Vilanova i la Geltrú rebrà ajut del Pla de suport per la inserció de joves acollits

La Generalitat aportarà 14,5 milions d'euros als municipis que tenen centres d'acollida

Imatge del Molí de Mar. Foto: Aj. VNG

Vilanova i la Geltrú és un dels 110 municipis catalans que rebrà l’ajut de la Generalitat dins del Pla de suport als municipis per a la inserció de joves acollits. El conseller de Treball, Afers socials i Famílies, Chakir El Homrani, va explicar dilluns a alcaldes i alcaldesses que destinarà 14 milions i mig d’euros per reforçar i ampliar la tasca en els centres per a menors estrangers no acompanyats.

L’alcaldessa de VNG, Olga Arnau, va assistir a la presentació i destaca el fet que s’amplia l’atenció als joves, amb “un programa de cartera, amb sortida laboral, donant realment l’acolliment complet. Els acollim quan no tenen l’edat de treballar, els acompanyem i per no crear sensellarisme i deixar-los, se’ls dóna una oportunitat de poder seguir i estar aquí arrelats”.

El nou pla preveu la contractació de 110 persones per fer dinamització cívica. L’objectiu serà fer d’enllaç entre els centres on viuen els joves migrats i els municipis on són acollits. Els dinamitzadors s’encarregaran de treballar l’emancipació juvenil, fomentar la convivència i gestionar els conflictes que hi pugui haver. La Generalitat també està treballant en un conveni perquè aquests joves puguin tenir una sortida laboral, un dels greus problemes actuals per poder-se emancipar. Uns 600 joves, ja majors d’edat, faran una formació durant dos mesos i després se’ls contractarà per treballar un any, cosa que els permetrà obtenir el permís per treballar.

A Vilanova i la Geltrú hi ha dos centres d’acollida de menors no acompanyats, un d’ells amb una ocupació fregant el llindar marcat per la Generalitat. El Pla de la Conselleria inclou la “divisió i atomització” d’aquests centres en una primera fase. Per l’alcaldessa és important “equilibrar el territori” en l’atenció als joves, i també reclama l’acció del govern espanyol, “ens agradaria saber en què i com es coordina”.

A Catalunya, hi ha més de 4.000 menors sense referents familiars dins del sistema de protecció.