Categories: Sant Pere de Ribes

Sant Pere de Ribes homenatja al ballarí i coreògraf José de Udaeta

El proper diumenge 7 d’abril el municipi retrà homenatge al ballarí i coreògraf català José de Udaeta, a deu anys de la seva mort. Molt lligat a Sant Pere de Ribes, al passatge que hi ha al costat del Castell (on hi va viure 35 anys) se li ha posat el seu nom i per celebrar-ho s’ha organitzat un concert que recordarà el seu llegat i la seva passió: les castanyoles. Serà a les 12 del migdia, a la plaça del Castell. Dins l’Església Vella tindrà lloc el concert “Percussions grans i petites: piano i castanyoles”, a càrrec de Belén Cabanes (dansa i castanyoles) i Marina Rodríguez (piano).

Les dues artistes dedicaran el recital al Mestre Udaeta que les va unir i amb qui van tenir el privilegi de compartir escenari els últims anys de la seva carrera artística. Seguint la seva aportació, les intèrprets acostaran  al públic el so de les castanyoles de diferents materials, formes i èpoques. A través d’un repertori variat amb música espanyola i clàssica i de texts rítmics creats especialment per a les diferents peces musicals, tenen la voluntat de compartir les possibilitats sonores del piano amb aquest petit instrument tan particular. Amb percussions petites però de gran sonoritat com són les castanyoles i el so agombolador del piano, han creat un programa en el qual són benvinguts diversos estils seguint lliurement una tradició: el toc de les castanyoles. L’entrada és gratuïta i l’aforament limitat.

José de Udaeta (Barcelona, 1919 – 2009) va començar la seva carrera com a ballarí, però es va anar especialitzant en la recuperació i promoció de l’art de les castanyoles. Durant la seva vida va col·leccionar més de 350 models diferents d’aquest instrument i en va ser un intèrpret destacat. Les seves castanyoles es podien veure al Castell quan ell hi va viure (del 1972 al 2007), però posteriorment cedí la col·lecció a la Diputació de Barcelona que l’instal·là a l’Institut del Teatre. Ara, amb el projecte de museïtzació del Castell que s’està portant a terme actualment, l’Ajuntament treballa amb la família Udaeta i la Diputació de Barcelona per retornar la col·lecció al lloc d’on va sortir. Està previst que hi hagi un espai dedicat a la seva figura i que compartirà protagonisme amb la resta de sales disposades per explicar la història del castell, del municipi i per posar en valor el patrimoni cultural i natural de Sant Pere de Ribes en el seu entorn i de manera permanent.

Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

Rècord històric de vendes per Sant Jordi amb 2 milions de llibres venuts

Les xifres de tancament del Sant Jordi han certificat el que es palpava al carrer des de primera hora: la…

3 hores fa

Un incendi en la planta baixa d’un edifici de Badalona deixa 10 ferits

Un incendi desenvolupat a la planta baixa d'un edifici de 4 plantes de Badalona ha deixat 10 persones afectades, segons…

3 hores fa

Les paradetes de Sant Jordi inunden les rambles de Sabadell

Com ja és habitual, Sabadell s’ha llevat el 23 d’abril amb una alegria especial i amb olor de paper nou…

3 hores fa

“En pau descansi”: Lydia Lozano cancel·la d’urgència la signatura de llibres per Sant Jordi

La periodista Lydia Lozano ha hagut de cancel·lar d'urgència la signatura de llibres que tenia programada aquest dimecres, diada de…

3 hores fa

El PSC de Tarragona reparteix més de 15.000 planters d’alfàbrega per Sant Jordi

Durant tot el dia de Sant Jordi, els i les socialistes de Tarragona han repartit a tota la ciutadania que…

3 hores fa

Lloret de Mar presentarà la 25a edició de les Jornades Gastronòmiques de l’Arròs

El Gremi de Bars i Restaurants de Lloret de Mar ho té tot llest per a la XXV edició de…

4 hores fa

Esta web utiliza cookies.