fbpx

Vilanova i la Geltrú incorpora la perspectiva de gènere al nou Pla de Seguretat

Avatar photo

Vilanova i la Geltrú disposa des del mes de juliol d’un Pla Local de Seguretat. Una eina que, en l’àmbit municipal, a partir d’una diagnosi inicial, permet ordenar en el temps actuacions en l’àmbit de la seguretat, identificant-ne els actors i els paràmetres per avaluar-ne l’eficàcia.

La redacció del Pla Local de seguretat s’ha basat en un model participatiu per tal de fomentar el treball transversal de la seguretat, que a partir de la creació de la Comissió Local de Seguretat ha buscat la complicitat de tots els agents involucrats: cossos policials, tècnics de les diferents àrees municipals i ciutadania.

Amb vigència de quatre anys (2023-2026) i revisable cada any, el Pla s’adapta a la realitat municipal per tal de donar respostes específiques en cada situació o problemàtica que es pugui produir.

En aquest context d’adaptació esdevé clau la incorporació de la perspectiva de gènere, per tal de garantir que homes i dones tinguin la mateixa percepció de seguretat. Pel cap de la Policia Local de Vilanova i la Geltrú, Sebastià Rodríguez, “incorporar en el Pla Local de Seguretat aquesta visió de gènere resulta clau per treballar en el disseny d’accions preventives que milloraran la seguretat de qualsevol acció o projecte de l’àmbit municipal”.

El Pla també incorpora els principis de l’Agenda 2030 pel que fa als Objectius de Desenvolupament Sostenibles, especialment el 5è sobre igualtat de gènere i el 16è sobre pau, justícia i institucions sòlides, així com aquelles accions que tenen com a finalitat la gestió de la mobilitat al municipi i les relacionades amb la convivència i el civisme.

 

Objectius del nou Pla Local de Seguretat

El pla d’acció té tres objectius claus, set objectius estratègics i setanta-vuit accions. I cadascuna de les accions té definides les responsabilitats de l’acció, la temporalitat i els indicadors de mesura. Els objectius claus són les dependències de la Policia Local i l’ampliació de plantilla, el model de proximitat i la millora de la seguretat.

Algunes de les accions que formen part de l’agenda d’objectius ja s’han començat a materialitzar de manera més intensa. “Les trobades i reunions amb les associacions de veïns, la creació del Grup d’Atenció a la Víctima, així com la reorientació d’accions en temes de civisme, en els termes que indica el pla. La voluntat —ha explicat—  és intentar que els índexs es vegin reduïts, complir els objectius que planteja el Pla Local de Seguretat i treballar els nostres punts forts”.

La Llei 4/2003, de 7 d’abril, d’ordenació del sistema de seguretat pública de Catalunya, estableix la redacció d’un pla general de seguretat per al conjunt del territori català, i també la necessitat de què es disposi de plans locals de seguretat, ajustats a les realitats municipals. Un cop ja aprovat, el Pla Local de Seguretat de Vilanova i la Geltrú s’ha fet arribar al departament d’Interior per tal que formi part dels Plans Locals de Seguretat de Catalunya.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Continuen els actes de la Mare de Deu de la Pineda

Notícia següent

Dol a Catalunya per la mort d’un futbolista de 19 anys en xocar contra un rival

Notícies relacionades