Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

A la recerca d’evidències del castell d’Ungria al voltant de la Torre del Vallès de VNG

Avatar photo

Voluntaris de l'entitat Garraf Coopera ajuden en la recerca arqueològica a la zona en la qual van treballar en el marc d'un camp de treball internacional el passat estiu

Imatge de les excavacions que s’estan realitzant a la Torre del Vallès. Foto: Aj. VNG

Els voluntaris de Garraf Coopera treballen aquests dies al voltant de la Torre del Vallés. Durant tot el dia d’avui una màquina retroexcavadora els ha ajudat obrint una sèrie de rases al llarg del perímetre del mur de defensa de l’antiga torre carlina.

Els treballs es desenvolupen sota la supervisió de l’arqueòleg Joan Garcia Targa, del Servei de Patrimoni Arqueològic Local de la Diputacio de Barcelona. Aquestes rases s’han obert amb l’objectiu de trobar indicis de l’antic castell d’Ungria, una estructura fortificada del segle XIV de la qual es te constància documental però que no ha estat mai localitzada. El topònim Ungria (Hongria) apareix esmentat en diverses fonts documentals, algunes parlen d’indrets com el Coll d’Ungria o l’estanyol d’Ungria, una de les diverses llacunes litorals del terme de Vilanova.

L’obertura de les rases i la recerca de possibles restes d’aquest castell serviran per verificar la hipòtesi de Vicenç Carbonell i Virella que podria estar situat en aquest punt topogràfic estratègic, ja que al capdamunt d’un petit turo dominant perfectament la zona.

Vicenç Carbonell és expert en toponímia i noms de lloc, soci d’honor de la societat onomàstica i del Grup d’Estudis Toponímics de l’Institut d’Estudis Penedesencs.  Les rases obertes avui mostren que al voltant de la torre no s’aprecien ni restes d’estructures, ni murs. Amb tot,  no es pot concloure que la construcció defensiva no fos per la zona.

Abans de descartar definitivament l’indret com a possible ubicació caldria excavar la mateixa Torre del Vallès i el mur defensiu perimetral. Un mur de protecció que es va fer visible amb la neteja que van fer els voluntaris del camp de treball internacional el passat estiu. Aquesta excavació però requeriria un permís específic, ja que les torres com la del Vallés tenen una més gran protecció com a elements patrimonials. La Torre del Vallés fou construida a mitjans del segle XIX te una estrcutura tronco-i està documentat que fou aixecada el 1839, durant la primera guerra carlina.

Des de Garraf Coopera s’estan coordinant aquests treball  que ajuden a apoderar la ciutadania de la importància de la preservació de l’entorn natural, paisatgístic i també de la conservació dels elements patrimonials i culturals. El portaveu de l’entitat, Enrique Castro, ha agraït el suport municipal amb la cessió de la maquinària pesant que ha pogut treballar durant dos dies a la zona. Ara, un cop reomplertes les rases,  els voluntaris continuaran treballant al sector durant la resta de la setmana. Castro ha fet una crida a sumar-se als treballs “Som tots els dies, als matins des de les 8 i fins a les 15h i necessitem mans que ens ajudin a fer el que puguin”.

La intervenció al voltant de la Torre del Vallès ha estat possible també gràcies a les aportacions econòmiques de patrocinadors que s’han sumat al projecte amb Garraf Coopera: el Xalet del Nin, Construccions Tomàs Gràcia i Alquileres Alejandre.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Comencen els actes previs de la Festa Major de Santa Oliva

Notícia següent

? Opinió | La Lleida compromesa

Notícies relacionades