Els acusats del ‘cas Montoro’ neguen l’agressió al ministre

Asseguren que van tenir “por a ser atropellats” i creuen que la policia es va veure “desbordada” quan els xofers van utilitzar un carrer inesperat

Els nou acusats del conegut com a ‘cas Montoro’ han negat els fets de què se’ls acusa a l’Audiència de Barcelona. En la primera jornada del judici que ha arrencat aquest dilluns, els investigats han admès que van participar a la manifestació contra l’acte electoral del PP a Vilanova i la Geltrú l’any 2014, però han negat reiteradament haver agredit el vehicle on viatjaven l’aleshores ministre Cristóbal Montoro i l’ex líder dels populars a Catalunya, Alícia Sánchez Camacho. En concret, els acusats han assegurat que van ser els vehicles de la comitiva política els que es van “llançar” contra els manifestants, situats en un carrer de vianants, el qual no estava previst per a la sortida dels cotxes oficials. En aquest sentit, han afirmat que van tenir “por a ser atropellats” i han afegit que la policia estava “desbordada” per la situació viscuda en el moment que ens xofers van utilitzar una via de sortida inesperada.
Els nou joves s’han assegut al banc dels acusats com a presumptes autors de delictes de desordres públics, atemptat a l’autoritat i faltes de danys, amb peticions de penes de 8 anys de presó per a un d’ells i de 4 anys per a altres cinc processats, a més de multes de milers d’euros . Per als tres investigats restants, la Fiscalia demana el sobreseïment de la causa, mentre que l’acusació particular –exercida per un Policia Local- sol•licita 11 mesos de presó per a un d’ells, i multes de 3.000 euros per a tots tres.

Tots nou han admès davant el tribunal haver estat presents a la zona on es van produir els fets, si bé han subratllat que la protesta convocada a les portes de l’acte electoral del PP era de caire “pacífic” i “intergeneracional”. Els acusats han relatat que la manifestació ja estava en marxa quan la comitiva política va arribar al lloc, sense que es produís cap incident. Tot i assegurar que la presència policial era “dèbil”, han insistit que els vehicles dels alts càrrecs del PP van accedir a la zona “sense problemes”, a una distància d’uns cinc metres de la manifestació, utilitzant un pas habilitat per la policia.

En relació a la sortida i al moment en què es van produir els aldarulls, els sis acusats pels quals es demanen penes d’entre 8 i 4 anys de presó han admès haver participat a la protesta i haver estat prop dels vehicles oficials quan aquests van marxar de la zona utilitzant de forma “imprevisible” el carrer Magatzems Nous i la Rambla de la Pau –vies amb el trànsit prohibit-. Preguntats per si sabien que Montoro i Camacho viatjaven dins el cotxe, han apuntat que ho desconeixien perquè els vidres foscos del vehicle els impedien veure ningú.

Tots han coincidit a relatar que els xofers que conduïen els cotxes de la comitiva política van abraonar-se contra els manifestants, en una situació de “caos” que han garantit que va durar “escassament 30 segons”. “Els cotxes van trencar el dispositiu policial i van sortir pel lloc on hi havia la manifestació, circulant a una velocitat desproporcionada entre la gent”, ha relatat un dels interrogats, afirmant que va “patir” per la seva “integritat física”.

En la mateixa línia, un altre dels acusats ha subratllat que el cotxe oficial del ministre Montoro “no traçava una direcció clara”, motiu pel qual diversos investigats han justificat haver-se situat davant el vehicle. “Vaig fer un gest davant el cotxe per intentar que minorés la velocitat”, ha afegit un altre investigat, definint la seva reacció com un gest “espontani” amb voluntat de “protegir” altres manifestants que eren a la zona.

Aquest mateix investigat ha assegurat que només recorda haver vist dos agents policials “desbocats, cridant, sense donar ordres clares”, i ha afirmat que en el moment de situar-se davant el vehicle va rebre tres cops de porra per part d’un altre agent. A preguntes de la seva defensa ha negat que ell s’enfrontés a aquest policia, i ha atribuït la situació d’alteració viscuda a la Rambla de la Pau a una “manca de coordinació policial”. “La policia estava desbordada i nerviosa”, ha afegit.

La majoria dels interrogats s’ha reconegut en algunes de les imatges mostrades a la sala durant aquest dilluns al matí, i tots han reiterat diverses vegades que la seva participació a la manifestació va ser “pacífica”, negant que es llencessin objectes ni cap tipus de pedra.

Tres acusats per incitar els manifestants

L’interrogatori d’aquest dilluns ha conclòs amb les preguntes als tres acusats pels quals la Fiscalia demana l’arxiu de la causa, mentre que l’acusació particular sol•licita condemnar-los per delictes de resistència a l’autoritat i desordres públics, considerant que la tarda dels fets van “excitar” la protesta.

Els tres han relatat que van estar “prop” dels aldarulls, i un d’ells ha assegurat que no va veure els cotxes de la comitiva política. “Els vehicles ni els vaig veure, només vaig veure corredisses”, ha explicat. En la mateixa línia, l’últim interrogat ha afirmat que ell es trobava a “50 metres” d’on van succeir els fets i ha relatat que “l’únic” contacte que va tenir amb uns agents de la policia va ser verbal, de banda a banda de la terrassa d’un bar.

“Judici polític”

En declaracions als mitjans després de la sessió, l’advocat d’aquests últims tres acusats, Eduardo Cáliz, ha reiterat que es tracta d’un judici “polític” contra persones “dissidents” que lluiten de forma “pacífica però contundent” contra el poder establert. Segons ell, les declaracions coincidents de tots els acusats han deixat clar que l’incident el va provocar el fet que els serveis de seguretat del PP no fessin cas de les ordres dels Mossos d’Esquadra i els vehicles oficials sortissin per un carrer no previst.

A més, Cáliz ha lamentat que els acusats hagin hagut de patir durant quatre anys “l’espasa de Dàmocles” d’una petició de pena de diversos anys de presó per uns fets que, insisteix, no van provocar ells.

La defensa demana l’expulsió de l’acusació particular

Abans de començar el judici, els advocats de la defensa han sol•licitat l’expulsió de l’acusació particular. Els lletrats han al•legat que el policia personat a la causa va basar la seva denúncia en l’agressió per part d’un menor, el qual ja ha estat jutjat. El tribunal, però, ha desestimat la petició dels advocats.

Montoro i Sánchez Camacho, dimecres per videoconferència

El judici a l’Audiència de Barcelona afrontarà demà dimarts la segona sessió, amb les declaracions de catorze testimonis. Es tracta d’agents dels Mossos d’Esquadra i de la Policia Local que van participar al dispositiu policial que protegia l’acte del PP on van ocórrer els fets. Entre els citats, hi ha l’agent personat com a acusació particular.

De cara a dimecres, està prevista la declaració de diversos representants polítics, entre els quals destaca l’ex ministre d’Hisenda Cristóbal Montoro i la senadora i ex líder del PP català Alícia Sánchez Camacho, els quals declararan per videoconferència. També estan citats com a testimonis el diputat popular Santi Rodríguez i el president del PP al Garraf, Ferran Llombart.

Pel que fa a dijous, la defensa ha citat tres testimonis relacionats amb l’organització de la manifestació contra el PP, mentre que per a divendres està prevista la darrera jornada del judici, amb les conclusions finals.