Divendres 11 de març, dins de la programació d’actes amb motiu del 8M a Cervera, es va presentar el presentar el procés per escollir l’espai públic del municipi que es dedicarà a Magdalena de Montclar. El procés consta de quatre fases: informació, presentació de propostes, difusió de les propostes escollides per un jurat tècnic i votació.
Ara s’ha iniciat la fase de difusió i d’informació, que finalitza el 3 d’abril, i llavors començarà la presentació de propostes per part de la ciutadania, entre el 4 i el 24 d’abril. Després, el jurat valorarà els espais proposats i en seleccionarà tres. Entre el 16 i el 29 de maig, la ciutadania podrà votar. Finalment, el dilluns 30 de maig, s’anunciarà la proposta més votada, que serà l’espai públic que portarà el nom de Magdalena de Montclar.
La presentació del procés participatiu va tenir lloc divendres 18 de març, al Casal de Cervera, a càrrec del paer en cap, Joan Santacana, i la regidora de Polítiques Feministes i LGTBI+, Mireia Brandon, durant l’acte “Memòria és nom de dona”.
El paer en cap, Joan Santacana, “va demanar perdó públicament, en nom de la ciutat, en reparació dels judicis infames del Consell Municipal contra les sis dones injustament perseguides els segles XVI i XVII a Cervera: Margarida, Maria, Magdalena, Magdalena, Caterina i Margarida, que tindran un espai de memòria”
Aquestes dones van patir una persecució injusta i una d’elles, Magdalena de Montclar, fou condemnada a mort. Magdalena, que era esposa de Salvador Cuberes, veí de Montclar, va ser inculpada el 4 de juny de 1617 de bruixa fetillera, d’haver tingut tractes impúdics amb el dimoni, d’haver ocasionat danys als fruits i la mort de criatures, a més d’altres crims.
“Memòria és nom de dona”
Cervera va ser el municipi que va donar el tret de sortida a la campanya “Memòria és nom de dona”, impulsada per l’Àrea d’Igualtat de la Diputació de Lleida i Sàpiens per fer justícia amb totes les dones perseguides, amb l’acte que va tenir lloc divendres 18 de març al Cinema Casal.
A més de la presentació del procés participatiu, va incloure la projecció de la docuficció “Bruixes, la gran mentida” i un debat posterior amb la participació d’Àngel Casals, historiador i assessor de Sàpiens; Meritxell Yanes, actriu; i Carme Bergés, directora del Museu de Cervera.
Va comptar amb l’assistència del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; la diputada de Polítiques d’Igualtat, Helena Martínez; la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach; la directora dels Serveis Territorials d’Igualtat i Feminismes a Lleida, Elena Fuses; el diputat Jordi Verdú; el president del Consell Comarcal de la Segarra, Francesc Lluch; el paer en cap, Joan Santacana; la regidora de Polítiques Feministes i LGTBI+, Mireia Brandon, i els regidors Ramon Augé, Ricard Vicente i Assumpció Creus.
Junts ha anunciat aquest dijous un acord amb el Ministeri de Transports per a “desbloquejar” la connexió de l'aeroport del…
L'amenaça de vaga al servei de neteja i brossa de Tarragona sembla frenar-se. Davant les desavinences entre el comitè d'empresa…
Tarragona ja està preparant-se per homenatjar una de les seves figures més estimades, Eduard Boada Pascual, conegut per tothom com…
Salou serà l’escenari, aquest diumenge 18 de maig, del Día de las Familias 2025, una jornada organitzada per la FLG…
El castell de Vila-seca exposarà obres d'alguns dels artistes més importants de Catalunya, a partir del dia 15 de maig.…
El portaveu del Partit Popular, Miguel Tellado ha visitat la ciutat de Tarragona per parlar sobre la problemàtica de l'habitatge…
Esta web utiliza cookies.