El Garraf, una de les comarques més damnificades per la tempesta d’aquesta nit

Els municipis costaners s'enduen la pitjor part del front que ha causat incalculables destrosses en l'arbrat i el mobiliari urbà

Imatge de l'estat en què ha quedat la tanca del port de Vilanova i la Geltrú. Foto: Cedida

La forta tempesta que ha colpejat  la comarca del Garraf minuts abans de les quatre de la matinada d’aquest 12 d’agost ha obligat a activar el Pla Inuncat d’emergències de la Generalitat de Catalunya.

En tan sols vint minuts, més de quaranta litres per metre quadrat han caigut a la capital del Garraf que han estat acompanyats per una forta tempesta d’aparell elèctric, calamarsa i ràfegues de vent huracanat. Segons informava el servei meteorològic de Catalunya, el front ha estat originat a la franja prelitoral de les comarques de Tarragona per la convergència de vent d’origen marítim amb vent de component sud i oest de l’interior.

La pertorbació, que ràpidament s’ha desplaçat des de les comarques del litoral tarragoní cap a les de la Costa Central, ha deixat al seu pas pel Garraf nombroses incidències. En total, el servei d’emergències 112 ha atès a cent divuit trucades provinents de la comarca, vuitanta-vuit d’elles amb origen a Vilanova i la Geltrú.

La capital del Garraf ha estat una de les grans damnificades d’aquesta tempesta amb inundacions que han deixat abnegats els passos la sota via, carres i places, plantes baixes i domicilis particulars.  Bona part de l’arbrat de la ciutat ha quedat malmès, tot i que la pitjor se l’han endut les palmeres de la façana marítima, així com els establiments d’oci i restauració ubicats en aquesta zona de la ciutat.

A hores d’ara, un helicòpter de Bombers de la Generalitat de Catalunya sobrevola el Port de càrrega vilanoví, on una de les naus ha col·lapsat i ha quedat en runes, totalment inoperativa. Pel que fa als transports, l’operativitat de la línia de ferrocarril R2 Sud ha quedat restablerta després que s’hagi vist afectada per la presència d’arbres i desperfectes a la via en el tram Vilanova i la Geltrú-Sant Vicenç de Calders. Des de primera hora del matí fins a dos quarts de dotze del migdia, només s’utilitzava una de les dues catenàries.

Rodalies ha anunciat que a causa dels desperfectes ocasionats per la forta tempesta, les demores poden superar els 30 minuts en ambdós sentits de la marxa. Així mateix, aquesta matinada la carretera c-32 ha hagut de ser tallada durant unes hores per l’ acumulació d’aigua a la calçada.