Bars, restaurants i discoteques de Sitges reclamen la reobertura “immediata”

Critiquen que les mesures impulsades per frenar la covid-19 criminalitzen el sector i no s'han demostrat efectives

Concentració de bars, restaurant i discoteques de Sitges per reclamar la reobertura del sector. ACN

Els bars, restaurants i discoteques de Sitges han sortit aquest diumenge al carrer per reclamar la reobertura “immediata” de la restauració, l’oci i la cultura. Prop d’un centenar de representants del sector han fet una sorollosa concentració a la plaça de la Indústria del municipi per expressar la indignació amb algunes mesures impulsades per frenar la covid-19, com els tancament de locals o les restriccions de mobilitat.

“Se’ns ha criminalitzat i no creiem que sigui la solució”, assegura la portaveu dels restaurants, Zuleima Capo. El president del Gremi d’Hostaleria, Oskar Stöber, avisa que la situació és “molt complicada” i denuncia que el tancament del sector no s’hagi acompanyat d’ajudes directes.

“Poseu-vos a treballar, polítics”, han cridat els representants del sector de l’oci i la restauració durant la concentració d’aquest diumenge, en què han fet sonar xiulets, botzines i cassoles. Les dades epideomiològiques, defensen els empresaris, no avalen el tancament total d’un sector que asseguren que no ha estat l’origen de brots de coronavirus.

El sector, avisen, està “mort” en molts casos i en d’altres se l’està “rematant”. La portaveu dels restaurants de Sitges al Gremi d’Hostaleria, Zuleima Capo, explica que ja han baixat la persiana un 20% dels establiments i alerta que hi ha un altre 20% “penjant d’un fil”. Moltes empreses, assegura, s’han posat en traspàs d’ençà de la segona onada de la pandèmia.

També estan en una situació “límit” les discoteques, que arrosseguen molts mesos de tancament. “És una situació complicadíssima”, explica el portaveu del sector a Sitges, Damià Orts. Segons aquest empresari, el sector necessita “obrir o ajudes” de manera immediata perquè ara per ara la viabilitat de molts negocis és “insostenible”.

Orts explica que els locals d’oci nocturn de Sitges van treballar al 40% durant l’estiu i creu que si no s’hagués ordenat un nou tancament la majoria d’empreses estarien en condicions de sobreviure. Ara, davant una època complicada per al sector com és l’hivern i amb el tancament dels locals, augura una situació “dramàtica” per a molts negocis.

“Hi ha moltíssima indignació”, resumeix el president del Gremi d’Hostaleria, Oskar Stöber. El màxim representant del sector critica que les mesures per frenar la covid-19 no tinguin en compte la casuística de cada territori i que les mesures sanitàries no vagin acompanyades de mesures econòmiques de suport al teixit empresarial.

El tancament de bars i restaurants, així com altres solucions com els tancaments perimetrals, explica, tenen també conseqüències directes en altres sectors, com el comerç o els hotels. A Sitges, la majoria d’hotels estan tancats i els que mantenen la porta oberta arriben amb prou feines a ocupacions del 5%. “Els clients no venen”, exclama.

La protesta d’aquest diumenge també ha servit per reivindicar l’adaptació del sector a totes les mesures sanitàries exigides i s’ha contraposat amb altres realitat com les aglomeracions al transport públic o el cobrament d’impostos estatals, autonòmics i municipals que en alguns casos no s’han condonat. “No té sentit”, es lamenten.

Després de l’acte a la plaça de la Indústria, la protesta s’ha traslladat durant uns minuts davant el domicili de l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, que viu a escassos metres del punt de la concentració.