Categories: Vilanova i la Geltrú

El Pla de Reactivació de Vilanova concreta mesures per enfortir la ciutat després de la crisi

“Aquest és un dels actes més rellevants del mandat”. L’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, ha obert amb aquesta expressió la presentació pública del Pla de Reactivació Econòmica i Social, elaborat entre l’Ajuntament i els agents econòmics, socials i polítics. No en va el programa concreta més de 300 propostes per mirar de reflotar tot allò que la crisi de la pandèmia ha malmès en diferents sectors de la ciutat. El pla es pot consultar al web reactivem.vilanova.cat i es complementarà amb les aportacions de tota la ciutadania, que es poden realitzar durant tot l’any.

Unes 40 persones han assistit aquest matí a la sala d’actes de l’Institut Municipal d’Educació i Treball (IMET) a la presentació del pla, en què l’alcaldessa ha subratllat la participació plural de molta gent i molts àmbits en la seva confecció, per això ha insistit que “és un pla de ciutat, no només del govern actual i ha de servir per orientar futurs governs”. Arnau ha destacat que el programa “assenyala les pautes per sortir de la crisi de la pandèmia i potencia la capacitat de resiliència de la ciutat”.

En l’acte hi ha participat Ariadna Rectoret, directora general del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC). “Us felicito per la feina feta i per la diversificació que aporta aquest pla”, ha manifestat Rectoret. L’any 2020, arran de la crisi sanitària, el Govern de la Generalitat va implantar un seguit de mesures urgents per finançar plans de reactivació als municipis del país. “El pla que heu dissenyat a Vilanova i la Geltrú dibuixa una ciutat reconstruïda i repensada, que obre noves línies de treball. Tots els municipis s’han de reinventar i em sembla molt important que hagueu obert així el ventall de la l’oferta socioeconòmica”, ha argumentat.

El pla es divideix en dos grans eixos, l’econòmic i el social, i disposa actuacions en 27 apartats temàtics. S’ha concebut com una eina estratègica per actuar en el curt termini (2021), en el mitjà termini (2022-2023) i amb un horitzó d’avaluació a llarg termini situat al 2025. L’objectiu ha estat dissenyar el full de ruta de la ciutat per sortir enfortida de la crisi causada per la pandèmia, és a dir, definir les estratègies per reimpulsar l’economia i generar noves oportunitats per a la ciutadania en els propers anys, partint de les potencialitats i fortaleses existents.

Totes les propostes concretes es poden veure al web Reactivem VNG. En l’eix econòmic, el pla aposta pels àmbits que promouen el coneixement i la innovació, com el sector TIC i la robòtica; la voluntat de fomentar la formació qualificada que obre noves oportunitats laborals, en la nàutica, l’aeronàutica i la ferroviària. I situa la indústria com un sector prioritari per enfortir l’economia productiva, alhora que destaca el turisme com a àmbit econòmic transversal.

L’estratègia econòmica passa també per enfortir la capitalitat comercial de Vilanova i la Geltrú i la voluntat de protegir el comerç de proximitat, els nuclis comercials del centre i la promoció de l’activitat comercial en altres zones. També defensa la promoció del primer sector, per generar ocupació i alhora contribuir a preservar el paisatge.

Igualment, el pla fa incidència a la relació de l’administració local amb el teixit empresarial i inclou demandes de les entitats, com ajudes directes i subvencions o simplificar la burocràcia.

Prioritats en l’eix social

L’habitatge té molt pes en l’eix social, amb polítiques que promouen el foment del lloguer social, i modificacions de planejament urbanístic que afavoreixen la generació d’activitat econòmica, com per exemple per facilitar la implantació de noves indústries o ampliar les existents.

El Pla de Reactivació també inclou la promoció de polítiques per avançar cap a un model d’educació compartida i de societat inclusiva, així com garantir la igualtat d’oportunitats en l’accés a les activitats d’educació en el lleure, entre d’altres. Preveu, així mateix, el reforç dels recursos destinats a atendre la població vulnerable i l’atenció a la pobresa energètica.

La reivindicació d’un nou hospital a Vilanova i la Geltrú, lligat a la potenciació de la formació i la recerca, també forma part del pla. S’hi contempla, d’altra banda, la promoció d’una mobilitat més sostenible, així com donar suport a l’impuls de l’activitat cultural i el món de l’esport.

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i diverses entitats locals han estat treballant en el document des de començament de 2021, partint del Pla de Xoc de l’any passat, que contenia 127 mesures de les quals el 90% ja s’havien executat o estaven en fase d’execució. El finançament del SOC ha contribuït al treball dels tècnics Sònia Marcé i Gabriel Lacruz, redactors del projecte.

Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

Campanya de conscienciació contra la venda de «vàpers» a menors a Pineda de Mar

Les cigarretes electròniques, conegudes també com a «vàpers», s’estan convertint en una porta d’entrada al…

39 minuts fa

El Casal d’Estiu de Constantí comença les activitats amb més d’un centenar d’infants inscrits

Aquest dimarts 25 de juny ha donat el tret de sortida al Casal d’Estiu Municipal,…

43 minuts fa

ERC vol augmentar fins a 4 euros el recàrrec turístic a Barcelona

Esquerra Republicana de Barcelona vol augmentar fins a 4 euros el recàrrec turístic per persona…

43 minuts fa

Dos detinguts per apunyalar un gos i llençar-lo encara viu en una bossa

Agents de la Policia Nacional han detingut dos homes, de 40 i 48 anys, com…

52 minuts fa

Solsona se suma un any més a la reivindicació del Dia de l’Orgull LGBTIQ+

Com cada any, Solsona i el Solsonès s'afegeixen a la commemoració del Dia per l’alliberament…

57 minuts fa

Garriga acusa socialistes, independentistes i populars de “convertir el Parlament en un circ”

El líder de Vox, Ignacio Garriga, ha aprofitat la seva intervenció al ple convocat per…

1 hora fa

Esta web utiliza cookies.