Categories: Sitges

Sitges recull més de 500 quilos de residus surant al mar durant l’estiu

L’Ajuntament de Sitges ha recollit al llarg de l’estiu un total de 505 quilos de residus surant al mar. D’aquests, 449 eren plàstics, fet que representa un 89% de la brossa recopilada. Pel que fa a la resta d’escombraries extretes, un 5,3% era material higiènic, un 1,8% eren restes de menjar o mascaretes, i un 1,5% era material sanitari. Són els resultats de la neteja feta per una embarcació especial del 15 de juny al 15 de setembre, durant sis dies a la setmana. L’any anterior, la barca havia funcionat només a dies alterns durant dos mesos i havia recollit 115 quilos de deixalles. D’altra banda, l’Ajuntament ha anunciat la intenció de substituir l’ancoratge de les balises que limiten la zona de bany per nous elements ecosostenibles.

El regidor de platges, Guillem Escolà, ha lamentat que les balises tradicionals s’enclaven a la sorra amb un pes que es retira quan acaba la temporada de bany. Això, ha recalcat, comporta la pèrdua de la vida marina creada al seu voltant durant els mesos d’estiu. Per resoldre aquesta situació, l’Ajuntament vol substituir l’actual sistema d’ancoratge per uns biòtops que es mantindrien durant tot l’any per afavorir la fauna i flora marina.

Aquests nous elements estan construïts amb carbonat de calci, el qual facilita la colonització de diverses espècies, com la sípia. La intenció del consistori és substituir les 55 balises actuals de forma progressiva, de manera que se’n canviïn 9 cada any.

Escolà ha exposat aquesta proposta i els resultats de la recollida de plàstics en el marc de la presentació de dos estudis sobre l’estat del fons marí de Sitges. Entre les principals conclusions, els autors destaquen que l’evolució de les corrents marines han deixat una fesomia molt dispar entre totes les platges dels 18 quilòmetres del litoral del municipi. Així, conclouen que no es pot determinar una solució única per aturar el retrocés de les platges que fa anys que pateix Sitges.

Sí que desaconsellen, però, l’ús de la draga, ja que ho consideren una mesura poc sostenible econòmicament i mediambientalment. Aquesta conclusió rebat el reclam que fan persistentment els hotelers, restauradors, empresaris de les platges i comerciants, que exigeixen a l’Ajuntament que traslladi sorra a les platges a través de la draga per preservar una zona de bany que ha minvat considerablement els darrers anys.

El regidor d’Espais Naturals, Eduard Terrado, ha valorat que aquests estudis “són eines per prendre decisions amb dades objectives” i a defensat que cal “adaptar-se a la realitat i prendre mesures que siguin sostenibles al llarg del temps”.

ACN

Missatges recents

Oberta la consulta per elaborar l’ordenança municipal sobre usos i activitats de Mollet

Aquest divendres s’ha obert la consulta pública prèvia a la redacció de l'ordenança municipal reguladora…

8 hores fa

Nenes i nens ucraïnesos fan una estada a Catalunya per allunyar-se de la guerra

Els 25 nens i nenes ucraïnesos, d'entre 9 i 17 anys, de diverses escoles d'Otxàkiv,…

8 hores fa

La Federació espanyola de natació prepara els Jocs Olímpics a Encamp

El Centre Esportiu del Pas de la Casa i el Complex Esportiu d’Encamp estan acollint…

8 hores fa

Obertes les inscripcions del casal d’estiu municipal de la Seu d’Urgell

Ja es poden formalitzar les inscripcions per obtenir plaça al casal d’estiu municipal que organitza…

8 hores fa

TMB llança una campanya per donar a conèixer les seves línies de bus 100% elèctriques

Les línies d'alta demanda H16 (Pg. Zona Franca / Fòrum Campus Besòs) i V15 (Barceloneta /…

8 hores fa

L’Espai de Lleure del Morell celebra el seu final de curs

L’Espai de Lleure morellenc ha celebrat el seu final de curs aquesta setmana. Des de …

9 hores fa

Esta web utiliza cookies.