ribas, ressalta que amb el canvi de l’enllumenat a la ciutat a lluminàries led, els ciutadans tenen la sensació que s’ha reduït la lluentor i la contaminació lumínica. Ribas explica que els leds introduïts a Lleida tenen una temperatura de color de 4.000 K i s’ha vist a l’estudi de Linares com hi ha hagut un increment important en el pic de llum blava entre 2014 i 2016. Ribas explica que ”aquesta llum blava regula en els organismes vius la melatonina, la qual cosa està alterant els cicles biològics normals”, i afegeix que ”la llum blava per al nostre organisme és com un rellotge. La llum que arriba a l’ull, tant la que percebem com la que no, ens fa que ens mantinguem despert o actius i impedeix que entrem en descanso”.
De fet, comenta Salvador J. Ribas que la llum blava de Lleida pot percebre’s des de, segons quina adreça, des de 50 km de la ciutat de Lleida, per la qual cosa pot influir en el seu entorn. L’estudi no s’ha basat exclusivament en mesuraments sobre el terreny, sinó que també s’ha introduït un model matemàtic, dissenyat per la principal institució mundial en modelització de la contaminació lumínica, el Cegep de Sherbrooke de Quebec a Canadà.
El ‘Congrés Internacional LPTMM de Contaminació Lumínica’ es va inaugurar ahir dimarts a Cellers i compta amb la participació d’uns 80 experts de 20 països. El Congrés finalitzarà el divendres 30 de juny. L’objectiu del Congrés és el de reunir als experts més prestigiosos del món en la mesura, modelització i estudi de la contaminació lumínica. En total, es realitzaran 56 ponències científiques sobre temes tan diversos com la contaminació lumínica en països com Estats Units, Canadà, Portugal, Xina i Espanya.
El Congrés ha estat organitzat pel Parc Astronòmic Montsec (PAM), la Universitat Comenius de Bratislava, l’Acadèmia de Ciències d’Eslovàquia i el Cegep de Sherbrooke de Quebec a Canadà; i compta amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, els Consells Comarcals de la Noguera i Pallars Jussà i la Xarxa Espanyola d’Estudis de Contaminació Lumínica. El ‘Congrés Internacional LPTMM de Contaminació Lumínica’ té caràcter bianual i les anteriors edicions es van realitzar a Eslovàquia (2013) i Canadà (2015).
La Farga, Centre d'Activitats de L'Hospitalet, acull, del 7 al 9 de maig, FiraGran, el Saló de la Gent Gran…
El cantant porto-riqueny Bad Bunny actuarà a Barcelona el 22 de maig del 2026. L'Estadi Olímpic serà la seu d'aquesta…
L’Ampolla es prepara per a la celebració de la Diada de l’Ostra del Delta, que tindrà lloc el diumenge 11…
El dia 8 de maig s’obre el termini per presentar les sol·licituds de preinscripció a les llars d’infants municipals de…
El servei de benestar animal de l’Ajuntament de Calafell va realitzar 400 esterilitzacions de gats de carrer durant l’any 2024.…
A tan sols uns dies perquè comenci la cinquena edició de la Terrafira, la regidoria de Promoció econòmica de l’Ajuntament…
Esta web utiliza cookies.