fbpx

L’Ajuntament de Sitges aprova la moció de rebuig de la sentència del Tribunal Suprem

Avatar photo

ERC, Junts per Sitges i Guanyem Sitges aproven la moció de l’AMI i de l’Associació Catalana de Municipis de resposta a la sentència del Tribunal Suprem

Imatges durant la votació de la moció. Foto: Aj. Sitges

L’ajuntament de Sitges ha celebrat un ple extraordinari com a mostra de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem. L’Alcaldessa, acollint-se a la proposta de Junts per Sitges efectuada en el si de la Junta de Portaveus de dilluns, va convocar la sessió plenària per aquest dijous 17 d’octubre a les 8 del matí. La moció ha prosperat amb els vots a favor d’ERC, Junts per Sitges i Guanyem Sitges, les abstencions dels partits municipalistes SGI, NH i El Margalló, i el vot contrari del PSC. Ciutadans Sitges i Comuns Verds Sitges no han assistit al ple.

Amb aquesta moció, l’Ajuntament de Sitges es compromet a “manifestar el seu rebuig a la sentència condemnatòria emesa pel Tribunal Suprem en relació al judici de l’1 d’octubre i la causa independentista, constatant que representa una regressió dels drets i les llibertats de la ciutadania de Catalunya”.

La moció reclama “la llibertat immediata de les persones que es troben a la presó arran e l’1 d’octubre i exigir l’amnistia de tots ells i elles, i de tots els exiliats i exiliades, com a reconeixement de l’absència de cap delicte vinculat a la celebració del referèndum de l’1 d’octubre i a qualsevol altra acció política celebrada durant els dies previs i posteriors a aquesta data”.

A través de la moció, es vol mostrar el compromís amb “el dret a l’autodeterminació, dret polític fonamental recollit en tractats internacionals com la Carta de les Nacions Unides i el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, signats també per l’Estat espanyol, i reivindicar-lo com a dret en virtut del qual resoldre el conflicte polític existent, per via democràtica i pacífica”.

Des de la moció, també es reafirma “el caràcter pacífic i no violent del moviment independentista català i es condemnen tots els intents de criminalització del moviment independentista que les seves diferents institucions, òrgans, poders i alguns mitjans de comunicació volen construir”.

El text de la moció “exigeix al govern de l’Estat espanyol que respecti la legitimitat de les persones escollides democràticament a les diferents institucions catalanes, així com les decisions i acords que se’n derivin, com a màxima expressió de la sobirania popular”.

L’Ajuntament es compromet també a “treballar conjuntament amb el Parlament de Catalunya, del Govern de la Generalitat de Catalunya i a participar, com a representants legítims de la ciutadania, a favor dels drets polítics i la llibertat”.

Alhora es vol “mostrar l’adhesió de l’Ajuntament de Sitges a totes les mobilitzacions de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem, tant a nivell nacional com internacional, i convidar la ciutadania a participar en totes les lluites compartides i pacífiques a favor dels drets i les llibertats”. Paral•lelament l’Ajuntament “es compromet a participar en l’acte convocat pel President de la Generalitat el 26 d’octubre al Palau de la Generalitat”.

El text de la moció “expressa la més ferma voluntat de seguir treballant, dia rere dia, per garantir els drets i les llibertats de tota la ciutadania de Sitges, la defensa del diàleg i dels principis democràtics i la pluralitat política, així com el respecte a la separació de poders, imprescindible en qualsevol estat de dret”.

Finalment, el dictamen “fa avinent la situació de repressió política i de vulneració de drets fonamentals que estem vivint com a ciutadania i com a país als municipis agermanats”

Les reaccions dels portaveus

El portaveu del grup municipal El Margalló, José María Martínez, ha explicat que “com a partit municipalista i tranversal ens abstindrem en la votació”

Des de NH, el seu portaveu, Ignasi Rubí, assegura que “ja sabíem que arribaríem a aquest punt. Des del nostre grup ens segueixen persones de totes les ideologies i per a nosaltres es complicat intentar aïllar-se, però així ens vam presentar a eleccions municipals i el que no podem fer es posicionar-nos. Serem neutrals, coherents i respectuosos amb la gent que ens va votar. I per aquest motiu seguirem la nostra línia i ens abstindrem en aquesta moció”.

El portaveu de Guanyem Sitges, Xavier Salmerón: “Seria un error considerar que aquesta sentència només afecta a les persones independentistes o a aquelles que defensen el dret a decidir. No, aquesta sentència és un atac directe al legítim dret a la dissidència política i social en qualsevol de les seves formes i, per tant, hauria de preocupar a qualsevol persona que defensi el dret a manifestar la seva posició davant de situacions d’injustícia i, en general, a qualsevol persona que sigui conscient de la importància de la desobediència civil com a eina de transformació social que, al llarg de la Història, ha aconseguit acabar amb veritables situacions d’abús”.

El portaveu del partit municipalista, Sitges GI, David Martínez, ha destacat que “ens abstrintrem a la moció com a grup municipalista que som. Volem, com sempre hem fet, defensar la llibertat d’expressió, opinió, reunió, manifestació, el dret a decidir, sempre dins el marc legal i a favor del diàleg. Lamentem profundament els fets que estan succeint, ja no des del dilluns, sinó des de ja fa uns anys. Esperem que es solucionin pel bé de totes i tots, el més aviat possible”.

Per la seva part, el portaveu del PSC, Luís Miguel García, ha assegurat que “rebutgem qualsevol intent de desobediència institucional. Pensem que cal acatar la sentència judicial”. Garcia ha reconegut també que “ens costa trobar un sol argument per definir el moviment independentista com a violent”.

La portaveu de Junts per Sitges, Mònica Gallardo, ha subratllat que “a nosaltres ens agradaria no haver de celebrar aquest ple extraordinari. Però lamenten, també que en el moment greu que estem vivint, es qüestioni el paper dels ajuntaments. Aquesta moció arriba per una excepcionalitat i, per això, ha d’estar fora de l’activitat ordinària de l’Ajuntament de Sitges i això no ha de ser incompatible amb estar al carrer. Nosaltres volem agrair la presència de tots els grups que avui estan aquí. Estem davant d’un fracàs polític i també davant d’un moment en que s’han perdut els drets fonamentals. Avui nosaltres públicament denunciem els fets violents que creiem que no representen el moviment independentista”.

Des d’ERC, el seu portaveu, Eduard Terrado, ha manifestat que “avui trobem a faltar els nostres companys de C’s. Hi ha moments en que cal donar la cara per molt mal que faci. Amagar-se no serveix de res, però sembla que alguns no volen debatre. El mes trist és que tergiversen la realitat com dir que els presos estan a un hotel. Catalunya és un país viu. La gent s’ha cansat de la hipocresia. Som demòcrates i ens hem posat a caminar perquè sabem acceptar la decisió de la majoria. Així doncs, ens hem posat a caminar en defensa de la democràcia i dels drets dels ciutadans. Cap sentència ens canviarà. Llibertat presos polítics”.

L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha tancat el torn de les intervencions puntualitzant que “defensem totes les mobilitzacions que siguin pacífiques” i subratllant que “les accions violentes no ens representen a tots però tampoc ens sentim representats per alguna de les actuacions de la policia”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Ajuntament de l’Arboç organitza un taller de futbol per educar els joves en l’esport i transmetre valors

Notícia següent

El ple del Consell Comarcal del Garraf aprova la “Moció de resposta a la sentència”

Notícies relacionades