“Responent a les necessitats socials i dinamitzant l’activitat econòmica” per Jordi Medina

La crisi sanitària provocada pel COVID19 ens va agafar a tots desprevinguts. Hi havia moltes incerteses, moltes pressions per part dels diferents agents afectats i no teníem directrius clares sobre com afrontar la situació a nivell local. Les trobades amb els diferents agents socials i econòmics de la ciutat ens van ajudar per copsar la realitat, detectar les necessitats i dissenyar tot un pla per donar-hi resposta el més aviat possible. El Pla de Xoc Social i Econòmic precisament és això, la resposta que des de l’Ajuntament de la ciutat donem per minimitzar els efectes d’aquesta crisi social i econòmica.

En primera instància, com a Ajuntament, vam haver d’adaptar-nos a la nova realitat, adoptant les mesures necessàries per poder dur a terme el teletreball tot garantint la continuïtat de l’activitat de l’Administració Local. I, alhora, adoptant mesures de prevenció sanitària quan encara no havíem rebut directrius al respecte. Vam haver de començar a aïllar una zona on s’havia detectat un cas, vam comprar material directament a la Xina, vam proveir-nos de gel i material sanitari, vam redactar i consensuar nous protocols, vam incrementar la neteja i desinfecció d’espais i vam dotar-nos de nous mecanismes per al nou funcionament amb mampares de metacrilat, separació d’espais, creació d’itineraris de mobilitat, etc. Moltes de les mesures encara són visibles en aquesta tornada a la presencialitat progressiva.

Per altra banda, la crisi va provocar, d’un dia per l’altra, que molta gent es quedés sense feina i sense ingressos. Persones que tenien una estabilitat econòmica van veure’s afectades, sense poder-ho preveure ni imaginar-s’ho prèviament, com deixaven de tenir ingressos i com no podien comprar el mínim indispensable per viure. Gent que necessitava comprar menjar i que veia que els ingressos dels ERTO tardaven molt a arribar. En aquest període els usuaris de l’Economat de Vilanova i la Geltrú es van triplicar. Com a Administració Pública calia donar resposta a aquestes necessitats socials bàsiques i així ho vam fer. Hem destinat més d’un milió d’euros a ajudes socials que poden venir incrementades fins a finals d’aquest any.

Alhora, no podíem fixar-nos només en donar resposta a les necessitats socials. Era important dissenyar tot un Pla de Dinamització Econòmica per incentivar el consum, la reactivació de l’activitat econòmica i la creació d’ocupació a la nostra ciutat. Vam dissenyar un calendari amb diferents campanyes treballades amb els agents, diversos grups de reflexió i col·laboració entre empreses i hem aprovat unes subvencions per a les empreses del municipi amb un valor total d’un milió d’euros. Aquestes subvencions són compatibles amb altres subvencions i ajuden a fer front a les inversions i despeses que autònoms, professionals i empreses han hagut de fer front davant la pandèmia del COVID19.

Per últim, davant la manca de liquiditat de les famílies i les empreses vam aprovar la modificació del calendari fiscal permetent poder pagar els impostos i tributs municipals més tard i evitant haver de fer pagaments durant el període del confinament. Per ajudar a les famílies disposem d’una tarifació social per adaptar-nos a les seves necessitats i per ajudar a les empreses vam reduir les taxes municipals en un milió d’euros. Totes aquestes ajudes també ens han obligat a fer modificacions pressupostàries amb les previsions de reducció d’ingressos i l’augment d’ajudes socials i econòmiques a famílies i empreses de la ciutat.

En total, són més de tres milions d’euros directes que hem destinat a fer front a les necessitats sorgides de la crisi del COVID19. A aquesta xifra cal sumar-hi les partides ordinàries del pressupost que s’han destinat a nous projectes i programes relacionats amb la nova realitat que ens toca viure. Com a Ajuntament hem treballat des del minut zero per fer-ho possible. Seguirem amatents a l’evolució d’aquesta pandèmia i d’aquesta crisi treballant conjuntament amb els diferents agents i donant resposta a les necessitats que es vagin produint.

Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

Mor el periodista català Xavier Borràs Calvo amb 68 anys

El periodista Xavier Borràs Calvo (Barcelona, 1956) ha mort aquest divendres amb 68 anys a la Vall d'en Bas (Garrotxa),…

6 minuts fa

Mor un treballador de 41 anys electrocutat a la Zona Franca de Barcelona

Un treballador de 41 anys ha mort electrocutat en rebre una descàrrega elèctrica mentre feia tasques de desmuntatge en una…

23 minuts fa

L’Espluga de Francolí ubicarà la nova Llar de Jubilats a la Sala Parroquial

L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí destinarà l'import del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) 2025-2029 a la rehabilitació…

31 minuts fa

Viladecans i la Generalitat ampliaran les places d’escola bressol

La consellera d'Educació i Formació Professional, Esther Niubó, i l'alcaldessa de Viladecans, Olga Morales, van mantenir una reunió de treball…

52 minuts fa

Tot a punt per a la Fira d’atraccions de la 31a Fira d’Abril de Bonavista

La Fira d'atraccions de la 31a Fira d'Abril ha obert avui les portes amb una cinquantena d'atraccions diferents, entre les…

1 hora fa

Sitges inicia el procés de compra de tres pisos de La Caixa a La Plana

La regidora d’Habitatge de Sitges, Carme Gasulla Blanco, ha visitat aquest dimecres un dels tres pisos d’Habitatge de Protecció Oficial…

2 hores fa

Esta web utiliza cookies.