Vilanova i la Geltrú ocupa un lloc intermedi entre les ciutats amb un índex de catalanoparlants molt alt, segons es desprèn de l’estudi Ofercat, que aquest matí s’ha presentat a la seu del col·legi Enginyers de VNG.

L’Ofercat, impulsat per la Direcció General de Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística, és l’estudi sobre l’oferta lingüística en català del comerç de Vilanova i la Geltrú, que permet, tal com ha explicat la regidora d’Empresa i Innovació Conxi Martínez valorar amb dades i de manera concreta i precisa l’ús del català que en fan les persones de manera habitual en aquest sector. Per la regidora, dins un sector tan actiu i dinàmic com és el comerç, conèixer quines són les dades de l’ús del català, i poder-ho comparar amb altres ciutats mitjanes catalanes, ens permetrà treballar de forma més incisiva i directe en futures campanyes.

L’estudi s’ha fet a partir d’una mostra de 436 comerços de la ciutat, 32 parades del Mercat del Centre i 3 grans superfícies, i sobre els factors de la retolació dels comerços (identificativa i d’aparador) i de llengua oral (identificació i adequació al català) Aquest conclou que la majoria dels índexs assoleixen valors força alts, tret de la llengua d’identificació oral, el que situa la ciutat en un lloc intermedi respecte aquelles ciutats amb índex més alts, com Vilafranca del Penedès o Vic, i les més baixes com Cornellà o El Prat.

Un cop coneguts els resultats, i a partir d’aquestes dades, s’ha elaborat un pla d’actuacions que s’executarà fins al 2022, amb l’objectiu de millorar els índexs lingüístics del comerç vilanoví, amb l’impuls de bones pràctiques en l’atenció oral en comerços i establiments de restauració i la difusió del marc legal, recursos i serveis que ofereix el CPNL perquè les empreses s’hi adaptin.

Des del Centre de Normalització Lingüística s’ha volgut destacar l’objectiu d’aquest ens per aconseguir fomentar l’ús del català, especialment entre les persones que no l’entenen i els que no el saben parlar, i el foment del seu ús en aquells àmbits on és deficitari, principalment el socioeconòmic. En aquest sentit un dels principals reptes és aconseguir enllaçar ensenyament i dinamització, promocionant activitats que possibilitin traslladar la formació apresa a les aules fora d’aquestes, entenen que és al carrer on s’aprèn una llengua.

Una d’aquestes accions és el manteniment de la xarxa local d’establiments col·laboradors del Voluntariat per la Llengua, format actualment per 45 comerços. En aquests es promou l’ús oral del català, de manera que l’alumnat pot posar en pràctica l’après a l’aula. Altres accions són sessions de formació, o concursos lingüístics, com el que es realitza amb l’associació de Viu Comerç i que enguany arriba a la cinquena edició.

Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

Nou programa d’impuls a la ocupació laboral al sud de Reus

Mas Carandell presenta el nou programa Orienta, un recurs d'acompanyament a la inserció laboral adreçat…

5 minuts fa

La 20a FiM Vila-seca convocarà a més de 500 professionals del sector musical

Les activitats professionals de la 20a edició de la FiM Vila-seca tindran lloc del dijous 16 al dissabte…

8 minuts fa

Roses es tornarà a omplir de joves en la sisena edició de la Jornada de la Ciència

El proper dijous 9 de maig, Roses celebrarà la sisena edició de la Jornada de…

18 minuts fa

Mor de forma sobtada un noi de 21 anys a la Facultat

Un jove estudiant de 21 anys ha mort de forma sobtada aquest matí mentre era…

22 minuts fa

Lucta ampliarà la inversió al Catalunya Sud de Tortosa a 30 milions d’euros

La 78a edició de la fira multisectorial Expoebre és oberta al pavelló firal de Tortosa…

38 minuts fa

Efecte Sánchez a les enquestes: el PSC despunta amb 10 diputats més que Junts

Els cinc dies de reflexió i l'anunci de Pedro Sánchez han colpejat les eleccions de…

40 minuts fa

Esta web utiliza cookies.